Γονείς και μαθητές έχουν ήδη ξεκινήσει να μετράνε αντίστροφα για τις φετινές Πανελλαδικές την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει σε ανακοινώσεις με το σταγονόμετρο. Τι όμως γνωρίζουμε μέχρι στιγμής; Προσπαθήσαμε παρακάτω να τα βάλουμε σε μια σειρά.
Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας θα ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, μεταξύ 4 και 8 του μήνα. Κάτι παρόμοιο αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας να κάνει για πρώτη φορά και στις Πανελλαδικές του 2017. Να αναφέρουμε ότι τις προηγούμενες χρονιές ξεκινούσαν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου. Αυτό που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Παιδείας είναι να αφήσει ένα κενό μίας εβδομάδας από την ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ’ τάξη του Λυκείου (που θα γίνουν στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου) έως και την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον Ιούνιο, ώστε οι υποψήφιοι να κάνουν τις τελικές επαναλήψεις στα μαθήματά τους.
Πόσοι εισακτέοι θα εισαχθούν φέτος;
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αφορά τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αριθμός ο οποίος φέτος θα επηρεαστεί από δύο ιδιαίτερα στοιχεία: τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι, το υπουργείο Παιδείας άλλαξε τον αριθμό των εισακτέων 30 ημέρες αφού τον ανακοίνωσε και αφού δέχτηκε σκληρή κριτική για την τεράστια μείωση των εισακτέων στις Σχολές της Ιατρικής. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εισήχθησαν τελικά 70.726 υποψήφιοι, ενώ η αρχική απόφαση που είχε ανακοινωθεί έκανε λόγο για 69.500.
Σε πόσα μαθήματα θα εξεταστούν τελικά οι υποψήφιοι;
Ας ξεκινήσουμε με τα απλά. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν μόνο σε τέσσερα μαθήματα τα οποία είναι:
- Γλώσσα και Λογοτεχνία μαζί
- Ιστορία
- Μαθηματικά
- Βιολογία.
Αυτό το «συμμάζεμα» των απολυτηρίων εξετάσεων αποτελεί ουσιαστικά και έναν προάγγελο για το νέο μοντέλο των εξετάσεων το οποίο στοχεύει σε ένα ενισχυμένο απολυτήριο Λύκειο που θα συνδεθεί με το νέο εξεταστικό σύστημα.
Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τον Ιούνιο του 2017 καταργείται το 4ο Επιστημονικό πεδίο, το πεδίο των επιστημών της Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα τα επιστημονικά πεδία να μειώνονται από πέντε σε τέσσερα. Ποια είναι αυτά;
- Τα 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
- 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
- 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
- 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.
Από ποιο Επιστημονικό Πεδίο όμως θα γίνεται εισαγωγή στα παιδαγωγικά τμήματα; Η απάντηση είναι εύκολη. Απ’ όλα!
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018 και οι οποίοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα. Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο επιστημονικά πεδία θα εξεταστούν και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.
Τα νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές;
Αναφερόμενος στις μετεγγραφές και μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Παιδείας, είπε πως θα ισχύσουν από το ερχόμενο εξάμηνο, εφόσον το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου ψηφιστούν οι σχετικές τροπολογίες. Οι μετεγγραφές θα γίνουν με οικονομικά κριτήρια και μόνο, καθώς η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και καμία οικογένεια δεν θα συντηρεί ένα σπίτι πέρα από το δικό της.
Τι εννοεί όμως ο κ. Γαβρόγλου με τον όρο «οικονομικά κριτήρια»;
Οποιαδήποτε οικογένεια τετραμελής έχει κάτω από 40.000 εισόδημα, τα αδέρφια θα είναι στην ίδια πόλη και θα φροντίσουμε να είναι σε πόλεις που υπάρχουν οι ειδικότητες. Και όταν το εισόδημα των οικογενειών είναι ακόμη χαμηλότερο και εκεί που ζουν οι οικογένειες υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα, τα αδέρφια θα μπορούν να έρχονται στις οικογένειές τους. Καμία οικογένεια η οποία έχει οικονομικά προβλήματα δεν θα συντηρεί πάνω από ένα σπίτι εκτός από το δικό της όσα παιδιά κι αν έχει. Θα ισχύσει από το εξάμηνο που μας έρχεται δηλαδή αρχές Μαρτίου. Η σχετική ρύθμιση θα έχει ψηφιστεί μέχρι 20-22 Ιανουαρίου. Συνήθως τα μαθήματα αρχίζουν τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο.
Κάτι τέτοιο όμως θα το δεχτούν τα πανεπιστήμια; Ο υπουργός Παιδείας, είπε:
Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να το δεχτούν. Και θα σας πω για ποιον λόγο. Δεν είναι ένα θέμα επιβολής. Είναι ένα κοινωνικό μέτρο. Δεν μπορούν στη χώρα μας να μην μπορούν να σπουδάσουν παιδιά λόγω οικονομικής κατάστασης. Και όταν παίρνουν περισσότερους φοιτητές, παίρνουν και περισσότερα χρήματα, επιχορηγούνται παραπάνω. Αν και φέτος για πρώτη φορά αυξάνουμε την επιχορήγηση των Πανεπιστημίων κατά 50%. Έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια αυτό.
Τι ξέρουμε για το νέο σύστημα εισαγωγής;
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, το νέο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2020.
Βέβαια όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης θα χρειαστεί να περάσει περίπου μια δεκαετία μέχρι την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή:
http://mikropragmata.lifo.grΠροτείνουμε για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να λαμβάνεται υπόψη η απόδοση στα τρία μαθήματα της Γ’ Λυκείου, η εξέταση στα οποία θα γίνεται με έναν τρόπο οργανωμένο από την Πολιτεία. Κι επειδή ακόμα είναι κοινωνικά αποδεκτός μόνο ο τρόπος των πανελλαδικών εξετάσεων, διατηρούμε μεταβατικά αυτόν τον τρόπο κεντρικής οργάνωσης, προετοιμάζοντας παράλληλα το σχολείο και την κοινωνία για ένα άλλο σύστημα, στο οποίο η αξιοπιστία των ενδοσχολικών αξιολογήσεων δεν θα αμφισβητείται. Μέχρι να το πετύχουμε αυτό -που εκτιμώ ότι χρειάζεται περίπου μια δεκαετία- θα συνεχίσουμε με τις εξετάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και εκείνες τύπου πανελλαδικών.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.