Ο τρουβάς,η τροβάς,η ντορβάς,η ταγάρι γινόταν είτε από γιδόμαλλο είτε από πρόβειο μαλλί. Για τα ψώνια, τρόφιμα συνήθως χρησιμοποιούσαν αυτόν απο πρόβειο,ο άλλος ήταν για πιο σκληρές χρήσεις εργαλεία,τροφή για άλογα κλπ
Εάν κοιτάξει κανείς παλαιότερες φωτογραφίες από τους ανθρώπους, κυρίως, της υπαίθρου και των ελληνικών νησιών, η εικόνα ενός άντρα ή μία γυναίκας με ένα σακίδιο στον ωμό θα του είναι γνώριμη.
Ο παραδοσιακός τουρβάς, ή τορβάς ή ντορβάς, όπως ονομάζεται χρησιμοποιείτο για να φυλάξουν μέσα οι άνθρωποι το κολατσιό τους, το νερό τους, τα ρούχα της δουλειάς και τα εργαλεία τους.
Ο τουρβάς ή διαφορετικά τορβάς και ντορβάς είναι η ονομασία, μαζί με κάποιες πανομοιότυπες ονομασίες (αναλόγως την περιοχή προέλευσής τους), ενός σακιδίου αυτοσχέδιου που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλαιότερης εποχής για να μεταφέρουν τα εργαλεία τους, τα υλικά τους ή οτιδήποτε άλλο.
Η χρήση αυτού του σακιδίου υπάρχει ακόμα και σήμερα σε αρκετές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Κατασκευαζόταν από τα περίσσια υφάσματα του νοικοκυριού και οι ιμάντες του είναι φτιαγμένοι από πλακέ φιτίλι λάμπας πετρελαίου. Τα λιγοστά αυτά υλικά ήταν αρκετά για την κατασκευή ενός πολύ ανθεκτικού και άνετου σακιδίου.
Μάλιστα προσφάτως εταιρείες κυκλοφόρησαν τσάντες που είναι εμπνευσμένες από τον ντορβά σε διάφορα χρώμα και μεγέθη κάνοντας μια προσπάθεια επαναφοράς του στην μόδα.