Πώς επηρεάζουν τα χρώματα τη διάθεσή μας;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Κόκκινο, όπως ένταση
Είναι το πιο έντονο χρώμα και έχει την ιδιότητα να «ανεβάζει» την ενέργεια σε έναν χώρο, μαζί με την αδρεναλίνη. Μπορεί να δώσει το ερέθισμα στους ανθρώπους να συνεχίσουν τη συζήτηση και να μη βαρεθούν, ενώ είναι ιδανικό χρώμα για εισόδους, αν θέλετε να τραβήξετε εξ αρχής την προσοχή στον επισκέπτη. Δεν ενδείκνυται σε χώρους χαλάρωσης, όπως τα υπνοδωμάτια, εκτός κι αν βρίσκεστε εκεί μόνο τη νύχτα και οι τοίχοι φωτίζονται ατμοσφαιρικά από πορτατίφ – σε αυτή την περίπτωση, το κόκκινο μπορεί να δείχνει πιο ήπιο, αλλά ταυτόχρονα πλούσιο και κομψό. 

Κίτρινο, όπως χαρά
Σαν να διαχέεται το φως του ήλιου μέσα στον χώρο, το κίτρινο καταφέρνει να δίνει την αίσθηση χαρούμενης ζωντάνιας, όπου κυριαρχεί. Είναι εξαιρετική επιλογή για κουζίνες, τραπεζαρίες και μπάνια, χώρους όπου βρισκόμαστε κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας και σχετίζονται με την «επαναφόρτισή» μας. Σε εισόδους, το κίτρινο καλωσορίζει ευχάριστα. Ωστόσο, έρευνες έδειξαν ότι όταν το κίτρινο είναι το βασικό χρώμα σε έναν χώρο, είναι πιο πιθανό να εκνευριστούν όσοι βρίσκονται σε αυτόν. Όταν είναι έντονο, δημιουργεί αισθήματα θυμού, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείτε σαν δευτερεύον χρώμα με πινελιές. 

Μπλε, όπως ηρεμία
Οι ερευνητές λένε ότι ρίχνει την πίεση και τους ρυθμούς της αναπνοής και της καρδιάς, γι’ αυτό και το μπλε θεωρείται χρώμα που ηρεμεί. Ωστόσο, οι παστέλ μπλε αποχρώσεις σε χώρους όπου δεν υπάρχει πολύ φυσικό φως, μπορεί να δείχνουν κρύες και δυσάρεστες, γι’ αυτό είναι καλό να συνδυάζονται με πινελιές από πιο θερμά χρώματα. Επιλέξτε πιο απαλές αποχρώσεις του μπλε για σαλόνια, κουζίνες ή μπάνια. 

Πράσινο, όπως ξεκούραση
Θεωρείται το πιο ξεκούραστο για το μάτι χρώμα και συνδυάζει την ηρεμία του γαλάζιου και την ζωντάνια του κίτρινου. Είναι όμορφη επιλογή για σαλόνια και καθιστικά, μέρη όπου μπορεί να χαλαρώσει όλη η οικογένεια, αλλά και να αισθανθεί ζεστασιά για να περάσει όμορφες στιγμές μαζί. Αποτελεί καλή επιλογή και για την κρεβατοκάμαρα, αφού έχει την ιδιότητα να ηρεμεί το μάτι και το πνεύμα. 

Μωβ, όπως πολυτέλεια
Στις πιο σκούρες αποχρώσεις του, το μωβ αναδίδει πλούτο και πολυτέλεια, ενώ στις πιο απαλές του αποχρώσεις, προκαλεί την ηρεμία του μπλε, χωρίς τον κίνδυνο να φανεί «κρύο». Θεωρείται επίσης χρώμα της δημιουργικότητας, κάτι που το κάνει ασφαλή και κομψή επιλογή για χώρους εργασίας. 

Πορτοκαλί, όπως ενθουσιασμός
Δεν είναι καλή επιλογή για χώρους ξεκούρασης και χαλάρωσης, όπως η κρεβατοκάμαρα και το καθιστικό, αφού δίνει ενέργεια και τείνει να προκαλεί ενθουσιασμό που… ξεσηκώνει. Είναι ωραίο για χώρους όπου κάνετε γυμναστική, για playrooms και άλλους χώρους δραστηριοτήτων. 

Τα ουδέτερα χρώματα
Το μαύρο, το γκρι, το λευκό και το καφέ θεωρούνται ουδέτερα χρώματα στην διακοσμητική τέχνη. Είναι κατάλληλα για να δώσετε πινελιές ή να «σπάσετε» τα έντονα χρώματα και να δώσετε την αίσθηση του βάθους σε έναν χώρο. 

Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)