Βοηθήστε το παιδί να προσαρμοστεί μετά τις γιορτές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Οι γιορτές τελείωσαν και σταδιακά τα παιδιά καλούνται να επιστρέψουν στα σχολεία και τις λοιπές υποχρεώσεις τους, κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο για εκείνα. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε λίγο την προσαρμογή τους στην «πεζή» πραγματικότητα... 
  • Δείξτε στο παιδί ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει, όμως θα πρέπει να αποδεχθεί ότι οι διακοπές τελείωσαν και πλέον πρέπει να συγκεντρωθεί στις υποχρεώσεις του. Είναι ανώφελο να γκρινιάζει για το συγκεκριμένο γεγονός, αφού και την ψυχολογία του χαλάει και τίποτα δε θα αλλάξει.
  • Μην το κατακρίνετε, ούτε να το μαλώσετε επειδή σκέφτεται έτσι, καθώς πρόκειται για κάτι απόλυτα λογικό με βάση την ηλικία του. Εδώ κι εμείς που είμαστε ενήλικοι νιώθουμε κάπως όταν γυρίζουμε από την άδεια στη δουλειά!
    • Δώστε στο παιδί μια πιο θετική διάσταση της επιστροφής στο σχολείο και στη γενικότερη ρουτίνα της καθημερινότητας. Σταθείτε, για παράδειγμα, στο γεγονός ότι θα έχει και πάλι τη δυνατότητα μετά από καιρό να συναντήσει τους φίλους του και να περάσουν όμορφες στιγμές στα διαλείμματα.
    • Επαναφέρετε πλήρως το πρόγραμμα που έχετε ορίσει στην καθημερινότητα του παιδιού για να εγκλιματιστεί το συντομότερο. Κάποια πράγματα που δεν τα εφαρμόζατε με συνέπεια στις διακοπές (η σταθερή ώρα φαγητού, ύπνου κτλ.), πρέπει να γίνουν όπως πριν.
    • Μπορεί σε πρώτο επίπεδο να μην μπορεί να το καταλάβει, όμως θα πρέπει από τώρα να καλλιεργήσετε στο παιδί τη νοοτροπία ότι στη ζωή δεν κάνουμε μόνο πράγματα ή δραστηριότητες που μας αρέσουν, καθώς υπάρχουν και άλλα που ναι μεν δε μας διασκεδάζουν, όμως είναι χρήσιμα.

    Δημοσίευση σχολίου

    0Σχόλια
    Δημοσίευση σχολίου (0)