Όταν το παιδί σας βρεθεί στην τάξη της Α Γυμνασίου θα πρέπει για το μάθημα της τεχνολογίας αρχικά να επιλέξει μία από τις τρεις τεχνολογικές ενότητες, «Εργαλεία-Μηχανές», «Ενέργεια-Ισχύς», «Μεταφορές-Επικοινωνίες» και στη συνέχεια να κάνει μια γραπτή εργασία και μία κατασκευή μακέτας για αυτό το θέμα. Η κατασκευή αυτή πραγματοποιείται στο σχολείο και η κόρη μου Χριστίνα επέλεξε να φτιάξει μία γέφυρα και συγκεκριμένα το γεφύρι του Βέργου στο Νομό Ιωαννίνων.
Σας παραθέτω παρακάτω την εργασία της αυτούσια καθώς και φωτογραφίες, για να σας βοηθήσω να πάρετε μια σχετική ιδέα. Βέβαια επειδή, όπως σας είπα, η κατασκευή έγινε σταδιακά στο σχολείο τους, δεν έχω φωτογραφίες βήμα βήμα για το πως φτιάχτηκε, αλλά εγώ κι η κόρη μου θα χαρούμε να λύσουμε τις όποιες απορίες σας σε περίπτωση που επιλέξετε κάτι παρόμοιο.
1. Περιγραφή κατασκευής
Έφτιαξα μία μακέτα για το γεφύρι του Βέργου, ένα μονότοξο γεφύρι στο Νομό Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα στον παραπόταμο του Σαραντάπορου σώζεται σε καλή κατάσταση αυτό το μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον μάστορα Φώτη Λώλο. Το άνοιγμα του τόξου της γέφυρας είναι 8.30 μέτρα, το ύψος του τόξου της 5.00 μέτρα, το μήκος του καταστρώματος 21.10 μέτρα και το πλάτος 2.60 μέτρα. Η κλίμακα της μακέτας έγινε 1:50. Άρα το άνοιγμα του τόξου έγινε 16.60 cm, το ύψος 10 cm και το μήκος του καταστρώματος 42.20 cm.
2. Διαδικασία κατασκευής
Για τη μακέτα που έφτιαξα ακολούθησα την εξής διαδικασία. Πρώτα έκοψα το φύλλο μπάλσα στο σωστό σχήμα και μέγεθος που έπρεπε να έχει η γέφυρα. Στη συνέχεια έκανα το ίδιο με το φελιζόλ. Πήρα τα δύο κομμάτια του φύλλου μπάλσα και τα κόλλησα στο φελιζόλ, το ένα από τη μια πλευρά και το άλλο από την άλλη σαν σάντουιτς.
Συνέχισα βάφοντας το γεφύρι με τα ακρυλικά χρώματα. Προσπάθησα να πλησιάσω όσο γινόταν το πραγματικό του χρώμα.
Μετά έκοψα το μακετόχαρτο για να γίνει η βάση της κατασκευής και κόλλησα επάνω του τη γέφυρα με την ξυλόκολλα.
Σούρωσα το αλουμινόχαρτο, το κόλλησα κάτω από τη γέφυρα και το έβαψα γαλαζοπράσινο για να φτιάξω το ποτάμι. Έβαψα και το υπόλοιπο μακετόχαρτο χρησιμοποιώντας γκρι, πράσινο, μαύρο και μια πιο ανοιχτή απόχρωση από αυτή του ποταμιού. Έκοψα φελιζόλ σε μικρά κομμάτια, ώστε να μοιάζουν σαν πέτρες, τα κόλλησα με βάση τη φωτογραφία και τα έβαψα ανοιχτό γκρι, άσπρο. Έκοψα μικρά κλαδιά από τα δέντρα, τα σφήνωσα σε μικρά κομμάτια φελιζόλ, τα κόλλησα πάλι με βάση τη φωτογραφία στο μακετόχαρτο και τα έβαψα. Τελευταία λεπτομέρεια: έκοψα οδοντογλυφίδες σε μικρά κομμάτια και τις σφήνωσα μέσα στη γέφυρα με βάση τη φωτογραφία.
3. Ιστορική εξέλιξη
Οι άνθρωποι γνώρισαν τη γέφυρα στα πρώτα βήματα του πολιτισμού, γιατί η συγκοινωνία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο επιτακτικές ανάγκες του ανθρώπου. Τα υλικά δόμησης μιας γέφυρας κατά τον 19ο αιώνα, όπου χτίστηκε το γεφύρι του Βέργου, ήταν ξύλο και πέτρες. Οι γέφυρες παλαιότερα, στον 6 αιώνα π.Χ., κατασκευάζονταν από ξύλο κυπαρισσιού και κέδρου. Ακόμη παλαιότερα, όποτε υπήρχε ανάγκη να χρησιμοποιήσουν γέφυρα οι πρωτόγονοι άνθρωποι, έκοβαν κορμούς από δέντρα και τους χρησιμοποιούσαν. Στις αρχές του 20ού αιώνα, με την εξέλιξη του μπετόν και τη χρήση πλήρως κατεργασμένων υλικών όπως σίδηρο, ατσάλι και οπλισμένο σκυρόδεμα δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες στην κατασκευή γεφυρών κι έτσι η γεφυροποιία έφτασε στην σημερινή τελειότητά της.
4. Οικοδομική τεχνολογία
Τα υλικά και οι τρόποι δόμησης που χαρακτηρίζουν την οικοδομική κάθε εποχής διαφέρουν. Το κύριο δομικό υλικό ενός πέτρινου γεφυριού εκείνης της εποχής, όπου χτίστηκε το γεφύρι του Βέργου, ήταν οι γερές πέτρες. Ως συνδετική ύλη χρησιμοποιούσαν α. ασβεστοκονίαμα (ασβέστη, χώμα, νερό, είδος τσιμέντου), β. κουρασάνι (ενισχυμένο με τριμμένο κεραμείδι, ασπράδι αυγών, μαλλιά ζώων).
5. Η σημασία για την κοινωνία
Κάθε γέφυρα είναι μία αρχιτεκτονική ή τεχνική κατασκευή που η σημασία της για την κοινωνία είναι μεγάλη, γιατί με αυτήν επιτυγχάνεται ζεύξη δύο ή περισσοτέρων σημείων πάνω από κάποιο φυσικό ή τεχνικό εμπόδιο που μεσολαβεί. Με τις γέφυρες εξασφαλίζεται η γρήγορη και ασφαλή μεταφορά όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των προϊόντων από τη μια περιοχή στην άλλη. Έτσι οι γέφυρες εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανθρώπου και συμβάλουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής.
6. Κατάλογος υλικών κι εργαλείων
Τα υλικά που χρησιμοποίησα:
- φελιζόλ
- οδοντογλυφίδες
- αλουμινόχαρτο
- ακρυλικά χρώματα
- ξυλαράκια
- χαρτόνι μακέτας λευκό
- φύλλο μπάλσα (πολύ λεπτό κομμάτι ξύλου)
Τα εργαλεία που χρειάστηκα:
- πινέλα
- ξυλόκολλα
- κοπίδι
- χάρακας και μέτρο
7. Κοστολόγιο
Φελιζόλ: 2 ευρώ
Χαρτόνι μακέτας λευκό: 3,49 ευρώ
Φύλλο μπάλσα: 1,79 ευρώ
Ξυλόκολλα κρυσταλλική: 2,99 ευρώ
Χαρτόνι μακέτας λευκό: 3,49 ευρώ
Φύλλο μπάλσα: 1,79 ευρώ
Ξυλόκολλα κρυσταλλική: 2,99 ευρώ
Τα υπόλοιπα υλικά, οδοντογλυφίδες, αλουμινόχαρτο κτλ υπήρχαν ήδη στο σπίτι οπότε δεν ξόδεψα χρήματα. Επίσης για τη διαμόρφωση του τοπίου αξιοποίησα κλαδάκια από δέντρα, άρα κι αυτά δεν μου κόστισαν τίποτα.
Συνολικό κόστος: 10,27 ευρώ
8. Βιβλιογραφία
Πληροφορίες και φωτογραφίες για το γεφύρι του Βέργου βρήκα στο site www.konitsa.gr και πληροφορίες για τις γέφυρες και την ιστορία τους βρήκα στη Βικιπαίδεια στο διαδίκτυο και στην εγκυκλοπαίδεια Δομή.
http://makelife.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.
http://makelife.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.