10 παιχνίδια για να μάθει το παιδί την ορθογραφία εύκολα και γρήγορα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


1ο παιχνίδι

Τρίλιζα

Τα παιδιά μου λατρεύουν να παίζουν τρίλιζα από μικρά, θέλουν πάντα να κερδίζει ο ένας τον άλλο και δεν σταμάνε ποτέ. Το σκέφτηκα από εδώ το σκέφτηκα από εκεί και να λοιπόν ένα παιχνίδι για όλους. Η διαφορά εδώ είναι ότι αντί για Χ και Ο χρησιμοποιούμε τις λέξεις της ορθογραφίας. Σε κάθε παρτίδα το παιδί γράφει και από μια διαφορετική λέξη.  Ας κερδίσει ο πιο τυχερός!
Είναι το αγαπημένο παιχνίδι όλων μας!

2ο παιχνίδι

Κρεμάλα

Την κρεμάλα (το παιχνίδι) το αγάπησαν πολλοί! Τι θα λέγατε όμως να μαζεύατε όλες τις λέξεις τις ορθογραφίας και να παίζατε κρεμάλα; Διαλέξτε τις πιο «δύσκολες» λέξεις για τα παιδιά και αφήστε τα να κερδίσουν με το σπαθί τους. Αυτές τις λέξεις δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ!

3ο παιχνίδι

Μαγνητικά γράμματα

Αυτά τα γραμματάκια μας έχουν τόσες πολλές φορές «μάθει» την ορθογραφία.
  • Αφήστε τα στο ψυγείο και γράψτε τις λέξεις της ορθογραφίας ξανά και ξανά.
  • Πάρτε την αγαπημένη των παιδιών πλαστελίνη και τα γράμματα και αφήστε με τα γράμματα πάνω στην πλαστελίνη το αποτύπωμα των λέξεων της ορθογραφίας.
  • Βάλτε τα γραμματάκια πάνω στο χαρτί και ζωγραφίστε το περιγραμμά τους.



4ο παιχνίδι

παιχνίδι μνήμης

Γράψτε τη λέξη που σας δυσκολεύει σε χαρτάκια, ένα γράμμα στο κάθε χαρτάκι δηλαδή. Γυρίστε ανάποδα τα χαρτάκια με τη λέξη και ζητήστε από τα παιδιά να σας λένε τα γράμματα που θυμούνται κάθε φορά μέχρι να την αναποδογυρίσετε ολόκληρη! Νικητής είναι αυτός που θα βρει τις περισσότερες λέξεις!


5ο παιχνίδι

Ζωγραφική

Ζωγραφίστε τις λέξεις παντού.
  • Με μολύβια, ξυλομπογιές, τέμπερες και ότι άλλο σας έρθει στο μυαλό στο χαρτί.
  • Με μαρκαδόρο που βγαίνει εύκολα στα τζάμια του σπιτιού σας ή στον καθρέφτη του μπάνιου.
  • Με κιμωλίες στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο.
  • Με δαχτυλομπογιές στα πλακάκια του μπάνιου, λίγο πριν το μπάνιο σας!

6ο παιχνίδι

Τεχνολογία

Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή και συγκεκριμένα το word για να πληκτρολογεί το παιδί τις λέξεις που πρέπει να μάθει στην ορθογραφία του.
Ανοίξτε το κινητό σας και με ένα πρόγραμμα τύπου messenger ή viber αφήστε το παιδί να γράψει την ορθογραφία του και να τη στείλει σε έναν φίλο σας.
Παίξτε κρεμάλα στο τάμπλετ με μια από τις πολλές δωρεάν εφαρμογές που κυκλοφορούν.
Θα του αρέσει πολύ είμαι σίγουρη και το διάβασμα θα γίνει παιχνιδάκι!



7ο παιχνίδι

Γυμναστική

Βάλτε το παιδί να λέει γράμμα γράμμα τις λέξεις της ορθογραφίας κάνοντας
  • μικρά άλματα
  • καθώς ανεβαίνει ή κατεβαίνει σκαλιά
  • στα πλακάκια που έχουν τα πεζοδρόμια καθώς πηγαίνετε στο σχολείο
  • μ ένα σχοινάκι
  • χοροπηδώντας
  • χορεύοντας

8ο παιχνίδι

Τραγούδι

Βρείτε το αγαπημένο σας τραγούδι και αλλάξτε τους στίχους με τις λέξεις της ορθογραφίας. Τραγουδήστε το στο μπάνιο, στο δρόμο ή λίγο πριν κοιμηθείτε. Για παράδειγμα τα σπόρια, έχουν ι και α λα λα λα λα , το λα λα λα λα σας αφήνω να το τραγουδήσετε όπως θέλετε!

9ο παιχνίδι

στο αυτοκίνητο ή περπατώντας

Στον δρόμο είμαι σίγουρη ότι περνάτε πολλές ώρες τις ημέρας. Τραγουδήστε τις λέξεις, όπως στο προηγούμενο παιχνίδι, ή σε κάθε φανάρι να λέτε γρήγορα από 1 λέξη γράμμα γράμμα μέχρι να ανάψει.
Εναλλακτικά μπορείτε να βλέπετε τις πινακίδες των αυτοκινήτων ή των μαγαζιών,να διαβάζετε το πρώτο γράμμα και να ρωτάτε για παράδειγμα «Ποιά Λέξη Έχει Ι Στο Τέλος;», « Πες Μου Μια Λέξη Που Να Αρχίζει Από ΤΑΣ , Όπως Αυτή Η Πινακίδα». Ποιός θα βρει τις περισσότερες λέξεις;

10 παιχνίδι

Λεξικό

Κάθε σπίτι πρέπει να έχει ένα λεξικό, αφήστε το χαμηλά και ζητήστε από το παιδί κάθε μέρα να ψάχνει και να βρίσκει τις λέξεις της ορθογραφίας του. Βάλτε χρόνο, ίσως μια κλεψύδρα για να το δει σαν παιχνίδι ή περάστε τις λέξεις που έχει βρει από πάνω μ ένα μαρκαδοράκι υπογράμμισης.  Εναλλακτικά αγοράστε ένα ευρετήριο , αν δεν έχει ήδη στο σχολέιο, και κάθε μέρα γράψτε και εκεί τις λέξεις της ορθογραφίας.

Πώς θα μάθει το παιδί την ορθογραφία εύκολα και γρήγορα; Μόνο με παιχνίδια φυσικά και σ αυτή την ανάρτηση σας παρουσίασα μόνο 10, εσείς μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα είμαι σίγουρη! Εμπρός λοιπόν ας κάνουμε την ορθογραφία παιχνιδάκι και ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την ορθογραφία και το διάβασμα γενικότερα.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)