17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Στην παγκόσμια ιστορία όλα κάποτε έγιναν για πρώτη φορά. Δε μιλάμε φυσικά μόνο για την επινόηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και για την πρώτη selfie, το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη και το πρώτο δίπλωμα οδήγησης μοτοσικλέτας που πήρε γυναίκα. Κάποια μέρα, τα δισέγγονά μας θα δουν τις φωτογραφίες του πρώτου 3D εκτυπωτή και θα αναρωτιούνται πριν πόσα χρόνια εφευρέθηκαν αυτοί οι προπολεμικοί εκτυπωτές.


17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 1

Συγκεντρώσαμε για εσάς, 17 φωτογραφίες από τις διάσημες πρώτες στην παγκόσμια ιστορία.

Το πρώτο αυτοκίνητο Τέσλα, 2008
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 2
Το Tesla Roadster, το οποίο ονομάζεται και Dark Star, είναι το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστκε από την Tesla Motors. Η παραγωγή του σταμάτησε το 2012, αλλά η εταιρεία υποσχέθηκε να ξαναβγάλει το μοντέλο μέχρι το 2020.

Café Terrace at night, 1888
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 3
Αυτός ήταν ο πρώτος πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ στον οποίο ζωγράφισε έναν ουρανό με αστέρια. Αυτό το καφέ υπάρχει και στην πραγματικότητα και βρίσκεται στην πλατεία Place du Forum στο Arles της Γαλλίας.

Η πρώτη τεχνητή καρδιά, 2015
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 4
Η AbioCor έφτιαξε την πρώτη τεχνητή καρδιά. Λειτουργεί με μια επαναφορτιζόμενη πηγή ενέργειας και η AbioCor την έχει ήδη δοκιμάσει σε 15 ασθενείς, αλλά η εταιρεία σταμάτησε να κατασκευάζει το προϊόν.

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο, το 1973
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 5
Αυτή η συσκευή ζύγιζε περισσότερο από 1 κιλό, μπορούσε να μείνει σε αναμονή κλήσης μόνο για μισή ώρα και χρειαζόταν 10 ώρες για να φορτίσει. Την ημέρα που ο Martin Cooper εφηύρε το πρώτο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο, έκανε από αυτό μια κλήση σε μια ανταγωνιστική εταιρεία και τους είπε ότι τους μιλούσε από κινητό του τηλέφωνο.

Η πρώτη φωτογραφία σέλφι, 1839
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 6
Ο Robert Cornelius βελτίωσε την τεχνολογία του Louis Daguerre κι ως εκ τούτου, έβγαλε αυτή την εικόνα. Δεν ήταν μόνο η πρώτη σέλφι, αλλά και το πρώτο ξεχωριστό ανθρώπινο πορτρέτο στην ιστορία!

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία, 1861
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 7
Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον James Maxwell κατά τη διάρκεια των πειραμάτων του με τις τεχνολογίες των τριών χρωμάτων. Η φωτογραφία δείχνει μια κορδέλα tartan.

Η πρώτη φωτογραφία κεραυνού, 1882
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 8
Αυτό το φυσικό φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον William Jennings. Ο στόχος του Jennings ήταν να γνωρίζει αν η αστραπή είχε πραγματικά τη μορφή ζιγκ-ζαγκ.

Το πρώτο αυτοκίνητο, 1896
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 9
Το πρώτο αυτοκίνητο που ο Henry Ford σχεδίασε στο γκαράζ του ονομαζόταν Ford Quadricycle. Έτρεξε με βενζίνη και κινήθηκε πάνω σε 4 ελαστικά ποδηλάτων. Μετά από αυτή την επιτυχία, ο Henry Ford αποφάσισε να δημιουργήσει την Ford Motor Company το 1903.

Annie Edson Taylor, 1901
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 10

Η Annie Edson Taylor έγινε μία τυχοδιώκτης στην προσπάθειά της να κερδίσει χρήματα. Ο στόχος της ήταν να διασχίσει τους καταρράκτες του Νιαγάρα με ένα βαρέλι και το πέτυχε. Ήταν 63 ετών και ο πρώτος άνθρωπος που το καταφερε!

Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center, 1931
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 11
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Rockefeller Center στο Μανχάταν ήταν γεγονός για πρώτη φορά το 1931. Είναι διακοσμημένο με κουτιά, παιχνίδια και βατόμουρα. Από το 1933 κι εξής, έχει γίνει παράδοση και το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι στολισμένο εκεί πάντα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Sally Halterman, 1937
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 12
Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα, είχε καταγωγή από την Ουάσινγκτον, που της χορηγήθηκε άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας. Της είπαν ότι ήταν πολύ νέα για κάτι τέτοιο. Όμως η Sally πέρασε τις εξετάσεις αρκετές φορές, αγωνίστηκε για τα δικαιώματά της και τελικά πήρε την άδεια οδήγησής της!

Η πρώτη νέον πινακίδα στο Λας Βέγκας, 1941
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 13
Αυτή ήταν η πρώτη πινακίδα νέον στην πόλη των φώτων, στο Λας Βέγκας. Εγκαταστάθηκε στην κορυφή της χαρτοπαικτικής λέσχης El Rancho.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του μπικίνι, 1946
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 14

Το νέο στυλ μαγιό ονομάστηκε έτσι από την Ατόλ Μπικίνι, όπου οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πυρηνικές δοκιμές 4 ημέρες νωρίτερα. Ο δημιουργός του σύγχρονου μπικίνι θεωρείται ο παριζιάνος σχεδιαστής μόδας Louis Reard. Το μπικίνι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως στις 5 Ιουλίου 1946 από τη Micheline Bernardini, χορεύτρια στο Casino de Paris.

Το πρώτο εστιατόριο του McDonald’s, 1948
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 15
Βρίσκεται στο San Bernardino. Αρχικά, οι Richard και Maurice McDonald πουλούσαν κρέας για μπάρμπεκιου, αλλά στη συνέχεια άνοιξαν ένα εστιατόριο με πατατάκια, πατάτες, χυμούς πορτοκάλι, χάμπουργκερ και Coca-Cola. Τώρα μπορείτε να βρείτε στο σημείο αυτό, όχι μόνο το εστιατόριο, αλλά και ένα μουσείο κι ένα κατάστημα αναμνηστικών δώρων!

Το πρώτο ρομπότ, το 1957
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 16
Το ρομπότ των 2,5 μέτρων με πίνακα ελέγχου ονομάστηκε Cygan. Διαφημίστηκε ως “καθολικό ρομπότ” και οι προτεινόμενες χρήσεις του περιελάμβαναν βοήθεια σε πειράματα με δηλητηριώδεις και εκρηκτικές ουσίες ή οικιακός βοηθός.

Sputnik 1, 1957
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 17
Η ΕΣΣΔ εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο σε τροχιά.

Ο πρώτος υπολογιστής της Apple, 1976
17 φωτογραφίες με πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία - Εικόνα 18

Αυτός είναι ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε από τον Steve Wozniak και παρουσιάστηκε στο κοινό από τον Steve Jobs. Αγοράστηκε από ένα μόνο άτομο, τον Paul Terrell. Την επόμενη μέρα, ο Jobs εμφανίστηκε γυμνός στο κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Terrell – The Byte Shop κι έκανε την πρώτη επαγγελματική συμφωνία στην ιστορία της Apple.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)