Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς αλλά ταυτόχρονα είναι και η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τα φαγητά που τρώμε, είναι κυρίως λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, ελιές, ταραμάς και λαγάνα.
Δείτε 5 σαρακοστιανές συνταγές που θα τις τιμήσουν δεόντως και τα πιτσιρίκια στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Είναι εύκολες, γρήγορες και άκρως γευστικές!
Ταραμοκεφτέδες με σπανάκι
Υλικά:
150 γρ. ταραμάς λευκός
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σπανάκι ψιλοκομμένο
700 γρ. μπαγιάτικο ψωμί ψίχα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
πιπέρι
ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζετε τον ταραμά, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο και το σπανάκι και ανακατεύετε. Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε πολύ καλά. Προσθέτετε στο μείγμα τηυν ψίχα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι και ζυμώνετε καλά. Πλάθετε τους ταραμοκεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.
Μακαρονάδα με λάδι και σκόρδο
Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι Νο5
80 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μέχρι 100-120 ml)
6 σκ. σκόρδο κομμένες σε πολύ λεπτά φετάκια
5 κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
1 πρέζα μπούκοβο
μπόλικο φρέσκο μαιντανό
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή μείον ένα λεπτό.Παράλληλα, όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια μας φτιάχνουμε τη σάλτσα μας. Σε μία ρηχή πλατιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το σκόρδο μας. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή για να μην καεί το ελαιόλαδο και για να μπορέσει το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι, το μπούκοβο, το φρέσκο θυμάρι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις δούμε ότι το σκόρδο αρχίζει να ξανθαίνει τότε η σάλτσα μας είναι έτοιμη. Παίρνουμε 2 κουτάλες της σούπας από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανόκαι αφήνουμε 5 λεπτά τα μακαρόνια μέχρι να απορροφήσουν τη σάλτσα. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
Αλευρωμένες Τηγανιτές Πατάτες
Υλικά
3-4 μεγάλες πατάτες
1/2 φλυτζάνι αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλιά ξίδι
αλάτι
λάδι (για το τηγάνισμα)
ρίγανη για το πασπάλισμα
1/2 φλυτζάνι αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλιά ξίδι
αλάτι
λάδι (για το τηγάνισμα)
ρίγανη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις σκουπίζουμε καλά για να στεγνώσουν από το νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξίδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Όταν κάψει το λάδι τις τινάζουμε λίγο (για να μην έχουν πολύ αλεύρι πάνω τους) και τις τηγανίζουμε. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.
Καλαμαράκια Tηγανητά
Υλικά
Για το κουρκούτι
1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ φλ. μπίρα, ξανθιά
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτή πάπρικα, γλυκιά
λίγο αλάτι και πιπέρι
1½ φλ. μπίρα, ξανθιά
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτή πάπρικα, γλυκιά
λίγο αλάτι και πιπέρι
Για τα καλαμαράκια
500 γρ. καλαμαράκια (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη να σας τα καθαρίσει), σε ροδέλες
αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
πάπρικα για το πασπάλισμα
500 γρ. καλαμαράκια (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη να σας τα καθαρίσει), σε ροδέλες
αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
πάπρικα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Στεγνώνουμε πολύ σχολαστικά τα καλαμαράκια με χαρτί κουζίνας και τα αλατίζουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος, λείος χυλός. Τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Ζεσταίνουμε άφθονο ηλιέλαιο, κατά προτίμηση σε κατσαρολάκι και όχι στο τηγάνι. Αλευρώνουμε ελαφρά τα καλαμαράκια, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τα περνάμε από το κουρκούτι. Με τρυπητή κουτάλα τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι, φροντίζοντας να είναι αραιά και σε απόσταση το ένα από το άλλο, για να βγουν τραγανά. Δεν ρίχνουμε πολλά μαζί, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα «βράσουν». Μόλις ροδίσουν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το περιττό λάδι. Τα πασπαλίζουμε με πάπρικα και τα σερβίρουμε καυτά.
Κολοκυθάκια με πατάτες στο φούρνο
Υλικά
Μισό κιλό κολοκυθάκια
1 κιλό πατάτες
5 έως 6 σκελίδες σκόρδα
200 γραμμάρια λάδι
Αλάτι
4 έως 5 φρέσκιες ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανός
κύμινο
πιπέρι
Εκτέλεση:
1 κιλό πατάτες
5 έως 6 σκελίδες σκόρδα
200 γραμμάρια λάδι
Αλάτι
4 έως 5 φρέσκιες ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανός
κύμινο
πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και κατόπιν τα κόβουμε σε φέτες. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σκόρδα μας. Επίσης πλένουμε και πολτοποιούμε τις ντομάτες (στο μπλέντερ). Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς. Βάζουμε στο ταψί του φούρνου τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και στη συνέχεια ρίχνουμε τις φέτες του σκόρδου, τις αλεσμένες ντομάτες, το λάδι, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Όπως είναι πολύχρωμο και στολισμένο το ταψί μας, το ρίχνουμε στον φούρνο.Ύστερα από είκοσι λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 200 βαθμούς και έπειτα από είκοσι λεπτά στους 180 βαθμούς.Όταν περάσει περίπου μισή ώρα, το φαγητό μας είναι ήδη έτοιμο. Προσέξτε, όμως, διότι πρέπει να κρυώσει κάπως πριν από το σερβίρισμα, διότι ως γνωστόν οι πατάτες και τα κολοκυθάκια αργούν να κρυώσουν. Για τα παιδιά που δεν νηστεύουν μπορείτε να το σερβίρετε και με τριμμένο τυρί.