Ίσως να μην καταλαβαίνουν την εξήγηση που βρίσκεται από πίσω αλλά θα τα θυμούνται σε όλη τους τη ζωή και θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν να καταλάβουν καλύτερα την φυσική στο σχολείο όταν έρθει η ώρα.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε έξι ενδιαφέροντα πειράματα που σας εγγυόμαστε ότι θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά. ΄Ότι χρειάζεστε μπορείτε να τα βρείτε στο σπίτι.
Μπαλόνι που δεν καίγεται
Χρειάζεστε: 2 μπαλόνια, ένα κερί, σπίρτα,νερό
Το πείραμα: Γεμίστε το ένα μπαλόνι με αέρα και κρατήστε το πάνω από ένα αναμμένο κερί για να δείξετε στο παιδί ότι η φλόγα θα το κάνει να σπάσει. Μετά γεμίστε το δεύτερο μπαλόνι με νερό της βρύσης, ανάψτε το κερί και κρατήστε το μπαλόνι πάνω από την φλόγα πάλι.
Θα δείτε ότι το μπαλόνι αντιστέκεται στην ζέστη της φλόγας.
Εξήγηση: Το νερό στο μπαλόνι απορροφά την θερμότητα που βγάζει το κερί, έτσι το υλικό του μπαλονιού δεν καίγεται και το μπαλόνι δεν σκάει.
Το τρικ με τα μολύβια
Χρειάζεστε: Μια σακούλα από πολυαιθυλένιο, μερικά απλά μολύβια, νερό
Το πείραμα: Γεμίστε την μισή περίπου σακούλα με νερό. Τρυπήστε την σακούλα με τα μολύβια σε σημεία που είναι με νερό.
Εξήγηση: Εάν τρυπήσετε την σακούλα με τα μολύβια και μετά βάλετε νερό, τότε το νερό θα φύγει από τις τρύπες που κάνατε. Αλλά εάν βάλετε πρώτα νερό και μετά τρυπήσετε με τα μολύβια το νερό δεν θα φύγει έξω καθόλου. Αυτό γιατί όταν το πολυαιθυλένιο σχίζεται τότε τα μόρια του πλησιάζουν περισσότερο μεταξύ τους. Στην προκειμένη περίπτωση σφίγγουν γύρω από τα μολύβια.
Χρωματιστό λάχανο
Χρειάζεστε: 4 ποτήρια με νερό,χρώμα για φαγητό,μερικά φύλλα από λάχανο.
Το πείραμα: Βάλτε διαφορετικά χρώματα φαγητού σε κάθε ποτήρι με νερό και μετά τοποθετείστε ένα φύλλο σε κάθε ένα ποτήρι. Αφήστε τα όλη νύχτα. Το πρωί τα φύλλα θα έχουν αλλάξει χρώμα.
Εξήγηση: Επειδή τα φυτά απορροφούν νερό,τα φύλλα τους επίσης απορροφούν και το χρώμα που έχει μέσα το νερό. Αυτό είναι γνωστό σαν την τριχοειδή δράση, δηλαδή το νερό περνά μέσα από τα τριχίδια του φυτού. Αυτό συμβαίνει στα λουλούδια, στα φυτά ακόμη και στα δένδρα.
Το αυγό που επιπλέει
Χρειάζεστε: 2 αυγά, 2 ποτήρια νερό, λίγο αλάτι.
Το πείραμα: Προσεκτικά βάλτε ένα αυγό μέσα σε ένα ποτήρι με κοινό νερό. Με την προϋπόθεση ότι το αυγό δεν είναι χαλασμένο, θα πέσει στον πάτο του ποτηριού. Μετά βάλτε λίγο ζεστό νερό στο δεύτερο ποτήρι και διαλύστε 4-5 κουταλιές αλάτι. Θα λειτουργήσει καλύτερα αν περιμένετε μέχρι να κρυώσει το νερό. Μετά ρίξτε το δεύτερο αυγό μέσα. Θα επιπλέει στην επιφάνεια αντί να πάει στον πάτο.
Εξήγηση: Το κλειδί εδώ είναι η πυκνότητα των μορίων του νερού και του αυγού. Ο μέσος όρος πυκνότητας ενός αυγού είναι πολύ μεγαλύτερος από το απλό νερό, έτσι έλκεται προς τα κάτω.
Η πυκνότητα του αλατισμένου νερού είναι μεγαλύτερη από αυτή του αυγού έτσι το αυγό δεν μπορεί να πέσει κάτω στον πάτο.
Καραμέλες κρυσταλιζέ
Χρειάζεστε: 2 ποτήρια νερό, 5 ποτήρια ζάχαρη, μερικά ξυλάκια για σουβλάκια, λίγο χοντρό χαρτί, μερικά διαφανή βάζα, ένα κατσαρολάκι, χρώμα φαγητού
Το πείραμα: Κάντε λίγο σιρόπι προσθέτοντας δυο κουταλιές απλής ζάχαρης σε ένα τέταρτο του ποτηριού νερό. Πασπαλίστε το χοντρό χαρτί με λίγη ζάχαρη. Βουτήξτε τα ξυλάκια στο μείγμα και αρχίστε να τα γυρίζετε ώστε τα κομματάκια της ζάχαρης να κολλάνε επάνω. Σιγουρευτείτε ότι το μείγμα απλώνεται ομοιόμορφα κατά μήκος στο ξυλάκι. Μετά απλώστε τα στο χαρτί. Αφήστε τα να στεγνώσουν όλη νύχτα.
Το πρωί διαλύστε πέντε ποτήρια ζάχαρη σε δυο ποτήρια νερό σε ζεστό κατσαρολάκι.Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει για 15 λεπτά αλλά όχι περισσότερο διαφορετικά δεν θα σχηματισθούν κρύσταλλοι. Μετά χύστε το σε μερικά άδεια βάζα και προσθέστε διαφορετικά χρώματα φαγητού. Βάλτε τα έτοιμα πια ξυλάκια μέσα στα βάζα αλλά φροντίστε να μην ακουμπούν ούτε τα τοιχώματα ούτε τον πάτο. Χρησιμοποιείστε μανταλάκια ρούχων για να το κάνετε. Τώρα περιμένετε και δείτε τι θα γίνει.
Εξήγηση: Η διαλυτότητα του σιροπιού- νερού πέφτει καθώς η θερμοκρασία ελαττώνεται πράγμα που κάνει τους κόκκους της ζάχαρης να κάθονται πάνω στα ξυλάκια.
Ένα αναμμένο σπίρτο
Χρειάζεστε: Μερικά σπίρτα, ένα φακό
Το πείραμα: Ανάψτε ένα σπίρτο και κρατήστε το σε απόσταση 10-15 εκ από τον τοίχο. Φωτίστε με ένα φακό πάνω από το χέρι σας που κρατά το σπίρτο. Θα δείτε ότι μόνο η σκιά από το χέρι σας και το σπίρτο θα εμφανιστούν στον τοίχο. Η φλόγα δεν θα εμφανιστεί.
Εξήγηση: Η φωτιά δεν παράγει σκιά διότι δεν εμποδίζει την δίοδο του φωτός από μέσα της όπως συμβαίνει με τα υλικά αντικείμενα.