#1 Για αρχή, να θυμάστε τα πιο τρωτά σημεία
Δεν έχει σημασία πόσο μεγαλόσωμος είναι αυτός που επιτίθεται, μιας και μπορείτε να αμυνθείτε αν γνωρίζετε που βρίσκονται τα πιο ευάλωτα σημεία. Τα κυριότερα είναι τα μάτια, η μύτη, ο λαιμός, ο θώρακας, τα γόνατα και η βουβωνική χώρα.
Μπορείτε να αμυνθείτε με όποιο τρόπο θέλετε, αλλά για να είστε περισσότερο ασφαλείς, θα πρέπει να θυμάστε τις πιο αποτελεσματικές κινήσεις για αυτές τις περιοχές.
#2 Απλές και αποτελεσματικές κινήσεις:
Μια από τις καλύτερες κινήσεις για να αμυνθείτε, είναι να του αρπάξετε τον καρπό. Πιάστε το μικρό δάχτυλο και τον παράμεσο με το ένα χέρι, και με το άλλο χέρι τον δείκτη και τον μέσο, λυγίζοντας τον καρπό προς τα εμπρός.
Αν δεν μπορείτε να τραβήξετε το χέρι του, χτυπήστε τον με μια γροθιά ή με το δάχτυλο ανάμεσα στα οστά της κλείδας ή στο μήλο του Αδάμ. Αυτό θα σας επιτρέψει να τον αποπροσανατολίσετε αρκετά και θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει.
Η πιο γνωστή περιοχή για μια επίθεση, είναι η βουβωνική χώρα. Όλα τα μαθήματα αυτοάμυνας συμβουλεύουν να στοχεύετε εκεί.
Το χτύπημα σε αυτή την περιοχή, θα παραλύσει κυριολεκτικά τον επιτιθέμενο και θα έχετε αρκετό χρόνο για να ξεφύγετε.
#3 Αν σας έχει πιάσει από μπροστά:
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να σηκώσετε τα χέρια σας, κάντε τα εξής: μετακινήστε τα χέρια σας προς τα εμπρός και κάντε μια γροθιά μπροστά από τη λεκάνη σας. Αυτό θα δημιουργήσει αρκετό χώρο μεταξύ σας.
Χτυπήστε τη μύτη του με το μέτωπό σας. Αυτό θα τον κάνει να απομακρυνθεί. Έπειτα, χτυπήστε τον στη βουβωνική χώρα με το γόνατό σας.
Αν υπάρχει χώρος ανάμεσά σάς, μπορείτε να προστατευτείτε με τη χρήση της παλάμης σας. Ισιώστε το αριστερό χέρι και χτυπήστε τον επιτιθέμενο στο πηγούνι και στη μύτη με το δεξί σας χέρι. Στη συνέχεια, χτυπήστε τον στη βουβωνική χώρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορέσει να κινηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
#4 Πώς να ελευθερώσετε τα χέρια σας:
Μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε από ένα δυνατό κράτημα, αν θυμάστε αυτό τον πρακτικό κανόνα: περιστρέψτε το χέρι σας στο πλάι του αντίχειρα του επιτιθέμενου.
Αν κρατάει το χέρι σας σφιχτά, περιστρέψτε τον καρπό προς τον αντίχειρα. Όταν το χέρι σας είναι από κάτω, τραβήξτε το όσο πιο δυνατά μπορείτε.
#5 Αν σας έχουν πιάσει από πίσω:
Οι επιτιθέμενοι έρχονται συχνά από πίσω, επειδή αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να κρατήσουν τα χέρια των θυμάτων τους, ώστε να μην μπορούν να κινηθούν.
Για να ελευθερωθείτε, γείρετε γρήγορα το σώμα σας προς τα πίσω και προσπαθήστε να τον χτυπήσετε με το πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Ακόμη κι αν δεν τον χτυπήσετε, θα τον έχετε αναγκάσει να βάλει ένα από τα πόδια του μπροστά.
Σκύψτε γρήγορα, πιάστε το πόδι του και σηκωθείτε τραβώντας το. Έτσι, θα χάσει την ισορροπία του και θα μπορέσετε να τον ρίξετε κάτω, ακόμη κι αν είναι αρκετά εύσωμος.
#6 Αν σας πλησιάσει και σας πιάσει από το πλάι:
Το χτύπημα με τον αγκώνα, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα χτυπήματα σε όλες τις πολεμικές τέχνες. Αυτό χρειάζεστε αν σας πλησιάσει κάποιος από το πλάι.
Χτυπήστε τον κρόταφο, το σαγόνι ή τη μύτη του με μια τοξωτή κίνηση. Μετά από αυτό, ο επιτιθέμενος θα κάνει μερικά βήματα πίσω. Έπειτα, χτυπήστε τον στην κοιλιά ή στο στήθος. Τα χτυπήματα του αγκώνα είναι τόσο έντονα, που θα τον αποπροσανατολίσουν.
#7 Αν σας έχουν σπρώξει στον τοίχο:
Συχνά, οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να περιορίσουν τα θύματά τους και τα ωθούν προς τον τοίχο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να θυμηθείτε τα πιο τρωτά σημεία και να χτυπήσετε ένα από αυτά, ανάλογα με τη θέση σας.
–Αν και τα δύο χέρια του επιτιθέμενου είναι ψηλά, ισιώστε την παλάμη σας και χτυπήστε τον στη μασχάλη.
–Αν ένα από τα χέρια σας είναι κάτω, μπορείτε να χτυπήσετε τον αντίπαλο στο στήθος, στον αυχένα ή στο σαγόνι του.
–Ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ισχυρά χτυπήματα, είναι το χτύπημα με το κεφάλι σας. Σκύψτε λίγο για να είστε χαμηλότερα από τον επιτιθέμενο. Στη συνέχεια, σηκωθείτε γρήγορα και χτυπήστε τον στο σαγόνι με το μέτωπό σας. Αυτή η κίνηση θα τον αποπροσανατολίσει αμέσως και θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεφύγετε.
Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε αυτές τις κινήσεις, αλλά αν βρεθείτε σε μια απειλητική κατάσταση, θυμηθείτε τις ευάλωτες περιοχές!