Αυτά είναι τα βιβλία που κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει καθώς περιγράφουν ιστορίες γυναικών που σίγουρα εμπνέουν!
https://frapress.gr
Περισσότερα θέματα για βιβλία εδώ.
1. Το Λουλούδι της Ερήμου
Υπόθεση: Η Γουόρις Ντίρι, γόνος μιας παραδοσιακής σομαλικής οικογένειας νομάδων, που πίστευαν σε αρχαϊκά έθιμα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο γάμος ανάμεσα σε κοριτσάκια προεφηβικής ηλικίας και σε ηλικιωμένους άντρες, το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, σε ηλικία δεκατριών χρόνων, αγράμματη και πάμπτωχη. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται ως τοπ-μόντελ, αλλά και ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βιβλίο αυτό αφηγείται την προσωπική της οδύσσεια.
2.»Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας»
Υπόθεση: H Σβετλάνα Αλεξίεβιτς φωτίζει το στοιχείο της συµµετοχής της Σοβιετικής γυναίκας στον Β΄ Παγκόσµιο πόλεµο. Πάνω από 500.000 γυναίκες –στην πλειονότητά τους νεαρά κορίτσια, σχεδόν έφηβες– πήραν ενεργό µέρος στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεµο και στις πρώτες γραµµές του µετώπου, όχι µόνον ως νοσοκόµες και τραυµατιοφορείς, αλλά και σε αποκλειστικά έως τότε ανδρικές ειδικότητες.Κάποιες από τις γυναίκες αυτές, που επέζησαν κι έφτασαν ως τις µέρες µας, και που η συγγραφέας αναζήτησε σε πόλεις, κωµοπόλεις και αποµακρυσµένα χωριά, αφηγήθηκαν τον δικό τους πόλεµο – και το έκαναν µε τρόπο συγκλονιστικό.
3.»Οι υπηρέτριες»
Υπόθεση: Τρεις συνηθισμένες γυναίκες πρόκειται να κάνουν ένα ασυνήθιστο βήμα… Μισισιπή, 1962. Με τις φωνές των ηρωίδων της να ηχούν ολότελα αληθινές, η Κάθριν Στόκετ δημιουργεί τρεις ασυνήθιστες γυναίκες που η απόφασή τους να αρχίσουν ένα δικό τους κίνημα αλλάζει για πάντα μία πόλη και τον τρόπο που οι γυναίκες της -μητέρες, κόρες, φίλες- βλέπουν η μία την άλλη. Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα, γεμάτο σπιρτάδα, χιούμορ και ελπίδα, μια οικουμενική ιστορία για τα όρια που μας καθορίζουν και γι’ αυτά που ξεπερνάμε.
4.»The Handmaid’s Tale»
Υπόθεση: Τοποθετημένη στο εγγύτατο μέλλον, η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα χώρο που θυμίζει το φάντασμα μια αμερικανικής πανεπιστημιούπολης. Η «Δημοκρατία του Γιλεάδ» τιμωρεί την έκτρωση με θάνατο για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα και τη στειρότητα. Μια δράκα φανατικών κυριεύει με πραξικόπημα την εξουσία και, μεταξύ άλλων, ιδρύει τάγματα «γυναικών ικανών προς τεκνοποίησιν», τις «πορφυρές». Σ’ ένα τέτοιο τάγμα ανήκει και η αφηγήτρια του μυθιστορήματος, η «πορφυρή δούλη» του τίτλου, η ιστορία της οποίας μεταφέρει στον αναγνώστη όλη τη φρίκη ενός κόσμου που θα μπορούσε να είναι ο δικός μας, όχι όμως με τον τρόπο της επιστημονικής φαντασίας, αλλά με τα χρώματα ενός αποτρόπαιου και υποδόρια λυρικού εφιάλτη που κάποτε εγγίζει τα όρια της πραγματικότητας.
5.»Λολίτα»
Υπόθεση: Ένας μεσήλικας καθηγητής γαλλικών νοικιάζει δωμάτιο στο σπίτι μιας όμορφης χήρας, έλκεται όμως από τη 14χρονη κόρη της με την οποία και δημιουργεί δεσμό με ολέθρια αποτελέσματα…
Το 1955, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά η «Λολίτα», η αίσθηση που προκάλεσε ήταν τέτοια, ώστε καθιέρωσε τον Ναμπόκοφ ως έναν από τους πιο πρωτότυπους συγγραφείς του 20ού αιώνα.
6. «Περσέπολις»
Υπόθεση: Πώς μεγαλώνει ένα παιδί στο Ιράν στα δύσκολα χρόνια της ανατροπής του Σάχη, της ισλαμικής επανάστασης και του πολέμου του Ιράν – Ιράκ.
Η Μαργιάν Σατραπί αφηγείται τα παιδικά της χρόνια και ταυτόχρονα μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της πανάρχαιης χώρας της μέσα από την καθημερινότητα και την ασυνήθιστη ιστορία της οικογένειάς της.
Η καταπίεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών, η εντυπωσιακή αντίθεση δημοσίου και ιδιωτικού βίου, η πανανθρώπινη δίψα για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία με τα μάτια μιας αξιολάτρευτης πιτσιρίκας, δοσμένα με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα.
Η Μαργιάν Σατραπί αφηγείται τα παιδικά της χρόνια και ταυτόχρονα μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της πανάρχαιης χώρας της μέσα από την καθημερινότητα και την ασυνήθιστη ιστορία της οικογένειάς της.
Η καταπίεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών, η εντυπωσιακή αντίθεση δημοσίου και ιδιωτικού βίου, η πανανθρώπινη δίψα για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία με τα μάτια μιας αξιολάτρευτης πιτσιρίκας, δοσμένα με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα.
Aγόρασέ το τώρα εδώ!
7.»The Bell Jar»
Υπόθεση: Ένα βιβλίο για μια νέα κοπέλα που παλεύει με την κατάθλιψη. Ο Γυάλινος Κώδων είναι το μοναδικό μυθιστόρημα της Σύλβια Πλαθ. Το βιβλίο ξεχώρισε για την ένταση και τη ζωντάνια της πρόζας του, την υπέρβαση των υφιστάμενων ορίων μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και συνέβαλε στο να καταστήσει την Πλαθ ένα διαχρονικό φεμινιστικό ίνδαλμα. Εκδόθηκε με ψευδώνυμο μερικές εβδομάδες πριν από την αυτοκτονία της συγγραφέως.
8.»Γυναίκες»
Υπόθεση: Γυναίκες… Το κύκνειο άσμα του μεγάλου Ουρουγουανού συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο, ενός ποιητή της μνήμης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Απρίλη του 2015, είναι ένας ύμνος στη γυναίκα. Πρόκειται για μια ανθολογία που την επεξεργάστηκε ο ίδιος ο συγγραφέας —δεν πρόλαβε να τη δει τυπωμένη— με κείμενα επιλεγμένα από έργα του που καλύπτουν ένα χρονολογικό φάσμα σαράντα περίπου χρόνων λογοτεχνικής δημιουργίας. Με τη χαρακτηριστική του ποιητική πρόζα, μιλάει για γυναίκες που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία, ανασύρει από τη λήθη συλλογικά κατορθώματα γυναικών, μιλάει για τις ρίζες του μισογυνισμού, για γυναίκες που αψήφησαν την κυρίαρχη ανδρική ερμηνεία της πραγματικότητας.
9.»Ψύχωση 4.48″
Υπόθεση: Η Sarah Kane και όλα όσα αυθόρμητα και αποσπασματικά γράφει πριν την αυτοκτονία της. Λόγος σπασμένος ενώ παλεύει με τις ασθένειες του σώματος και του μυαλού της.
10.»Ορλάντο»
Υπόθεση: Το «Ορλάντο» (1928) είναι από τα πιο εκκεντρικά έργα της Virginia Woolf (1882-1941). Αφιερωμένο στη φίλη και ερωμένη της Vita Sackville-West, αποτυπώνει την πορεία του ανδρόγυνου Ορλάντο από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού, ενσωματώνοντας πλήθος ευφυών λογοτεχνικών και ιστορικών σχολίων.
Μια «άφυλη» ιστορία που στιγματίζει… Πρέπει ειλικρινά να το διαβάσεις!https://frapress.gr
Περισσότερα θέματα για βιβλία εδώ.