Οι άνθρωποι συνηθίζουν να πιστεύουν πως ελέγχουν το μυαλό και το σώμα τους. Ωστόσο, το μυαλό είναι περίπλοκο και ιδιαίτερο, ενώ πολλά μυστικά του δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Και επιπλέον, μπορεί να σας χειριστεί. Για παράδειγμα, αν διστάζετε να ξεκινήσετε μια νέα και άγνωστη δουλειά, τα καλά νέα είναι ότι είναι πιθανότερο να επιτύχετε.
Παρακάτω θα μάθετε τα 10 ιδιαίτερα παιχνίδια του μυαλού που παίζει ο ψυχισμός μας χωρίς να το γνωρίζουμε.
#10 Φαινόμενο του φωτοστέφανου
© pixabayΠρόκειται για ένα γνωστό φαινόμενο που χρησιμοποιούν οι διαφημιστικές εταιρίες. Υπάρχει η ιδέα πως κάποιος θα αγοράσει εύκολα ένα προϊόν με βάση το άτομο που το εκπροσωπεί. Για αυτό υπάρχουν τόσα μοντέλα και ηθοποιοί που αποτελούν τους εκπροσώπους εταιρειών μακιγιάζ ή ένδυσης. Τείνουμε να πιστεύουμε πως έχουν ένα «Δεν μπορώ να κάνω λάθος» φωτοστέφανο και υποσυνείδητα το μεταφέρουμε στο προϊόν που διαφημίζουν. Γενικότερα, οι άνθρωποι είναι λιγότερο σκληροί με τους διάσημους όταν πρόκειται για εγκλήματα ή ατυχήματα, χωρίς ποτέ να τους τιμωρούν σκληρά, όπως θα έκαναν με τους απλούς ανθρώπους.
#9 Η επίδραση των παρευρισκομένων
© Alex Block/UnsplashΑυτό είναι ένα θλιβερό φαινόμενο. Αν κάποιος βρίσκεται σε ένα πλήθος ανθρώπων, είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρει βοήθεια σε κάποιον που έχει ανάγκη επειδή υποσυνείδητα πιστεύει πως θα το κάνει κάποιος άλλος. Πριν από χρόνια, διεξήχθησαν πειράματα σχετικά με αυτό το φαινόμενο και αποκάλυψαν ότι μόλις ένας άνθρωπος στο πλήθος ήταν έτοιμος να βοηθήσει, ενώ οι άλλοι θα ακολουθούσαν. Αλλά το κυριότερο ήταν να βρεθεί ένας «ήρωας» για να κάνει την αρχή.
#8 Φαινόμενο του προβολέα
© Matthew Henry/UnsplashΈχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να σκέφτεται ξανά και ξανά το είδος της εντύπωσης που έχετε κάνει; Όπως, αν ήσασταν πολύ αδέξιοι ή αν φορούσατε το σωστό ρούχο σε ένα πάρτι; Αυτό ονομάζεται «Φαινόμενο του προβολέα», μιας και κυριολεκτικά οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο προβολέας είναι πάνω τους ανά πάσα στιγμή και κάθε λάθος θα παρατηρηθεί αμέσως από τους άλλους. Αυτός ο τύπος σκέψης ξεγελάει το μυαλό και το κάνει να πιστεύει ότι κάθε βήμα θα κριθεί και θα εξεταστεί από τους ανθρώπους, όταν στην πραγματικότητα αυτή η διανοητική υπερβολή απέχει πολύ από την αλήθεια.
#7 Φαινόμενο διαδικτυακής αναστολής
© pixabayΤα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχουν συμβάλει σημαντικά στην επίδραση των διαδικτυακών τρολ και του εκφοβισμού. Στο διαδίκτυο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν κάποιο ψευδώνυμο, έχουν την τάση να είναι πιο σκληροί, επικριτικοί και εριστικοί από όσο θα ήταν ποτέ στην πραγματική ζωή. Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν σκληροί πίσω από μια οθόνη, παρά πρόσωπο με πρόσωπο και δεν μπορούν όλοι να αντισταθούν στον πειρασμό να επιδείξουν τον θυμό τους αντί να είναι ευγενικοί.
#6 Φαινόμενο της μαζορέτας
© pixabayΟι μαζορέτες δεν είναι πάντα όμορφες, αλλά το φαινόμενο αυτό τις βοηθά να γίνονται πιο δημοφιλείς. Το φαινόμενο της μαζορέτας αναφέρεται στο ότι ένα πρόσωπο φαίνεται ομορφότερο όταν περιβάλλεται από μια ομάδα ελκυστικών φίλων. Είναι επίσης γνωστό ως το «φαινόμενο ελκυστικότητας της ομάδας». Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος υπολογίζει πραγματικά το μέσο επίπεδο ελκυστικότητας σε μια ομάδα ανθρώπων.
#5 Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ
© Daria Nepriakhina/UnsplashΑυτό είναι ιδιόμορφο. Έχετε δει ποτέ ένα πρόσωπο που είναι αρχάριος στον τομέα του, να βιώνει ήδη τεράστια επιτυχία ή έναν επαγγελματία να έχει αγωνιστεί για χρόνια και ποτέ να μην ήταν επιτυχής; Το φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ εξηγεί πώς οι αρχάριοι σε οποιοδήποτε πεδίο είναι πιο πιθανό να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα όρια και τους κανονισμούς που οι επαγγελματίες γνωρίζουν.
#4 Προμνησία (Déjà vu)
© pixabayΟι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν αυτό τον γαλλικό όρο που κυριολεκτικά σημαίνει «ήδη ιδωμένο». Είναι μια ιδέα ότι αισθάνεστε σαν να έχετε ήδη ζήσει μια κατάσταση που σας συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Προτού η ψυχολογία του δώσει όνομα, το Deja vu έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είχαν μια ψυχική εμπειρία για πρώτη φορά, όπως μια προφητεία. Η ψυχολογία εξακολουθεί να μην έχει την απάντηση για το φαινόμενο που προκαλεί αυτά τα συναισθήματα και το Deja vu παραμένει ανεπίλυτο.
#3 Φαινόμενο της Google
© pixabayΗ Google υπάρχει πολύ καιρό και έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση του να ξεχνάτε κάτι εύκολα, ειδικά αν νομίζετε ότι μπορείτε να το βρείτε γρήγορα στο ίντερνετ. Για αυτό το φαινόμενο πήρε το όνομά του από την Google.
#2 Παρειδωλία
© Mirage Comics © FacesPics/twitterΠρόκειται για ένα φαινόμενο που κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν οικεία πράγματα σε άγνωστα ή απίθανα μέρη. Όπως για παράδειγμα αυτή η κούνια που μοιάζει με τον Ραφαέλ από τα Χελωνονιντζάκια ή αυτό το μανταρίνι (παρακάτω) που μοιάζει με την αφίσα του Σπάιντερμαν.
© Vik92/imgur
Αν δείτε τις ομοιότητες μεταξύ των εικόνων, πρόκειται για παρειδωλία.
#1 Φαινόμενο της χαλασμένης κυλιόμενης σκάλας
© MontyLov/UnsplashΣυμβαίνει όταν περιμένουμε κάτι να συμβεί, αλλά δεν γίνεται. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα όταν περιμένετε πως υπάρχει ένα επιπλέον σκαλοπάτι αλλά τελικά δεν υπήρχε ή όταν κινείστε προς τις κυλιόμενες σκάλες και δεν κινούνται. Το σώμα αισθάνεται λίγο μετέωρο ή σαν να σκοντάφτετε στα ίδια σας τα πόδια. Αυτό ακριβώς είναι το «Φαινόμενο της χαλασμένης κυλιόμενης σκάλας.»
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.