Προετοιμαστείτε για τη συνέντευξη πρόσληψης για εργασία… και βρείτε τη σωστή απάντηση πίσω από κάθε απορία-παγίδα του εργοδότη! Είτε πρόκειται για μια συνέντευξη από skype, είτε για μια συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο, υπάρχουν μερικές κλασσικές ερωτήσεις του υπεύθυνου, που εξακολουθούν, όμως, να μας πανικοβάλλουν. Η παρακάτω λίστα με ερωτήσεις μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να σκεφτείτε από πριν τα λόγια σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης… και να αυξήσετε τις πιθανότητες πρόσληψης!
Μπορείτε να μου πείτε κάτι για τον εαυτό σας;
Μια σωστή απάντηση θα βάλει την καλή πρώτη εντύπωση… στο τσεπάκι μας! Πρέπει να συγκεντρωθούμε σε όσα σχετίζονται καθαρά με την εργασία, δηλαδή την προϋπηρεσία, τα προσόντα, την εκπαίδευση αλλά και τα επαγγελματικά μας όνειρα. Δεν πρέπει, όμως, η απάντηση να ξεπερνά το ένα λεπτό, ώστε να μην κουραστεί ο άλλος. Συμπληρωματικά, ας μιλήσουμε λίγο για την προσωπική ζωή και τα χόμπι μας… αλλά με μεγάλη συντομία!
Γιατί κάνατε αίτηση για αυτή τη θέση;
Οι εργοδότες πρέπει να καταλάβουν τις προθέσεις μας, πείθοντας τους ότι είμαστε το ιδανικό πρόσωπο για τη συγκεκριμένη θέση. Πρέπει να μιλήσουμε για το όραμα της εταιρείας με τα καλύτερα λόγια, να το συγκρίνουμε με τις φιλοδοξίες μας και να περιγράψουμε τη θέση σε σχέση με τα ταλέντα μας. Παράλληλα, πρέπει να δείχνουμε ενθουσιασμό στη συνέντευξη και θετική ενέργεια.
Μπορείτε να μου πείτε κάτι σχετικά με την εκπαίδευση σας;
Αν έχουμε αναγνωρισμένα πτυχία και η εκπαίδευση μας είναι πλούσια… ας το αναφέρουμε! Ωστόσο, ακόμα και αν δεν τα έχουμε, μπορούμε να μην επικεντρωθούμε στα ονόματα των πανεπιστημίων, αλλά στη γνώση που αποκτήσαμε. Για παράδειγμα: «Σπούδασα στο χ πανεπιστήμιο. Απέκτησα γνώσεις στη στατιστική και ήμουν πολύ δραστήριος, αφού πήρα μέρος σε δεκάδες πρακτικά έργα. Ευτυχώς, γιατί τώρα είμαι προετοιμασμένη για τη δουλειά».
Σίγουρα οι αλλαγές είναι κομμάτι της ζωής, αλλά οι εργοδότες θέλουν να καταλάβουν τους λόγους που προχωρήσαμε σε κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό να μην αναφέρουμε τα αρνητικά γεγονότα της προηγούμενης δουλειά, αλλά να επικεντρωθούμε στο μέλλον. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε ότι χάσαμε το κίνητρο λόγω της ευκολίας της θέσης ή ότι πιστεύουμε ότι στην τωρινή εταιρεία θα αξιοποιηθεί περισσότερο η δουλειά μας.
Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο σχετικά με την εμπειρία σας;
Όταν μας ζητούν περισσότερα για την εμπειρία μας… πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για το αν δουλέψαμε στα MC DONALD’S! Καλό είναι να επιλέξουμε μια από τις προηγούμενες δουλειές του κλάδου μας και να περιγράψουμε εν συντομία την εμπειρία μας, τις γνώσεις που πήραμε, αλλά και τις δεξιότητες που αναπτύξαμε.
Πρόκειται για την πιο δύσκολη ερώτηση της συνέντευξης, αφού η απάντηση μας πρέπει να είναι πειστική. Είναι σημαντικό να αποδείξουμε την ιδιαιτερότητα μας, δηλαδή το στοιχείο που μας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε γενικές φράσεις. Για παράδειγμα, καλό θα είναι να αναφέρουμε ότι πληρούμε όλες τις απαιτήσεις της θέσης… και να τους προτρέψουμε να επικοινωνήσουν με τον προηγούμενο εργοδότη, ώστε να πειστούν για τις ικανότητες μας!
Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας;
Στα δυνατά σημεία, πρέπει να επιλέξουμε τα top ταλέντα μας, όπως είναι η υπευθυνότητα στα καθήκοντα, η οργάνωση του έργου μας ή οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Όσον αφορά τις αδυναμίες, το θέμα είναι να αναφερθούμε στο αδύνατο σημείο που δεν «πλήττει» τη συγκεκριμένη θέση και να μιλήσουμε για το πώς θα το ξεπεράσουμε. Μπορούμε π.χ. να πούμε ότι δεν έχουμε πολύ υπομονή, αλλά ότι εξασκούμαστε πάνω σε αυτό καθημερινά.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα πέντε χρόνια;
Οι εργοδότες θέλουν να ακούσουν απλά ότι έχετε στόχους, όπως κάθε σοβαρός επαγγελματίας. Ωστόσο, μπορούμε εύκολα να κάνουμε λάθη, όπως να αναφέρουμε ότι ονειρευόμαστε π.χ. τη δική μας επιχείρηση. Να θυμόμαστε, ότι οι εταιρείες δεν θέλουν να προσλάβουν κάποιον που μετά από δύο χρόνια θα ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Για αυτό το λόγο, ας επιλέξουμε στόχους που σχετίζονται με την εταιρεία, όπως π.χ. στόχος μου είναι να γίνω διευθυντής πωλήσεων και οι πωλήσεις να αυξηθούν πάνω από 30%.
Συνήθως αυτή η ερώτηση, αποδεικνύει ότι ο εργοδότης σκέφτεται την πρόσληψή μας. Βέβαια, ποτέ δεν ξεκινάμε εμείς τη συζήτηση για το μισθό. Το «κλειδί» της απάντησης είναι να τονίσουμε ότι ο μισθός δεν αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για εμάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ζητήσουμε λιγότερα από όσα αξίζουμε. Καλύτερο είναι να αναφερθούμε σε ένα φάσμα τιμών, ανάλογα με τους μισθούς που «παίζουν» στην αγορά.
Πότε είστε σε θέση να ξεκινήσετε τη δουλειά;
Οι εταιρείες έχουν σχέδια και ανάγκες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, όποτε χρειαστεί. Αν, όμως, πραγματικά υπάρχει μια άλλη δουλειά στη μέση και χρειαζόμαστε χρόνο, καλό είναι να πούμε: «Κανονικά θα ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω το συντομότερο δυνατό, αλλά υπάρχει μια περίοδος προειδοποίησης ενός μήνα στην εταιρεία μου. Θα ήταν πολύ αντιεπαγγελματικό και ανεύθυνο να φύγω τώρα. Ελπίζω να καταλαβαίνετε».