5 ιδέες για να μάθει το παιδί σας να διαβάζει σωστά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Συζήτηση, παιχνίδι, τραγούδι, ανάγνωση, γραφή:    οι πέντε βασικές δραστηριότητες που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να διαβάζει σωστά!


  1. Οι καθημερινοί  απλοί διάλογοι  διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας. Τα παιδιά αποκτούν λεξιλόγιο ακούγοντας άλλα άτομα να μιλάνε ή όταν το ίδιο συνομιλεί με κάποιον. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δείχνουν διάφορα αντικείμενα, να τα ονοματίζουν και να επεξηγούν ποια είναι η λειτουργία τους. Επομένως όσο περισσότερες λέξεις χρησιμοποιείτε τόσο περισσότερες λέξεις θα μάθουν τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε πιο δύσκολες λέξεις στους διαλόγους σας δίνοντας όμως και την ερμηνεία της λέξης. Τέλος, δώστε του την ευκαιρία να ανακαλύπτει μόνο του π.χ τι νομίζεις ότι θα συμβεί αν αφήσω το μολύβι από τα χέρια μου; 
  2. Το παιχνίδι βοηθάει σε σημαντικό βαθμό τα παιδιά να διαβάζουν. Αρχικά, επιτρέπει στο παιδί να να αναπτύξει την ικανότητα να χρησιμοποιεί σύμβολα και επιπλέον αναπτύσσει την ικανότητα για αφήγηση: μπορείτε να του ζητήσετε να περιγράψει πρόσωπα ή πράγματα, να φτιάξει την υπόθεση το παιχνιδιού. Όμως,μη ξεχνάτε ότι ο ρόλος σας στο παιχνίδι είναι επικουρικός. Δεν πρέπει να το καλύπτετε, αλλά να αποχωρείτε όταν έρθει η ώρα.
  3. Η αφήγηση μιας ιστορίας ή η ανάγνωσή της είναι το βασικό βοήθημα για τα παιδιών αφού οι ιστορίες έχουν αρχή μέση και τέλος. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να διαβάζει δυνατά μια ιστορία για να εκφράζει τα συναισθήματα  των ηρώων ή την εναλλαγή των ρόλων αλλάζοντας τον τόνο της φωνής του. Όταν συναντά μια άγνωστη  λέξη μπορείτε να το διακόψετε και να του εξηγήσετε τη σημασία της. Για παράδειγμα, ο θαρραλέος ιππότης... , θαρραλέος είναι ο άνθρωπος που τολμάει , που δεν φοβάται να κάνει κάτι... Επιπλέον μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να εισάγει έναν νέο ήρωα στην ιστορία και να τον περιγράψει καθώς και να δηλώσει τον ρόλο που θα έχει ή να δώσει ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία.  
  4. Το τραγούδι ενισχύει την ικανότητα του παιδιού να ακούει ήχους και να προσέχει τον ρυθμό κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας. Μπορείτε να φτιάξετε τραγουδάκια για διάφορες δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού. Δε χρειάζεται να  έχετε καλή φωνή. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά CD στην αγορά που θα σας λύσουν τα χέρια.
  5. Τέλος, η γραφή βοηθάει το παιδί να συνδυάσει τον ήχο της λέξης που ακούει με σύμβολα δηλαδή τα γράμματα. Παρέχετε μολύβια, μαρκαδόρους και πολλά χαρτιά και αφήστε το να δημιουργήσει μόνο του. Σιγά σιγά μπορείτε να του μάθετε τα κεφαλαία γράμματα και στη συνέχεια να του ζητήσετε να γράψει το όνομα του ή άλλες λέξεις .


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)