Οι κυριότερες ειδήσεις της ημέρας - 9/3/2018

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



1. Στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Όλες οι αλλαγές

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για τις εφαρμογές μίσθωσης ταξί, τύπου Uber. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών.
Αναφορικά με τον κλάδο των ταξί, το νομοσχέδιο επιχειρεί να ρυθμίσει συνολικά τη λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής μεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί. Παράλληλα προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο.
Με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι εταιρείες διαμεσολάβησης(Mytaxi, Taxiplon, Uber κ.λπ.) καλούνται πλέον να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα.
Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει την ομαδοποίηση των παραβάσεων βάσει της επικινδυνότητας, τη μείωση ορισμένων προστίμων, την κατάργηση άλλων και την προσαρμογή του ύψους τους στο εισόδημα του παραβάτη. Η αναθεώρηση του ΚΟΚ έχει προαναγγελθεί εδώ και πολλούς μήνες, ωστόσο ορισμένες από τις... προωθούμενες προβλέψεις έχουν ήδη απαλειφθεί.
Οι προβλέψεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα  και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε παραβάτη οδηγού.
Για παραβάσεις, όπως η χρήση κινητού, η έλλειψη κράνους και ζώνης ασφαλείας, η στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία και η χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους, αναμένονται τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.
Στο νέο νομοσχέδιο οι παραβάσεις ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: Στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Η διαβάθμιση θα γίνει μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας. Επίσης προβλέπονται δύο πρόσθετες κατηγορίες: Της πολύ υψηλής συχνότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο κατηγορίες θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Σε όλες αυτές τις παραβάσεις (εξαιρούνται προσπεράσεις φορτηγών που η ποινή ορίζεται σε 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά) προβλέπονται μηδενικά πρόστιμα, αλλά διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.
Η διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του νέου ΚΟΚ αποτυπώνεται στη βασική αρχή της αναλογικότητας μεταξύ επικινδυνότητας της παράβασης και επιπτώσεων αυτής στην οδική ασφάλεια. Παράλληλα προβλέπει τη διαβάθμιση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα (χαμηλή, μεσαία, υψηλή). Πέραν αυτής της κατηγοριοποίησης γίνεται διαχωρισμός ανάλογα με τη φύση της παράβασης σε δύο κατηγορίες πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων και αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς.
Σε περίπτωση χρήσης κινητού τηλεφώνου χωρίς ακουστικά ή σύστημα ανοιχτής ακρόασης προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στην περίπτωση στάθμευσης σε ράμπα ή σε θέση ΑμεΑ, όπως επίσης και στην περίπτωση της χρήσης της ΛΕΑ.
Αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 ημέρες προβλέπεται για τη μη χρήση ζώνης ή κράνους, τη μη χρήση παιδικού καθίσματος και τη ρίψη τσιγάρων (ή άλλων αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά) έξω από το παράθυρο.
Δυναμική είσοδο στον ΚΟΚ κάνουν τα... ποδήλατα. Το νέο πλαίσιο κανόνων καθορίζει συγκεκριμένες προβλέψεις για την κυκλοφορία ποδηλάτων με δεδομένη την αυξητική τάση που παρατηρείται στην κυκλοφορία τους μέσα στις πόλεις.
Συγκεκριμένα, καθορίζεται η ειδική σήμανση οδών με πινακίδες για τα ποδήλατα, ενώ η οριζόντια σήμανση προβλέπει κατά μήκος και κατά πλάτος του οδοστρώματος ειδικές διαγραμμίσεις. Παράλληλα οι ποδηλάτες θα... αποκτήσουν τα φανάρια τους. Αυστηροποιούνται επίσης τα κριτήρια για τους οδηγούς που μεταφέρουν μαθητές. Αναλυτικά, θεσπίζεται ενιαίο όριο ηλικίας στα 55 έτη για οδηγούς λεωφορείων στο πλαίσιο του έργου μεταφοράς μαθητών.
Το ηλικιακό όριο θα επιτρέπεται να παραταθεί μέχρι το 65ο έτος. Προϋπόθεση όμως είναι ανά πενταετία να διεξάγονται ιατρικές εξετάσεις, δοκιμασία προσόντων (πρακτική εξέταση στον δρόμο) και έλεγχος συμπεριφοράς.
Ποιες παραβάσεις εξαιρούνται από τα εισοδηματική κριτήρια
Από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια, εξαιρούνται σειρά από σοβαρές παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων, κ.λπ.
Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, για τα οποία θεσπίζονται μηχανισμοί ελέγχου, με στόχο την καταπολέμηση των παράνομων κυκλωμάτων.
Μεταξύ άλλων, θεσπίζονται συγκεκριμένες βεβαιώσεις που πλέον θα παρέχονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Τέτοιες βεβαιώσεις είναι η έγκριση τύπου με την οποία ταξινομήθηκε ένα αυτοκίνητο, η ημερομηνία ταξινόμησης, η βεβαίωση από επίσημους αντιπροσώπους σχετικά με το ποιες ανακλήσεις έχουν γίνει, βεβαίωση του ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης κ.ά. Θα χρειάζεται ακόμη και υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή, που θα δηλώνει ότι έχει λάβει υπόψη του όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.
Στο υπουργείο Μεταφορών θα δημιουργηθεί Ψηφιακό Μητρώο Οδικών Μεταφορών, στο οποίο θα καταγράφονται ψηφιακά, ανά επιχείρηση, τα οχήματα, οι οδηγοί, οι σχέσεις εργασίας, κ.λπ.
Σήμερα, για να γίνουν οι έλεγχοι αυτοί στις μεταφορικές εταιρείες απαιτούνται μικτά κλιμάκια από τρεις υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη αποτελεσματικότητα.
Οι πινακίδες κυκλοφορίας
Αναφορικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κάθε πινακίδα που θα αφαιρείται, θα καταχωρείται μηχανογραφικά στο αρχείο, όπου θα
τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Μεταφορών.
Σε ό,τι αφορά στα οχήματα που είναι σε ακινησία, μετά την πάροδο 2 ετών, η αρμόδια ΔΟΥ θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας τους. Σε περίπτωση αφαίρεσης των κρατικών πινακίδων οχήματος, η αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος με την πάροδο 2 ετών από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης.
Οι αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες θα χορηγούν βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, κατόπιν αίτησης εκ μέρους του ιδιοκτήτη – κατόχου του οχήματος.
Τα βαρέα οχήματα
Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού θέτει ο νέος ΚΟΚ και τους επαγγελματίες οδηγούς βαρέων οχημάτων. Σε περίπτωση που κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπεράσεις, προβλέπεται η απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το δίπλωμα αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επανέκδοση αυτού.

2. Στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προχωρά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Την απόφαση να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και συζήτησαν την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Μάλιστα επικοινώνησε μαζί του και συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενό της.
Η επιστολή του κ. Θεοδωράκη προς τον κ. Βούτση έχει ως εξής:
«Τον Δεκέμβριο του 2016 το Ποτάμι κατέθεσε πρόταση νόμου για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, πρωτοβουλία την οποία υποδέχθηκαν θετικά οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις.
Η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι αναγκαία, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση.
Το προτεινόμενο Συμβούλιο θα συσταθεί όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών -θα συγκαλείται από τον πρωθυπουργό και θα μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ και κατά περίπτωση αξιωματούχοι τής κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σήμερα, καθίσταται επιβεβλημένη η συζήτηση της πρότασης νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και η ψήφισή της από την εθνική αντιπροσωπεία.
Σας καλώ να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προγραμματιστεί άμεσα η συζήτηση της πρότασης νόμου.
Τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας το επιβάλλουν».

3. Συνάντηση Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν: Τα σενάρια εξέλιξης μιας «τιτανομαχίας»
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για μία «ιστορική συνάντηση κορυφής» ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελεί σημαντική εξέλιξη σε ένα από τα πιο πολύπλοκα διπλωματικά ντοσιέ στον κόσμο. Αλλά πλήθος ερωτημάτων τίθεται σχετικά με το πώς θα ήταν μια τέτοια συνάντηση.

Πού θα πραγματοποιηθεί;


Το μόνο επιβεβαιωμένο είναι ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου.
Εάν διεξαχθεί στην Πιονγκγιάνγκ, είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ θα γίνει δεκτός με μεγάλες φανφάρες. Ομως ο πρόεδρος των ΗΠΑ κινδυνεύει να δώσει την εντύπωση ότι πηγαίνει εκεί για να υποβάλει τα σέβη του.

Η Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ), κατά μήκος του 38ου παραλλήλου που χωρίζει την Κορεατική Χερσόνησο και όπου θα συναντηθούν ο Κιμ Γιονγκ-ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στο τέλος Απριλίου, ίσως να είναι και η καλύτερη ιδέα για τον τόπο συνάντησης Κιμ-Τραμπ.

Η πρόσβαση είναι εύκολη και από τις δύο πλευρές, η ασφάλεια της Ζώνης εγγυημένη εκ προοιμίου, όπως και η υποδομή για τέτοιου είδους συναντήσεις.

Η επιλογή μίας ξένης πόλης με κάποια συμβολική σημασία, του Πεκίνου ή της Γενεύης, όπου πήγε πανεπιστήμιο ο Κιμ, θα σήμαινε την εμπλοκή και τρίτης χώρας στην οργάνωση. Επίσης, αυτό θα σήμαινε ότι οι πρωταγωνιστές θα έπρεπε να μετακινηθούν, και ο Κιμ δεν έχει βγει από τη χώρα του από την άνοδό του στην εξουσία το 2011.

Η Σεούλ δεν θα αποτελούσε επιλογή για τον Βορρά, ούτε και η πόλη της Ουάσινγκτον. Αλλά πάλι, κανείς δεν φανταζόταν εδώ και τρεις μήνες ότι η αδελφή του Κιμ θα ταξίδευε στη Νότια Κορέα.

Η έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη είναι η έδρα του Τραμπ και θα σήμαινε και πάλι ότι ο Κιμ θα πατούσε το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος.

Πώς θα προετοιμασθεί ο Τραμπ;


Η ανακοίνωση στον κήπο του Λευκού Οίκου για τη διεξαγωγή της συνάντησης έγινε λιγότερο από 24 ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «απέχουν ακόμη πολύ από μία διαπραγμάτευση» με την Πιονγκγιάνγκ.
Οι διπλωμάτες της Βόρειας Κορέας είναι γνωστοί για την διαπραγματευτική τους δεινότητα. 

Όμως, από την εκλογή του Τραμπ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χάσει πλήθος ειδικών στον φάκελο Βόρεια Κορέα, ενώ δεν έχει ορισθεί ακόμη ο νέος πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στη Σεούλ.

Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την βορειοκορεατική πολιτική Τζόζεφ Γιουν, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κύριους διαύλους επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ, εγκατέλειψε το πόστο του για «προσωπικούς λόγους».

«Συνήθως, οι συναντήσεις κορυφής είναι η κατάληξη μίας μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων σε χαμηλότερο επίπεδο, όπου διευθετείται σειρά λεπτομερειών», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Κέλι, καθηγητής στο νοτιοκορεατικό Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουσάν.

«Ο Τραμπ, σε διαρκή αναζήτηση της δημοσιότητας, βουτάει απευθείας στα βαθιά», έγραψε στο Twitter επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχει ο αμερικανός πρόεδρος «να λοξοδρομήσει από την κοινή πολιτική Ουάσινγκτον-Σεούλ δεκαετιών, για την οποία δεν έχει ιδέα, για να συνάψει μία συμφωνία που θα είναι μία «νίκη», αλλά κανένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος δεν θα το συμμερίζεται αυτό».

Πώς θα τα βρουν ο ένας με τον άλλο;


Οι Τραμπ και Κιμ είναι τελείως διαφορετικοί, αλλά την ίδια στιγμή παραδόξως μοιάζουν. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης κληρονόμησε την εξουσία και προετοιμάσθηκε γι΄αυτό εδώ και χρόνια. Όσο για τον δισεκατομμυριούχο, είναι ο πιο απίθανος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Κιμ διαθέτει πολύ περισσότερη πείρα -έξι ετών- και μπορεί να παραμείνει στο πόστο του για δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του καθεστώτος την επομένη μίας τέτοιας «ιστορικής συνάντησης» καθόλου δεν τον απασχολούν.

Όμως, και οι δύο άνδρες, που έχουν ανταλλάξει βαριά λόγια, τιμούν την προσωπική πίστη, έχουν για συμβούλους στενούς συγγενείς τους και λατρεύουν τις σκηνοθεσίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί στην ιδέα της διοργάνωσης κάποια μέρα μίας στρατιωτικής παρέλασης. Οι μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις είναι το αγαπημένο θέαμα της δυναστείας των Κιμ.

Ποιος είναι ο ρόλος της Σεούλ;


Όλες οι ανακοινώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις προέρχονται από τη Νότια Κορέα.
Απεσταλμένοι της Σεούλ γνωστοποίησαν ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να συζητήσει για το πυρηνικό της οπλοστάσιο και ότι ο Τραμπ θα αποδεχόταν μία πρόσκληση της Βόρειας Κορέας σε συνάντηση κορυφής.
Κατά τους πρώτους μήνες της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιξε το κινεζικό χαρτί για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα και πλησίασε τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, δίνοντας την εντύπωση ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μου Τζε-ιν έχει τεθεί στο περιθώριο.
Όμως, ο πρώην δικηγόρος, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Μάιο μιλώντας ανοικτά για διάλογο με τον Βορρά, πόνταρε δυνατά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «της Ειρήνης» για να καλοπιάσει την Πιονγκγιάνγκ, αλλά χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με την «σκληρή» προσέγγιση του Τραμπ.

Πώς θα αντιδράσει η Κίνα;


Επί δεκαετίες, η Κίνα ήταν ο άνευ όρων σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ο κύριος διπλωματικός και οικονομικός της εταίρος. Όμως, οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο. Και ο Κιμ δεν πήγε στο Πεκίνο για να 
υποβάλει τα σέβη του στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα είναι οργισμένη με την επιπολαιότητα του νεαρού Βορειοκορέατη, με τις διαδοχικές πυρηνικές και πυραυλικές του δοκιμές και δείχνει όλο και περισσότερο την καλή της θέληση ως προς την επιβολή διεθνών κυρώσεων.

Ταυτόχρονα, ο μεγάλος φόβος του Πεκίνου είναι μία κατάρρευση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ και ο σχηματισμός μίας ενωμένης Κορέας συμμάχου της Ουάσινγκτον στα σύνορά της.

Κατά συνέπεια, οι διαπραγματεύσεις είναι καλή είδηση για το Πεκίνο. Οπως και η μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή που θα προέκυπτε από ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας.

4. «Combat 18»: Είπαν τα πάντα στην ΕΛ.ΑΣ.
Περιέγραψαν τη δράση τους με κάθε λεπτομέρεια στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής που τους συνέλαβαν, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση «Combat 18/Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές». Ανακρινόμενοι στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας και τα δύο άτομα, που τους τελευταίους μήνες συγκροτούσαν τον εκτελεστικό της βραχίονα, ομολόγησαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση και αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη δομή και τη δράση της.

Ο φερόμενος ως αρχηγός, υπάλληλος βενζινάδικου στα Γιάννενα, 35 ετών, ομολόγησε ότι εντάχθηκε στους «Ανένταχτους Μαίανδρους Εθνικιστές – ΑΜΕ» πριν από το 2010, καθώς και ότι είναι διαχειριστής τεσσάρων προφίλ στο Facebook και δύο ιστοσελίδων, όπου δημοσιεύονταν φωτογραφίες από «δράσεις» της ομάδας και τα κείμενα ανάληψης ευθύνης ύστερα από κάθε επίθεση. Δεν περιορίστηκε σ’ αυτά, καθώς επιβεβαίωσε ότι υποδείκνυε στον άμεσο συνεργό του τους στόχους που ήθελε να χτυπήσει, δίνοντάς του οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση των ενεργειών: «Του περιέγραψα πώς να το κάνει και συγκεκριμένα να περιλούσει την πόρτα με βενζίνη και να βάλει φωτιά. Ακόμα, του είπα να τραβήξει με βίντεο την ενέργεια και να μου τη στείλει για να την ανεβάσω στις σελίδες της οργάνωσης», λέει στην κατάθεση - ομολογία του ο φερόμενος ως επικεφαλής της «Combat 18/ΑΜΕ». Σε άλλο σημείο της προανακριτικής του απολογίας αποκαλύπτει ότι είχε δώσει οδηγίες στους συνεργούς του να γράψουν συνθήματα στους τοίχους για τη Μακεδονία (παραμονές του συλλαλητηρίου στην Αθήνα) και να πραγματοποιήσουν εμπρηστική επίθεση στο στέκι Ανω - Κάτω» στα Πατήσια. Τέλος, «καίει» ορισμένους από τους συγκατηγορούμενούς του, καθώς για τον έναν απ’ αυτούς αποκαλύπτει ότι είχε συμμετοχή στην εμπρηστική επίθεση σε κατάληψη μεταναστών στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια, ενώ ισχυρίζεται ότι ο 30χρονος συλληφθείς δικηγόρος ενεργούσε κατόπιν εντολών του.

Εξίσου αποκαλυπτικοί στις απολογίες τους ενώπιον των αστυνομικών ήταν και οι δύο άνδρες 35 και 44 ετών που, σύμφωνα με τη δικογραφία, συγκροτούσαν τον εκτελεστικό βραχίονα της εξτρεμιστικής ομάδας. Ο πρώτος απ’ αυτούς εξήγησε ότι ήρθε σε επαφή με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» των AME/Combat 18 στη διάρκεια συλλαλητηρίου που διοργάνωσε τον Οκτώβριο στο Σύνταγμα ενάντια στο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων. «Μεταξύ των φορέων που δήλωσαν συμμετοχή ήταν η οργάνωση “ΑΜΕ”. Η συμμετοχή τους δηλώθηκε διαδικτυακά μέσω της σελίδας της οργάνωσης στο Facebook. Εγινε αναδημοσίευση του καλέσματός μου από άτομο που χρησιμοποιούσε το προφίλ “Αλέξανδρος Τσαμπανίκας”, ο οποίος μου έκανε και αίτημα φιλίας το οποίο και αποδέχθηκα», κατέθεσε.

Αναφορικά με τον ρόλο του στην ομάδα, ο 35χρονος ομολόγησε τη συμμετοχή του σε δύο επιθέσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενεργούσε υπό καθεστώς φόβου: «Επισκεφθήκαμε την κατάληψη και αφού είδαμε ότι δεν ήταν κάποιος μέσα για να μην υπάρχουν θύματα, τοποθέτησα τα δύο γκαζάκια στη μεταλλική είσοδο, τα περιέλουσα με μείγμα βενζίνης - πετρελαίου και έβαλα φωτιά» ομολόγησε, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε: «Φοβόμουν γιατί δεν γνώριζα τη δυναμική των ΑΜΕ και τι μπορούσαν να κάνουν στην οικογένειά μου». Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο 44χρονος, που είχε αναλάβει να βιντεοσκοπεί τις «δράσεις» της ομάδας. «Πήρα το κινητό και τον τράβηξα βίντεο όταν τοποθετούσε τα γκαζάκια». Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ήταν περισσότερο φειδωλοί ή τήρησαν αρνητική στάση και επιφυλάχθηκαν να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή μαζί με τους συνηγόρους τους (σήμερα και αύριο).

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Aποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση κατέγραψαν οι αστυνομικοί από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και παραμονές της σύλληψής τους. Την 26η Φεβρουαρίου, δύο από τους συλληφθέντες σχολιάζουν την αιματηρή επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου.

Α: Στη Φαβέλα τους τσακίσανε στο ξύλο ε; Β: Ναι ρε, αυτοί πρέπει να ήτανε του Πειραιά ε; Α: Το πήρε πάνω του ο άλλος. Αυτό βλέπω από τις αναρτήσεις του. Αφού οι άλλοι το αρνούνται και επίσημα με τον Μιχαλολιάκο. Β: Ναι εντάξει, ωραία πάντως, γούσταρα που τσακίσανε μια κ… (χυδαία έκφραση) τη δικηγόρο. Α: Του Φύσσα ναι. Στη συνέχεια αναφέρονται εκ νέου στη Χρυσή Αυγή. Α: Χρυσαυγίτες στη Φαβέλα, παντού, παντού. Β: Ε ναι, ποιος άλλος έχει τόσο κόσμο να πάει εκεί, ρε;

Σε συνομιλία που καταγράφηκε στις 20/2/2018, μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης συνομιλεί με τον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, που είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στα Ιμια λίγο πριν από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. Υπάλληλος ΥΠΕΞ: Λοιπόν, έχει γίνει της... Ο υπουργός Εξωτερικών με πηγαίνει για ΕΔΕ και για απόλυση. Εντάξει; Β: Ξέρω, κάτι έχω ακούσει. Α: Δικηγόρο για την ΕΔΕ ξέρεις ποιον θα έχεις. Μην τα λέμε από το τηλέφωνο.


5. Αλλάζουν οι κανόνες εμπλοκής στον Έβρο - Αυξάνονται οι περιπολίες
Aλλαγές στις πρακτικές των περιπολιών στον Έβρο επέφερε το περιστατικό της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τούρκους στρατιώτες, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας, αποφασίστηκε να υπερδιπλασιαστούν οι δυνάμεις των περιπολιών των ελλήνων στρατιωτών.

Έτσι, από δύο στρατιώτες που συμμετείχαν στις περιπολίες, πλέον αυτές θα γίνονται από επτά. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, επιπλέον, οι μονάδες έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για τους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που επιχειρηθεί παρόμοιο περιστατικό.

Τέλος, από το υπουργείο Άμυνας σημειώνουν ότι οι αλλαγές διοικητών των μονάδων στον Έβρο αφορούν προγραμματισμένες κρίσεις του Ελληνικού Στρατού και δεν σχετίζονται με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι «φουντώνουν» οι φήμες για επίσκεψη κλιμακίου αμερικανών στρατιωτικών στον Έβρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το επεισόδιο με τους έλληνες στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
ΜΜΕ της περιοχής δεν απέκλειαν να γίνει συζήτηση για την ύπαρξη αμερικανικής βάσης, ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι και παλαιότερα, αλλά χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες.



6. Καθηγητές θεατρολογίας στα σχολεία και οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών -Εντονες αντιδράσεις

Την εξομείωση των αποφοίτων των δραματικών σχολών με όσους έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστημιακές σχολές θεατρολογίας προβλέπει διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. 
Πρόκειται για το άρθρο 29 του νόμου 4521/2018 (Ίδρυση Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και άλλες διατάξεις), το οποίο αφορά τους νέους κλάδους και ειδικότητες εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προέρχονται από την ενοποίηση των μέχρι πρότινος υφιστάμενων κλάδων.
Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου τα πτυχία των πανεπιστημιακών τμημάτων Θεατρικών Σπουδών θα εξομοιωθούν με τα αποφοιτήρια διπλώματα των αδιαβάθμητων δραματικών σχολών τριετούς φοίτησης.
Η σύγκλητος του ΑΠΘ εκφράζει πάντως με ψήφισμά της την αντίθεσή της στην εφαρμογή του άρθρου 29 του προσφάτως ψηφισθέντος Νόμου:
«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική πρόταση της Συνέλευσης του Τμήματος Θεάτρου εκφράζει την αντίθεσή της στο άρθρο 29 του Ν. 4521/2018, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για εξομοίωση των πτυχίων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με τα αποφοιτήρια διπλώματα των αδιαβάθμητων δραματικών σχολών τριετούς φοίτησης, ιδιωτικών και δημόσιων, και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να παραμείνουν διακριτοί οι δύο κλάδοι ως προς τις επαγγελματικές τους προοπτικές» αναφέρεται στο ψήφισμα.


7. Νέο έντυπο Ε3: Σαρωτικοί έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες

Μέσω του νέου εντύπου Ε3 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό φακέλωμα τόσο των επαγγελματικών τραπεζικών τους λογαριασμών όσο και των δαπανών που θα εμφανίζονται ως επαγγελματικές.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ), προχώρησε στον ανασχεδιασμό του εντύπου Ε3 προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων του ν.4308/2014, καθώς και για να αποτυπωθούν σε αυτό με πληρέστερο τρόπο τα αποτελέσματα και το σύνολο των οικονομικών πληροφοριών των επιχειρήσεων.

Στο νέο έντυπο ξεχωρίζουν οι κωδικοί για τη δήλωση των σειριακών αριθμών συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS που διαθέτουν πλέον υποχρεωτικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, για την δήλωση των στοιχείων των μετόχων ανωνύμων εταιρειών που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο καθώς και αναλυτική δήλωση των δαπανών που πραγματοποιούνται όπως για παροχές σε εργαζόμενους, πρόστιμα, αποσβέσεις κ.α.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από τα στοιχεία που θα δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα γίνεται εκτεταμένη στατιστική επεξεργασία. Από αυτήν θα προκύπτουν οι μέσοι όροι εσόδων και δηλούμενων ανά κατηγορία δαπανών που εκπίπτουν.

Στις περιπτώσεις που οι δαπάνες που δηλώνει ένας επαγγελματίας ή επιχείρηση θα είναι σημαντικά αυξημένες από τον αντίστοιχο μέσο όρο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται τότε θα είναι πολύ πιθανό να κληθεί για φορολογικό έλεγχο. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν συμπεριληφθεί δυναμικοί πίνακες, όπου αναλύονται οι αναγραφόμενες οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης (αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ.).

Επίσης, περιλαμβάνεται πίνακας για την αναγραφή των μετόχων των ανώνυμων εταιρειών.

Η νέα μορφή του εντύπου προέκυψε μετά και από τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις, που καταγράφηκαν και ελήφθησαν υπόψη από τη δημόσια διαβούλευση.



Η νέα μορφή του Ε3 περιλαμβάνεται σε απόφαση, που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ., Γιώργος Πιτσιλής. Στην ίδια απόφαση, κοινοποιήθηκε και η «κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης», στην οποία, για το τρέχον φορολογικό έτος, για λόγους απλούστευσης, υπάρχει η εξής αλλαγή:

Ο πίνακας συμπλήρωσης των αποδοθέντων και οφειλόμενων φόρων αντικαταστάθηκε από υπεύθυνη δήλωση του λογιστή φοροτεχνικού της επιχείρησης. Με αυτή, βεβαιώνεται η ορθή υποβολή των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και απόδοσης έμμεσων, τονίζει η ΑΑΔΕ στην ανακοίνωσή της.




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)