Μέσα σε λίγους μήνες, από το φθινόπωρο μέχρι και τον χειμώνα, τα παιδιά θα κρυώσουν πολλές φορές, θα βήχουν για μεγάλο διάστημα κι εσείς θα φτιάχνετε ζεστά ροφήματα και σούπες για να τα ανακουφίσετε. Τι δείχνει ο βήχας για την κατάσταση της υγείας του παιδιού; Πώς μπορούν οι γονείς να τον αντιμετωπίσουν και πότε πρέπει ν΄ανησυχήσουν;
Ξηρός σπαστικός νυχτερινός βήχας
Αν ακούσετε το παιδί σας μέσα στη νύχτα, ενώ είναι κρυωμένο με τη μύτη του βουλωμένη, να βήχει (ο βήχας ν΄ακούγεται σα γάβγισμα σκύλου) και να μη μπορεί ν΄αναπνεύσει, ο βήχας ίσως οφείλεται σε μια ίωση που δημιουργεί φλεγμονή στο λάρυγγα(λαρυγγίτιδα). Είναι πιο σύνηθες αυτό να συμβαίνει σε μικρά παιδιά ως 3-4 ετών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το παιδί μπορεί να βήχει λιγότερο, ή λιγότερο έντονα, αλλά τα βράδια αυτό να επιδεινώνεται.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Ανοίξτε το παράθυρο και έχοντας καλά ντυμένο το παιδί, βγάλτε το ν΄αναπνεύσει κρύο αέρα ώστε να χαλαρώσουν οι αεραγωγοί. Επίσης μπορείτε να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο για μισή ώρα, ώστε οι ατμοί που θα δημιουργηθούν από το ζεστό νερό θα το βοηθήσουν ν΄αναπνεύσει καλύτερα. Χρειάζεται να δίνετε στο παιδί πολλά υγρά και μην χορηγήσετε φάρμακο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας. Έχετε πάντως στο σπίτι για καλό και για κακό και οπωσδήποτε όλοι εσείς που το παιδί σας έχει ιστορικό με λαρυγγίτιδες, ένα μπουκαλάκι κορτιζόνης, που θα σας συνταγογραφήσει ο παιδίατρός σας. Αν το ακούσετε να βήχει με γαύγισμα σκύλου δώστε την δοσολογία της κορτιζόνης που σας έχει πει ο παιδίατρός σας, βγάλτε το στο μπαλκόνι να εισπνεύσει κρύο αέρα και ταυτόχρονα τηλεφωνήστε του. Τέλος αν το πρόβλημα στην αναπνοή του επιδεινώνεται, καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας ή μεταφέρετε το παιδί άμεσα στο νοσοκομείο.
Βήχας με φλέματα
Αν το παιδί σας έχει συνάχι, πονόλαιμο, δεν έχει διάθεση και όρεξη, ο βήχας του προκαλείται από φλέματα στο λαιμό του, που δεν μπορεί να βγάλει. Η αιτία είναι ένα κοινό κρυολόγημα, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα περισσότερα παιδιά το αντιμετωπίζουν για τουλάχιστον 8 με 10 φορές το χρόνο.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Ξεβουλώνετε διαρκώς τη μύτη του παιδιού σας, αν είναι πολύ μικρό χρησιμοποιήστε φυσιολογικό ορό και το ειδικό εργαλείο-σωληνάκι που «ρουφάει» τη βλέννα. Αν είναι μεγαλύτερο, ζητήστε του να φυσάει διαρκώς τη μύτη του ώστε να μειωθεί η βλέννα και ο βήχας, ακολούθως. Ένα ζεστό μπάνιο και παραμονή στον χώρο όπου έχει ατμούς, θα βοηθήσει πολύ και σ΄αυτή την περίπτωση, ενώ ένας υγραντήρας στο δωμάτιό του είναι επίσης μια καλή λύση.
Νυχτερινός βήχας
Μια εποχική ίωση ή ένα απλό κρυολόγημα είναι συνήθως οι αιτίες που προκαλούν αυτόν τον ενοχλητικό βήχα στα παιδιά, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εκκρίσεις από τη βουλωμένη μύτη, κυλούν προς τον φάρυγγα, αφού είναι ξαπλωμένο ή επειδή εξαιτίας της βουλωμένης μύτης του, αναπνέει με ανοιχτό το στόμα και ξεραίνεται ο λαιμός του.
Τι να κάνετε:
Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη και κατά μεγάλο ποσοστό (αλλά όχι 100%), αθώα περίπτωση βήχα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για θεραπευτική αγωγή. Όμως, επειδή στις περιπτώσεις του παιδικού άσθματος, ο βήχας το βράδυ γίνεται πιο έντονος, διερευνήστε μαζί με τον παιδίατρό σας την πιθανότητα αυτή.
Βήχας με συριγμό
Αν το παιδί σας κρύωσε και τώρα ο βήχας του ακούγεται σαν σφύριγμα, αναπνέει γρήγορα κι είναι ερεθισμένος ο λαιμός του, μπορεί να οφείλεται σε βρογχιολίτιδα, ιδίως αν το παιδί είναι κάτω των δύο ετών. Οι βρόγχοι, γεμίζουν με βλέννα και δυσκολεύουν το παιδί στην αναπνοή. Επίσης αυτό τον ήχο στο βήχα μπορεί να τον ακούσετε και σε παιδιά που έχουν άσθμα ή πνευμονία.
Τι μπορείτε να κάνετε:
O παιδίατρός σας εξετάζοντας το παιδί θα μπορεί να σας κάνει μια ασφαλή διάγνωση και να σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να το αφήνετε να κοιμάται και να ξεκουράζεται, να μην του επιτρέπετε δραστηριότητες που το κουράζουν (ακόμη κι αν αυτές γίνονται μέσα στο σπίτι) και να πίνει πολλά υγρά.
Παροξυσμικός βήχας
Αν το παιδί σας δυσκολεύεται ν΄αναπνεύσει ενώ κοκκινίζουν τα μάτια, το πρόσωπό του και τα χείλη του γίνονται μοβ όταν βήχει, αφού κάνει μεγάλη προσπάθεια να πάρει αέρα στα πνευμόνια του και δεν το έχετε εμβολιάσει ακόμη, πρέπει απαραιτήτως να το δει ο παιδίατρός σας, για ν΄αποκλείσει την πιθανότητα του κοκίτη. Τα μωρά μέχρι 12 μηνών είναι η πιο ευαίσθητη ομάδα, καθώς ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Σίγουρα να τηλεφωνήσετε αμέσως στον γιατρό σας να εξετάσει το παιδί. Αν είναι βρέφος ίσως θα πρέπει να νοσηλευτεί. Πρόκειται για λοίμωξη που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά που θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Ο βήχας και πάλι δεν πρόκειται να «εξαφανιστεί» τελείως κι ίσως ταλαιπωρεί το παιδί σας για μερικές εβδομάδες.
Πηγή: childrencare.gr