6 εύκολα πειράματα για να δείξετε στα παδιά την έννοια της ενέργειας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Εύκολα και εντυπωσιακά πειράματα στην ενέργεια για τη Φυσική της Ε’ και Στ’ τάξης. Πειράματα με απλά υλικά, τα οποία μπορείτε να προσαρμόσετε για όλες τις ηλικίες. Ένα υλικό με οδηγίες για εκτέλεση των πειραμάτων από τους μαθητές, χωρίς την άμεση παρέμβαση του εκπαιδευτικού.
Η ενέργεια είναι ζωή! Γιατί κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι λέμε ότι χρειαζόμαστε ενέργεια;
Γιατί η ενέργεια αποτελεί τη βάση των πάντων! Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτήν. Για να τρέξουμε, να ζεσταθούμε, να φάμε, πάντα καταναλώνουμε ενέργεια. Χάρη στην ενέργεια μπορούν να αναπτύσσονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί.
Η βασική μας πηγή ενέργειας είναι ο ήλιος. Ο ήλιος είναι ένα αστέρι, ακόμα κι αν το βλέπουμε να λάμπει τη μέρα! Πρόκειται για μια τεράστια ενεργειακή σφαίρα, με διάμετρο 109 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Ένα μέρος της ενέργειας του ήλιου φτάνει σε μας με τη μορφή φωτός ή θερμότητας.
Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει υπεύθυνη ανάπτυξη!
Πολλοί μιλούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη, κυρίως όταν γίνεται λόγος για πρόοδο ή για ενέργεια.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί συνειδητοποιούμε ότι οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι! Θα πρέπει λοιπόν να τους διαχειριζόμαστε έξυπνα και να μην τους σπαταλούμε!
Πράγματι, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι τρόπος σκέψης και δράσης έτσι ώστε όλοι να επωφελούνται από την πρόοδο αυτή τώρα αλλά και στο μέλλον.
Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει πολλές πτυχές! Στόχοι της είναι να προστατεύουμε τον πλανήτη, να μοιραζόμαστε τα αγαθά δίκαια, να δείχνουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπ’όψη τις συνέπειες των πράξεών μας και να μην σπαταλούμε τους φυσικούς πόρους, διαφυλάσσοντας έτσι το μέλλον.

6 Πειράματα στην ενέργεια με απλά υλικά

Παρακάτω θα βρείτε πειράματα για να φτιάξετε το δικό σας ηλιακό θερμοσίφωνο, ηλιακό φούρνο και βαρόμετρο, να ανακαλύψετε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πως λειτουργεί το μονωτικό υλικό και πως παράγουμε βιοαέριο.
Για εκτύπωση των οδηγιών πατήστε πάνω στην εικόνα.
  1. Φτιάξε το δικό σου ηλιακό θερμοσίφωνα

    ηλιακός θερμοσίφωναςηλιακός θερμοσίφωνας

  2. Ανακάλυψε τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου

φαινόμενο θερμοκηπίου
φαινόμενο θερμοκηπίου

3. Φτιάξε το δικό σου ηλιακό φούρνο

ηλιακός φουρνος

ηλιακός φούρνος

4. Κατασκεύασε το βαρόμετρό σου για να προβλέπεις τον καιρό

βαρόμετρο

βαρόμετρο

5. Ανακάλυψε πως λειτουργεί ένα μονωτικό υλικό

μονωτικό υλικο

6. Παραγωγή βιοαερίου

βιοαέριο
βιοαέριο
Τα πειράματα είναι από τη σελίδα Το σχολείο της ενέργειας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)