Κουίζ: Πόσο καλό κάνουν οι φίλοι σας στην υγεία σας;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Είναι αλήθεια: οι κακές σχέσεις βλάπτουν σοβαρά την καθημερινότητά σας. Ανακαλύψτε αν οι φίλοι σας κάνουν καλό στη σωματική και ψυχική σας υγεία.
Το ότι οι φίλοι σας σάς κάνουν να νιώθετε καλύτερα το ξέρετε. Και μπορεί να μην χρειάζεστε καμία επιστημονική απόδειξη, αλλά μαζί σας φαίνεται να συμφωνούν και οι ειδικοί του Πανεπιστημίουη Brigham Young. Μάλιστα, τονίζουν ότι ένα στενό, σταθερό και ικανοποιητικό κοινωνικό δίκτυο αυξάνει κατά 50% το ενδεχόμενο να ζήσετε περισσότερο από το προσδόκιμο, μειώνει το κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων και -σαν να μην έφταναν τα παραπάνω- λειτουργεί κι αντιβιοτικά μιας και θωρακίζει την υγεία σας κατά των ιώσεων. Αν, λοιπόν, θέλετε να αξιολογήσετε πόσο υγιή σας «κρατούν» οι φίλοι σας, δεν έχετε παρά να απαντήσετε στις επόμενες ερωτήσεις.
Σε γενικές γραμμές, οι φίλοι σας σάς προσφέρουν εποικοδομητική βοήθεια όποτε αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα.
Α) Ναι
Β) Όχι
Οι φίλοι σας δεν επιμένουν να γίνεται πάντα το δικό τους.
Α) Ναι
Β) Όχι
Οι φίλοι σας προσέχουν την υγεία τους, φροντίζουν τη γραμμή τους και δεν έχουν πάρει πρόσφατα βάρος.
Α) Ναι
Β) Όχι
Μένετε κοντά με τους καλούς σας φίλους.
Α) Ναι
Β) Όχι
Με τους κολλητούς φίλους σας φροντίζετε να συναντιέστε συχνά (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα);
Α) Ναι
Β) Όχι
Όταν βρίσκεστε με τους φίλους σας δεν υπάρχει περίπτωση να μη γελάσετε πολύ ή δυνατά!
Α) Ναι
Β) Όχι
Οι φίλοι σας δε σας στήνουν -παρά σπάνια και όταν υπάρχει λόγος- στα ραντεβού.
Α) Ναι
Β) Όχι
Οι φίλοι σας συχνά σας λένε ότι είστε σημαντικός για εκείνους κι ότι δεν έχουν κάποιον άλλον να στραφούν εκτός από εσάς σε μια δύσκολη στιγμή.
Α) Ναι
Β) Όχι
Νιώθετε ότι οι φίλοι σας σάς αντιμετωπίζουν με αγάπη, φροντίδα και κατανόηση ακόμα κι αν γκρινιάζετε για τη δουλειά ή τη σχέση σας με τον αγαπημένο σας λίγο παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται.
Α) Ναι
Β) Όχι
Οι περισσότεροι φίλοι σας δεν καπνίζουν.
Α) Ναι
Β) Όχι
Τις περισσότερες φορές, οι φίλοι σας προσπαθούν να είναι διακριτικοί και σας στηρίζουν ακόμα κι όταν σας έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν με τις επιλογές που κάνετε.
Α) Ναι
Β) Όχι
Αν σκοράρατε περισσότερα «Ναι», τότε τα νέα είναι πολύ καλά για εσάς και την υγεία σας!
Συγκεκριμένα, ο κύκλος των φίλων σας σάς κάνει να αισθάνεστε όμορφα και σας δημιουργεί την αίσθηση ότι είστε χρήσιμοι. Παράλληλα, νιώθετε ότι οι φίλοι σας είναι υποστηρικτικοί γεγονός που σας βοηθά να αντιμετωπίσετε την πίεση και το στρες με αποτέλεσμα να είστε πιο κοντά στο να επιτύχετε το πολυπόθητο ζεν. Επιπλέον, αν οι φίλοι σας είναι ευτυχισμένοι, τα νέα είναι ακόμα καλύτερα για εσάς: σύμφωνα με έρευνες, η ευτυχία είναι μεταδοτική. Αρκεί λοιπόν ένας ευτυχισμένος φίλος για να σας κάνει να αισθανθείτε άμεσα καλύτερα. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για να «κλέψετε» λίγη από την ευτυχία είναι να τον συναντά συχνά μιας και η ευεργετική επίδραση της φιλίας μειώνεται όσο αυξάνεται η απόσταση που σας χωρίζει. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε τη (διαδικτυακή) καλημέρα στους φίλους σας που μένουν μακριά. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για την υγεία σας ακόμα κι αν η επαφή σας γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. τηλέφωνο, social media).
Αν σκοράρατε περισσότερα «Όχι», τότε πρέπει ο φιλικός σας κύκλος χρήζει αλλαγών και ενδεχομένως να πρέπει να περάσει από… τσεκ-απ.
Προτού, ωστόσο, βγείτε στα καφέ και τα social media αναζητώντας νέους φίλους, αναλογιστείτε αν υπάρχει πιθανότητα να καταλήξατε σε αυτό το αποτέλεσμα επειδή νιώθετε ότι οι φίλοι σας δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα της καλής υγείας. Τι εννοούμε; Σύμφωνα με πρόσφατη Αμερικανική έρευνα, οι παχύσαρκοι φίλοι αυξάνουν κατά 57% τις πιθανότητες να πάρετε κι εσείς κιλά. Επιπλέον, πέραν της κατανάλωσης φαγητού, φαίνεται ότι επηρεαζόμαστε εξίσου από τους γύρω μας και σε άλλα θέματα υγείας, όπως είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα αλλά και η κατάθλιψη. Φυσικά, τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι πρέπει να απορρίψετε έναν φίλο μόνο και μόνο επειδή έχει κακές διατροφικές συνήθειες ή γιατί δεν μπορεί να κόψει το τσιγάρο. Ωστόσο, μπορείτε να τον βοηθήσετε να αλλάξει αυτές τις συνήθειες λειτουργώντας εσείς ως θετικό πρότυπο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)