Υλικά:
600 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρμ. βούτυρο μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ. βούτυρο αγελάδος,σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρμ. ελαιόλαδο
200 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αυγό
60 γρμ. γάλα φρέσκο
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κρόκο αυγού
2 κουτ. σ. γάλα, για την επάλειψη
180 γρμ. βούτυρο μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ. βούτυρο αγελάδος,σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρμ. ελαιόλαδο
200 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αυγό
60 γρμ. γάλα φρέσκο
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κρόκο αυγού
2 κουτ. σ. γάλα, για την επάλειψη
Εκτέλεση:
Αν το βούτυρο δεν είναι αρκετά μαλακό, το κόβουμε σε μικρά -μικρά κυβάκια.Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά, και τα χτυπάμε καλά με το γάντζο να ομογενοποιηθούν, και να έχουμε μία απαλή μαλακιά ζύμη. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε μια-δυο κουταλιές επιπλέον αλεύρι. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη, και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να παγώσει. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα, και τα βάζουμε σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε κενό μεταξύ τους, διότι θα φουσκώσουν.Χτυπάμε τον κρόκο με 2 κουταλιές γάλα, και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τα κουλουράκια.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C. να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφή χρώμα. Περίπου 35 λεπτά. Τα τοποθετούμε σε μία σχάρα να κρυώσουν εντελώς, και τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό δοχείο καλά κλεισμένο, σε δροσερό και ξηρό μέρος. Διατηρούνται για αρκετό καιρό.