Τι να κάνω με τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού; Συνταγές για όλα τα γούστα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Είναι σύνηθες τις μέρες που ακολουθούν το Πάσχα να καταναλώνουμε όσα περίσσεψαν από το εορταστικό τραπέζι.
Τσουρέκια, αυγά, κρέας που έχουμε δοκιμάσει σε μεγάλες ποσότητες και πλέον δεν θέλουμε ούτε να τα βλέπουμε. Δεν τα πετάμε, όμως!
Αντίθετα, βρίσκουμε τρόπους να τα καταναλώσουμε και μάλιστα να μας αρέσουν και περισσότερο.
Διαβάστε τις παρακάτω συνταγές και διαλέξτε εκείνη που σας αρέσει:

Αρνί: Κρεατόπιτα

Υλικά:
½ κιλό από το αρνί που περίσσεψε
2  πράσα, κομμένα ροδέλες
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γραβιέρα
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα πράσα και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε και το κρέας και τα ανακατεύουμε 2 με 3 λεπτά και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Απλώνουμε τα φύλλα στο ταψί (2 σαν βάση) γεμίζουμε με το μείγμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα. Βρέχουμε με λίγο νερό τα φύλλα και ψήνουμε για περίπου μία ώρα (μέχρι να ροδίσει).
Αν το κρέας που σας περίσσεψε είναι πολύ μπορείτε να το χωρίσετε σε μερίδες και να το καταψύξετε. Έτσι θα έχετε πάντα εύκολο το κύριο συστατικό της πίτας σας. Επίσης, μπορείτε να φτιάχνετε σάντουιτς για την δουλειά με βάση το αρνίσιο κρέας ή να το μετατρέψετε σε γύρο, απλώς ψιλοκόβοντας το σε σχήμα γύρου.

Αυγά: Σαλάτα

Υλικά:
6 αυγά
1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 κουταλάκι του γλυκού Dijon μουστάρδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1/2 λεμόνι χυμό
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε μαζί τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα Dijon, την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και τα πράσινα κρεμμύδια. Κόψτε τα αυγά σε μεγάλα κομμάτια και ανακατέψτε απαλά με το υπόλοιπο μείγμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.

Τσουρέκι: Σάντουιτς με σοκολάτα

Υλικά:
12 φέτες από το τσουρέκι (κομμένες ομοιόμορφα)
2 κουταλιές βούτυρο
Ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα σοκολάτας
500 γρ. γάλα
¼ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
4 κρόκοι αυγών
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
350 γρ. σταγόνες σοκολάτας
2 κουταλιές λικές πορτοκάλι
60 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα, το λικέρ και την ζάχαρη. Σιγοβράζετε για λίγο και αποσύρετε από την φωτιά. Χτυπάτε τα αυγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς. Ρίχνετε και την σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αφήνετε για 10 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο. Αλείφετε το τσουρέκι με το βούτυρο και ψήνετε για λίγο. Βγάζετε τις φέτες από τον φούρνο και τις αλείφετε με την μαρμελάδα. Τοποθετείτε την μία πάνω στην άλλη για να φτιάξετε ένα σάντουιτς και τις περιχύνετε με την κρέμα σοκολάτας. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Μπορείτε επίσης να κάνετε το τσουρέκι σας φρυγανιές, απλώς αφαιρώντας την κόρα και ψήνοντάς το σε δυνατό φούρνο μέχρι να ξεραθεί. Με προσοχή να μην σας καεί!
Περισσότερες συνταγές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)