Βασική συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Υλικά

1.200γρ. αλεύρι σκληρό
40γρ. μαγιά
280γρ. ζάχαρη
240γρ. βούτυρο 82%
160ml γάλα χλιαρό
240ml νερό
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
8 αβγά
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1½ κουτ. γλυκού μαστίχα
βαμμένα κόκκινα αβγά για τη διακόσμηση
σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 30°C και βάζετε μέσα όλα τα υλικά. Τα αφήνετε για μια ωρίτσα να έρθουν όλα στην ίδια θερμοκρασία.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε στον κάδο του μίξερ. Κοπανάτε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή στο μούλτι.

Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.Δουλεύετε στη 2η ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει με ευκολία από τον κάδο του μίξερ. 

Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας που έχετε από πριν ρυθμισμένο στους 35°C.

Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε τρία μέρη και το κάθε μέρος σε τρία κομμάτια τα οποία στη συνέχεια πλάθετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε με πανί για 10 λεπτά και τα αφήνετε να ξεκουραστούν.

Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, πλέκετε ανά τρία τα μπαστούνια σε πλεξούδες. Ενώνετε τις άκρες των πλεξούδων για να γίνουν στρογγυλά τα τσουρέκια και τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.

Βάζετε τα τσουρέκια στο φούρνο στους 35°C όπου και τα αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. 

Τέλος, τα αλείφετε με αβγό, τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου και τα φουρνίζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 45-50 λεπτά. 

Tips
Προσέχετε να μην φουσκώσουν υπερβολικά τα τσουρέκια όταν τα βάλετε στους 35°C, επειδή αν φουσκώσουν παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο ψήσιμο (πρέπει να φουσκώσουν μισή φορά από τον αρχικό όγκο του).

Περισσότερες συνταγές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)