Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στην ιστορία του Παγκάλου Ιωσήφ και στην παραβολή της άκαρπης συκιάς. Κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, με την Μεγάλη Τρίτη να είναι αφιερωμένη στην εγρήγορση και στην προνοητικότητα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά δυο γεγονότα: την δριμύτατη κριτική του Ιησού εναντίον των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ αλλά και την γνωστή παραβολή των Δέκα Παρθένων. Την ίδια ημέρα ψάλλεται και το σπάνιας ποιητικής ομορφιάς τροπάριο της Κασσιανής.
Την Μεγάλη Τρίτη μνημονεύεται και η παραβολή των ταλάντων. Σύμφωνα με την εν λόγω παραβολή, ο Χριστός θέλει να μας παρουσιάσει τα χαρίσματα, τα οποία ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο. Όμως αυτό δεν φτάνει από μόνο του, γιατί ο καθένας πρέπει να καλλιεργήσει και να καταφέρει να αναδείξει τα χαρίσματά του, όπως το να προσφέρει αγάπη στους συνανθρώπους του. Τότε και μόνο τότε, θα είναι έτοιμος να δεχθεί αγάπη.
Ποια ήταν η Κασσιανή
Η ομορφιά της Κασσιανής τον άφησε άναυδο. Την πλησίασε και της είπε μια φράση θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της: «από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα;», υπονοώντας την Εύα και το προπατορικό αμάρτημα. Όμως η Κασσιανή αποστόμωσε τον Θεόφιλο ανταπαντώντας του «ναι αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα», υπονοώντας την Παναγία και τη γέννηση του Χριστού.
Η απάντησή της δεν άρεσε στον αυτοκράτορα, γιατί δεν περίμενε να τον αποστομώσει. Για να την τιμωρήσει, έδωσε το χρυσό μήλο στην όμορφη και σεμνή Θεοδώρα. Επειδή λοιπόν ο αυτοκράτορας δεν την επέλεξε, η Κασσιανή έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στην ποίηση και στην λατρεία του Θεού.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.