Όλα και αυξάνονται παγκοσμίως τα περιστατικά όπου παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής ή κακοποίησης μετά από ραντεβού που κλείνουν με αγνώστους μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές φορές όμως μια φωτογραφία ή άλλα στοιχεία που ανεβάζουν οι ίδιοι οι γονείς για τα παιδιά τους στις ιστοσελίδες τους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή του παιδιού ακόμα και χρόνια μετά. Πώς όμως μπορούμε να προστατέψουμε τα πιτσιρίκια μας από τους κινδύνους του διαδικτύου;
Δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες παιδιών: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μιλάει για παιδιά τα οποία βρέθηκαν σε δύσκολη θέση όταν φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο υπέστησαν φωτομοντάζ και τα κεφάλια τους «κούμπωσαν» πάνω σε σώματα πορνοστάρ. Τέτοιες καταστάσεις πυροδοτούν εκρήξεις bullying και χλευασμού από τους συμμαθητές, πράγμα που μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ψυχοσύνθεση του παιδιού.
Προσέχουμε τις πληροφορίες που δημοσιεύουμε: Στοιχεία όπως η ημερομηνία γέννησης, το μέρος διαμονής και το σε ποιο σχολείο πηγαίνουν τα παιδιά μας, δίνει σοβαρό εφόδιο σε κάποιον που ίσως θέλει να κλέψει την ηλεκτρονική τους ταυτότητα.
Σκεφτόμαστε τις μελλοντικές επιπτώσεις: Πόσα πράγματα από αυτά που ανεβάζουμε για το παιδί μας θα ήθελε το ίδιο να δει δημοσιευμένα στο ίντερνετ όταν μεγαλώσει; Και τι κόστος θα μπορούσε να έχει αυτό στη μετέπειτα πορεία του; Για παράδειγμα μια φωτογραφία του παιδιού μαζί με ένα πολιτικό μήνυμα δυνητικά θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τη μελλοντική του καριέρα. Χώρια που και το ίδιο το παιδί μάλλον δεν θα νιώθει και πολύ άνετα με το να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο π.χ. φωτογραφία της πρώτης ημέρας που έμαθε να χρησιμοποιεί το γιογιό.
Θυμόμαστε πως η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι παντοτινή: Ακόμα κι αν διαγράψουμε στοιχεία, αυτά μένουν καταχωρισμένα στο ίντερνετ. Πορευόμαστε λοιπόν με προσοχή στις δημοσιεύσεις μας. Δεν αποκλείεται στο μέλλον, μία φωτογραφία του παιδιού που ποστάραμε όταν ήταν 3 ετών, ακόμα και χωρίς να αναγράφουμε όνομα ή άλλα στοιχεία, να συνδεθεί με κάποια που θα ποστάρει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών. Στη συνέχεια αυτές μπορούν να συνδεθούν με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που ίσως θα έχει το παιδί ως ενήλικας. Έτσι δημιουργείται ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού πάνω στο οποίο εκείνο δεν θα μπορεί να έχει έλεγχο.
Ελέγχουμε τους λογαριασμούς του παιδιού: Αν είναι ανήλικο και του επιτρέπουμε να έχει λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τότε το αφήνουμε με τον όρο να έχουμε κι εμείς τον κωδικό για να ελέγχουμε τακτικά τους φίλους του και τις κινήσεις του.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε ήδη δημοσιεύσει στοιχεία: Αρχικά τα διαγράφουμε -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν αποθηκευτεί στα αρχεία π.χ. του Facebook. Επιλέγουμε να ενημερωνόμαστε κάθε φορά που κάποιος βάζει tag σε φωτογραφίες που ανεβάζει μαζί με εμάς και τα παιδιά μας, ώστε να τις κρύβουμε από το χρονολόγιό μας. Επιλέγουμε στις ρυθμίσεις μας να βλέπουν τα στοιχεία μας μόνο οι άνθρωποι που γνωρίζουμε. Ενημερώνουμε τους φίλους μας πως δεν θέλουμε να ποστάρουν φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται τα παιδιά μας.
Σε περίπτωση κλοπής στοιχείων: Αν οι φωτογραφίες του παιδιού μας χρησιμοποιούνται από άλλους χωρίς να έχουν τη συγκατάθεσή μας, απευθυνόμαστε στο Cyber Alert ή στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 210 6476.464, 210 6476.000.