10 + 1 τρόποι για να φτάσεις στην ευτυχία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Μερικές φορές μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο το να διατηρήσεις μια ευτυχισμένη κατάσταση. Το συναίσθημα της ευτυχίας, όπως και όλα τα άλλα, δεν είναι πάντα μόνιμο. Υπάρχουν όμως τρόποι να το διατηρήσεις ή να το ενισχύσεις όταν το χρειάζεσαι – και ευτυχώς, είναι απλούστεροι από ό,τι νομίζεις.
Το πιο σημαντικό: Να είσαι ο εαυτός σου
Να είσαι πάντα ο αυθεντικός εαυτός σου. Δεν έχει νόημα να προσποιείσαι κάποιον άλλο.  Και κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί εσένα τόσο καλά όσο εσύ ο ίδιος.
Να είσαι ευγνώμων
Ο Δρ. Μάρτιν Σελινγκμαν, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις Η.Π.Α., πραγματοποίησε πείραμα με 411 ανθρώπους οι οποίοι έγραφαν παλιές αναμνήσεις τους κάθε εβδομάδα ώστε να παραδώσουν προσωπικά ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε κάποιον που δεν είχαν ευχαριστήσει σωστά για την καλοσύνη του. Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν μια άμεση, μεγάλη αύξηση ευτυχίας, με τον αντίκτυπο να είναι σημαντικότερος από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Τα αποτελέσματα είχαν διάρκεια ενός μήνα. Πρέπει να διατηρείς μια στάση ευγνωμοσύνης στην καθημερινή σου ζωή.
Να είσαι το φως για τους άλλους
Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, αλλά νιώθεις κι εσύ ευτυχία. Μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους, από το να πεις ευχαριστώ στη σερβιτόρα που έφερε τον καφέ σου, να βοηθήσεις τον γείτονα, να αφήσεις ένα αμάξι να περάσει μπροστά σου στο δρόμο, να λες καλημέρα στους ανθρώπους γύρω σου. Αυτές οι απλές πράξεις μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά κάποιου.
Να λες συγγνώμη
Αν έχεις κάνει κάτι λάθος, είναι επωφελές για σένα το να διορθώσεις την κατάσταση. Το να λες συγγνώμη για τα λάθη σου σε ανακουφίζει από την ένταση και θεραπεύει και εσένα και τον άλλο.
Να ξέρεις ότι ο πόνος δεν διαρκεί για πάντα
Άσχημα πράγματα συμβαίνουν κάποια στιγμή αλλά περνάνε. Μπορεί να περάσουν γρήγορα ή σταδιακά. Το μυστικό είναι να συνεχίσεις να προχωράς. Μπορεί να είχες μια αποτυχημένη συνέντευξη για δουλειά ή να σκόνταψες και να χτύπησες το γόνατό σου. Όλα αυτά περνούν και σε κάνουν να εκτιμάς τα καλά της ζωής, γι’ αυτό ετοιμάσου να τα υποδεχτείς με ανοιχτές αγκάλες…
Να χαμογελάς
Ένα χαμόγελο μπορεί να φέρει τον παράγοντα «ευτυχία» στη ζωή σου, και να είναι ακόμα και η αρχή για κάτι όμορφο, όπως μια ρομαντική σχέση. Το χαμόγελο είναι το χάπι της ευτυχίας, γι’ αυτό να παίρνεις όσες περισσότερες δόσεις μπορείς.
Να χαίρεσαι τη φύση
Πολλοί άνθρωποι χαίρονται τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο όταν είναι διακοπές. Τι όμορφος τρόπος να είσαι σε αρμονία με τη φύση! Σκέψου πώς τα παιδιά χαίρονται να χτίζουν κάστρα στην άμμο ή πώς οι σέρφερς χαίρονται τα κύματα μια ηλιόλουστη μέρα. Φυσικά, μπορεί να είσαι άνθρωπος του βουνού πού απολαμβάνει φάρμες ή ποτάμια και ράφτινγκ. Απόλαυσε τα αστέρια, την ομορφιά του φεγγαριού, το ηλιοβασίλεμα. Και τα ζώα μετράνε ως φύση επίσης!
Να απολαμβάνεις χρόνο με πραγματικούς φίλους
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κάνουν τη ζωή να αξίζει. Ρίξε μια ματιά στο Facebook και δες πόσοι από τους «φίλους» σου είναι πραγματικά φίλοι σου. Αν δεν έχεις φίλους, βγες έξω και βρες μερικούς. Όταν έχεις φίλους, σιγουρέψου ότι είναι άνθρωποι πάνω στους οποίους μπορείς να βασιστείς. Θα σε «πειράξουν», θα σε υπερασπιστούν, θα σε κάνουν να γελάσεις, θα περάσουν χρόνο μαζί σου και θα χαρείτε μαζί τη ζωή.
Να είσαι πάντα πρόθυμος να μάθεις
Το μυαλό είναι σαν ένα βιβλίο. Είναι χρήσιμο μόνο όταν είναι ανοιχτό. Πώς πιστεύεις ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έφτασαν τόσο ψηλά; Μαθαίνουν πάντα κάτι νέο και το εφαρμόζουν στη ζωή τους. Ο εκπαιδευτικός επιχειρηματίας Ρόμπερτ Κιγιοσακι είπε «Οι νικητές δεν φοβούνται την ήττα. Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας της επιτυχίας. Αυτοί που αποφεύγουν την αποτυχία, αποφεύγουν και την επιτυχία.»
Να είσαι ειλικρινής
Είναι πραγματικά η καλύτερη τακτική για να είσαι ευτυχισμένος. Τα ψέματα χρησιμεύουν μόνο για να παραμορφώσουν ή να καλύψουν την αλήθεια. Η αλήθεια φέρνει ηρεμία και ελευθερία. Σε μεταμορφώνει, αποκαλύπτοντας τις καλύτερες προθέσεις σου, οδηγώντας προς μια ζωή με έμπνευση. Η αλήθεια σε «ξυπνά» και σου δίνει θάρρος. Σε ωθεί να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να προσποιείσαι.
Να ανταμείβεις τον εαυτό σου
Ακόμα και για μικρά πράγματα όπως το ότι έπλυνες τα πιάτα ή μάζεψες τα πεσμένα φύλλα στον κήπο. Ποιός είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σου; Εσύ, φυσικά! Το να ισορροπείς πόνο και ευχαρίστηση είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευτυχία σου. Με μέτρο πάντα…

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)