Οι 10 πιο δύσκολες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά και πώς να τις χειριστείς!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Ερωτήσεις-παγίδες που πρέπει να προσέξεις σε μια συνέντευξη για δουλειά!

Η διαδικασία της συνέντευξης και όλη η αγωνία που περικλείει μπορούν να μας δημιουργήσουν υπερβολικό άγχος κατά την παρουσία μας εκεί και να μην μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Ειδικά αν μας έρθει από το πουθενά μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ωστόσο είναι να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται, τόσο για ερωτήσεις σχετικές με την εταιρεία, όσο και για τις πιο γενικές ερωτήσεις που θα κληθούμε να απαντήσουμε. Αυτό κάνουμε, λοιπόν, στο συγκεκριμένο άρθρο.
Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι ειδικοί στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού…

1. «Μίλησέ μου για σένα»

Πρόκειται για μία πολύ γενική και ανοικτή ερώτηση και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστούμε στον ρόλο μας ως επαγγελματίες. Αντίθετα το σωστό είναι να μιλήσουμε για τις εμπειρίες μας και την ζωή μας στο σύνολό της, για τις διάφορες θέσεις από τις οποίες περάσαμε και τι αποκομίσαμε από την καθεμιά. Επίσης δεν είναι καθόλου κακό να δείξουμε τον ενθουσιασμό μας για την καινούργια ευκαιρία που έχουμε και την καινούρια πρόκληση που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

2. «Γιατί θέλεις να δουλέψεις μαζί μας;»

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Η σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι να πούμε με απλά λόγια χωρίς κολακείες γιατί αυτή η δουλειά είναι η ιδανική και η πιο κατάλληλη για τον στόχο που έχει αυτή την περίοδο. Αυτή η απάντηση είναι αρκετή.

3. «Γιατί ενδιαφέρεσαι για αυτή τη θέση;»

Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση πρέπει να επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο εμείς, ως εργαζόμενοι της εταιρείας, ερχόμαστε να προσθέσουμε αξία στους στόχους και το όραμα της επιχείρησης προσπαθώντας να τα υλοποιήσουμε.

4. «Γιατί να προσλάβω εσένα ειδικά;»

Εδώ αξίζει να μιλήσεις για όσα δεν αναφέρεις στο βιογραφικό σου και θεωρείς ότι σε ξεχωρίζουν. Αξίζει να κάνεις αναφορά και στα soft skills, όπως η επικοινωνιακή ικανότητα η ή γενναιοδωρία, χωρίς να σχολιάσουμε τα προσόντα των άλλων υποψηφίων που διεκδικούν την ίδια θέση, τα οποία πιθανόν και δεν γνωρίζουμε και έτσι αξίζει να πάρεις μια ουδέτερη στάση.

5. «Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν σου;»

Να η ευκαιρία να εστιάσεις σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σου το οποίο δεν υπάρχει στο βιογραφικό, που έχει μπροστά του ο άνθρωπος που διενεργεί την συνέντευξή.

6.» Μίλησε μου για κάποιο project που απέτυχε, δικό σου βέβαια»

Εδώ υπάρχει παγίδα. Το πιο εύκολο είναι να κατηγορήσει κανείς κάποιον άλλον ή τις συνθήκες για την αποτυχία. Το να αποδεχθούμε όμως ότι κάναμε λάθος, ότι κάτι πήγε στραβά αλλά και ότι κάτι μάθαμε από όλα αυτό, είναι ίσως η απάντηση που θα μας βγάλει από την παγίδα. Αν σε πιάσουν απροετοίμαστο και δεν μπορέσεις να θυμηθείς πολύ απλά πες ότι δεν μπορείς να ανακαλέσεις κάποια περίπτωση αυτή τη στιγμή και θα επανέλθεις όταν βρεις.

7. «Τι οικονομικές απαιτήσεις έχεις;»

Μια καλή απάντηση προς αποφυγή λάθους είναι ένα πείτε ότι δεν γνωρίζετε τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης, οπότε δεν έχετε και ξεκάθαρη απάντηση πόσο ακριβώς να ζητήσετε. Μπορούμε εδώ να αναφέρουμε με πόσα χρήματα αμειβόμαστε στην προηγούμενη δουλειά μας και να ρωτήσουμε αν αυτό το ποσό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τις θέσεις για την οποία τώρα δίνουμε συνέντευξη. Δεν χρειάζεται ωστόσο να μείνετε πολύ παθητικοί, αλλά και το να διεκδικήσετε ευγενικά ένα λίγο καλύτερο ποσό δεν βλάπτει, γιατί δείχνει έναν άνθρωπο που ξέρει τι αξίζει και το κυνηγάει.

8. «Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μία πενταετία;»

Η καλύτερη λύση για να απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση είναι να εξηγήσουμε ότι το παν είναι να δουλεύεις με παραγωγικούς ανθρώπους που έχουν όραμα και διαρκώς εξελίσσονται και ότι αυτό είναι το όραμά μας και για την καινούργια δουλειά.

9. «Γιατί θέλεις να αφήσεις την παρούσα εργασία σου για εμάς;»

Στην ερώτηση αυτή θα πρέπει να αποφύγουμε υποτιμητικά σχόλια και αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την παρούσα εργασία μας και να προτιμήσουμε να μιλήσουμε για την πρόθεσή μας να κάνουμε το επόμενο βήμα και την δική μας διάθεση για εξέλιξη.

10. «Θέλεις να ρωτήσεις κάτι; Έχεις απορίες;»

Κατά τη γνώμη των ειδικών το να μην έχουμε ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης δείχνει πιθανόν έλλειψη ενδιαφέροντος για το ρόλο που θα αναλάβουμε στην εταιρεία. Επομένως δεν είναι κακό να κάνουμε ερωτήσεις που αφορούν όσους προηγήθηκαν και δεν τα κατάφεραν, δείχνοντας έτσι ότι δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη από το παρελθόν, αλλά και ότι άλλες απορίες και ερωτήσεις δεν προέκυψαν και θεωρείτε σημαντικό να γνωρίζετε.
Πέρα, λοιπόν από την προετοιμασία και την ψυχραιμία, στη συνέντευξη θα πρέπει να δείξουμε ευελιξία και θέληση για το επόμενο βήμα.

Πηγή: e-dimosio

Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)