Η ζάχαρη αποτελεί αγαπημένη γεύση των παιδιών και -καλώς ή κακώς- αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους. Τα παιδιά και οι έφηβοι, ωστόσο, πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα ημερησίως, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς. Ως πρόσθετα σάκχαρα ορίζονται οποιαδήποτε σάκχαρα, όπως η ζάχαρη, η φρουκτόζη και το μέλι, που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και την προετοιμασία διαφόρων τροφίμων και ποτών, είτε αυτά προστίθενται μέσα στα τρόφιμα, είτε τρώγονται χωριστά. Συνεπώς, είναι ευθύνη μας να προσέχουμε πόση ζάχαρη καταναλώνουν τα παιδιά μας μέσα στην ημέρα.
Το πρόβλημα είναι, ότι όσο κι αν θέλουμε εμείς να τα αποτρέψουμε από τα γλυκά, τα παιδιά μας τα λατρεύουν και τα επιζητούν με την πρώτη ευκαιρία. Γι'αυτό, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 4 πανεύκολα και άκρως υγιεινά γλυκά χωρίς ζάχαρη που θα λατρέψουν οι μικροί μας φίλοι!
Αυτή τη φορά, στις παρακάτω συνταγές μας, βασικό υλικό είναι τα κεράσια που αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους! Η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη και επιπλέον υπερτερούν των περισσότερων φρούτων και λαχανικών ως προς την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Είναι από τα πλουσιότερα φρούτα σε φλαβονοειδή, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Αποτελούν πηγή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε κάλιο, που συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και τη συμβολή της στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Πόσους ακόμα λόγους θέλετε, για να φτιάξετε τα παρακάτω γλυκά;
Κέικ με κεράσια
Υλικά:
180 γρ. φρέσκα κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια
100 γρ. αλεύρι φαρίνα
100 γρ. βούτυρο φρέσκο
100 γρ. μέλι
2 αυγά
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
100 γρ. αλεύρι φαρίνα
100 γρ. βούτυρο φρέσκο
100 γρ. μέλι
2 αυγά
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα σπράδια των αβγών. Χτυπάμε τους κρόκους και προσθέτουμε το αλεύρι και το μέλι, ανακατεύοντας καλά. Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε λίγη-λίγη με το κουτάλι, ανακατεύοντας απαλά να ενωθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα κεράσια και ανακατεύουμε απαλά ανασηκώνοντας το μείγμα με μια σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 20'-25'. Όταν το θεωρήσουμε έτοιμο βυθίζουμε στο κέντρο τη λάμα ενός μαχαιριού που πρέπει να βγει καθαρή.
Μους κεράσι
450 γρ. κεράσια χωρίς το κουκούτσι
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
250 γρ. μπισκότα
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη βάση, τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ, προσθέτουμε και το βούτυρο και αναμειγνύουμε καλά. Μοιράζουμε το μείγμα στα ποτήρια πιέζοντας και στρώνοντας με ένα κουτάλι και ύστερα τα βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά. Ανακατεύουμε τα κεράσια στο μπλέντερ. Τα πολτοποιούμε, χωρίς όμως να τα αφήσουμε να λιώσουν εντελώς - απλώς να είναι ψιλοκομμένα. Χτυπάμε την κρέμα, τόσο ώστε να στέκεται. Περνάμε τα κεράσια από ένα σουρωτήρι για να βγάλουν λίγο από το ζωμό τους. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα τούλι και να τα στύψουμε.Ανακατεύουμε τα κεράσια με την κρέμα, μοιράζουμε τη μους στα ποτήρια και τα στολίζουμε με ένα κεράσι. Μπορούμε να σερβίρουμε τη μους αμέσως. Αν όμως την προτιμάτε δροσερή ή κρύα, να ξέρετε ότι μετά από λίγη ώρα στο ψυγείο σκουραίνει το χρώμα της.
Λουκουμάδες κερασιού
Υλικά:
5 τεμ. κρόκοι αυγών
5 τεμ. ασπράδια αυγών
150 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. γάλα
300 γρ. κεράσια μεγάλα
1/4 κ.γ. κανέλα
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε ένα χυλό ανακατεύοντας τους κρόκους, το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά. Αφήνουμε το χυλό να σταθεί για 40 λεπτά εκτός ψυγείου. Στο μεταξύ πλένουμε τα κεράσια και αφού τα στεγνώσουμε καλά, κρατώντας τα από το κοτσάνι τα βουτάμε μέσα στο χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ρόδινο χρώμα. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι. Περνάμε τα κεράσια από την κανέλα και τα σερβίρουμε ζεστά.
Γρανίτα με γιαούρτι και κεράσια
Υλικά:
250 γρ. γιαούρτι πλήρες
1 κ.σ. μέλι
100 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια κομμένα στα 2
Εκτέλεση:
Στο μούλτι με τα μαχαίρια βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε για αρκετή ώρα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα μας στις ειδικές θήκες για γρανίτες. Παγώνουμε στην κατάψυξη για 6 ώρες ή μέχρι να παγώσουν.