Τα τελευταία χρόνια, και με την επιρροή των social media, οι περισσότεροι έφηβοι αποκτούν πολλές ανασφάλειες με το σώμα τους.
Οι εικόνες που λαμβάνουν διαρκώς είναι εκείνες των πολύ αδύνατων μοντέλων και των γυμνασμένων σωμάτων ή των κορμιών με συγκεκριμένες αναλογίες. Όσοι από αυτούς δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα πρότυπα, ίσως νιώθουν μειονεκτικά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλάξουν το σώμα και την εμφάνισή τους.
Επιπλέον, στα χρόνια της εφηβείας, το σώμα αλλάζει με τρόπους που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών. Για παράδειγμα, πολλά κορίτσια αποκτούν ξαφνικά κιλά στο σημείο της μέσης με αποτέλεσμα η αυτοπεποίθησή τους να κλονίζεται.
Σε αυτό το κομβικό σημείο, λοιπόν, οι γονείς πρέπει να είναι παρόντες, να προσέχουν τα παιδιά τους και να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις παρακάτω συμβουλές:
Ακούστε τα παιδιά
Όταν τα έφηβα παιδιά σας σας λένε, ότι πάχυναν ή ότι τα πόδια τους είναι χοντρά, μην τα απομακρύνετε από κοντά σας λέγοντας: «Έλα, μια χαρά αδύνατη είσαι ακόμα». Ακούστε τα με προσοχή και υπομονή και εξηγήστε τους, πως το σώμα τους θα συνεχίζει να αλλάζει για μερικά χρόνια ακόμα. Επίσης, όταν ένα παιδί βιώνει bullying στο σχολείο για την εμφάνισή του, δείξτε κατανόηση στα συναισθήματα αναστάτωσης που μπορεί να νιώθει. Τέλος, αν παρατηρήσετε, ότι το παιδί σας παραλείπει γεύματα, τρώει υπερβολικά ή κοιτάζει συχνά τον εαυτό του στον καθρέφτη εστιάζοντας σε σημεία, όπως η μέση και η κοιλιακή χώρα, σκεφτείτε σοβαρά και την βοήθεια ενός ειδικού.
Αποφύγετε σκληρές λέξεις
Η εμφάνιση σήμερα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή των εφήβων και πολλοί είναι εκείνοι που πέφτουν θύματα bullying εξ’ αιτίας της εμφάνισής τους. Εσείς, προτρέψτε το παιδί σας να σας μιλήσει και ρωτήστε τι θα μπορούσατε να κάνετε μαζί για να νιώσει καλύτερα. Χρησιμοποιήστε λέξεις που θα το ενθαρρύνουν και θα το κάνουν να νιώσει όμορφο και όχι χαρακτηρισμούς που θα εντείνουν τις ανησυχίες του.
Περιορίστε τις selfies
Τα εφηβικά χρόνια ήταν δύσκολα πολύ πριν τα κινητά και τις selfies -τώρα έχουν γίνει ακόμη δυσκολότερα. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αμερικής στην Ουάσινγκτον έδειξε, ότι όσο περισσότερες φωτογραφίες φίλων τους κοιτούσαν έφηβες τόσο πιο άσχημα ένιωθαν για το σώμα τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, αγόρια και κορίτσια, να αναρτούν φωτογραφίες τοπίων, σχεδίων ή links τραγουδιών, αντί για ατελείωτες πόζες τους -ακόμα καλύτερα αν δεν έχουν καν προφίλ στα social media. Και για να είστε σίγουροι ότι θα πετύχει, περιορίστε και τις δικές αναρτήσεις με selfies στα social media.
Δείτε τηλεόραση μαζί
Ακόμα και αν βαριέστε λιγάκι. Τα τηλεοπτικά προγράμματα σάς δίνουν χιλιάδες αφορμές για συζητήσεις πάνω στην πίεση που μπορεί ένας έφηβος να δέχεται για το σώμα του. Τονίστε το πόσο σκληρά δουλεύουν οι ηθοποιοί και τα μοντέλα για να έχουν αυτό το σώμα και εξηγήστε, ότι η εικόνα που βλέπουμε στην τηλεόραση ή στα videos και στο cinema, δεν είναι σε καμία περίπτωση πέρα για πέρα αληθινή.
Μην ξεχνάτε τα αγόρια
Ανασφάλειες για το σώμα τους δεν έχουν μόνο τα κορίτσια. Τα αγόρια, από τα εφηβικά τους χρόνια κιόλας, προσπαθούν να αποκτήσουν ένα δεμένο, γυμνασμένο και γεμάτο μυς κορμί. Τα social media, οι τηλεόραση και οι διαφημίσεις προωθούν αυτό το πρότυπο ακόμα περισσότερο. Επειδή, όμως, τα θέματα αυτά είναι «κοριτσίστικα», τα αγόρια είναι πολύ δύσκολο να τα συζητήσουν. Προσέξτε, λοιπόν, πόσο το αγόρι σας γυμνάζεται, προσέχει τη διατροφή του, ψάχνει για βιταμίνες και συμπληρώματα για να δυναμώσει και προσεγγίστε το όσο πιο ήρεμα και προσεκτικά μπορείτε, για να μην του δημιουργήσετε περισσότερη ανασφάλεια.
Πηγή: realsimple.com, https://www.infokids.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.