Ορθογραφία με μανταλάκια! Κιναίσθηση και συμμετοχή δυο στοιχεία επιτυχίας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Η βελτίωση της Ορθογραφίας σε παιδιά που αντιμετωπίζουν Δυσλεξία είναι από τα πιο δύσκολα στοιχήματα ενός προγράμματος παρέμβασης!

Είναι αλήθεια ότι η σωστή απόδοση της Ορθογραφίας των λέξεων σε όλα τα δυσλεκτικά άτομα αποδεικνύεται μια δύσκολη διαδικασία. Πρόκειται για μια δεξιότητα που παρουσιάζει ελλείμματα ως προς την αυτοματοποίηση της στα παιδιά με δυσλεξία. 

Η κατάκτηση της αυτοματοποίησης βασίζεται στο αποθηκευμένο Οπτικό λεξικό και στην δυνατότητα ανάκλησης του τη δεδομένη στιγμή που γράφουμε μια λέξη. Η Εικόνα της λέξης αποθηκεύεται και ανακαλείται από τη μνήμη και όχι ο γραμματικός κανόνας. Για αυτό και υπάρχει το συχνό φαινόμενο, ένα δυσλεκτικό παιδί να γνωρίζει τους ορθογραφικούς κανόνες αλλά να αποτυγχάνει να τους εφαρμόσει. 

Η ανατροφοδότηση της καταληκτικής ορθογραφίας με Κιναισθητικές ασκήσεις οδηγεί σε περισσότερες επιτυχημένες προσπάθειες στην Ορθογραφία.

Υλικά: ξύλινα μανταλάκια, μαρκαδόρος, γλωσσοπίεστρα

Αρχικά γράφουμε λέξεις στα γλωσσοπίεστρα παραλείποντας τη κατάληξη. Εδώ ασχοληθήκαμε με την ορθογραφική διάκριση ανάμεσα σε ι,η,ει. Στα μανταλάκια γράφουμε τις καταλήξεις.

Λέξεις & καταλήξεις!


Το παιδί βλέπει τη λέξη και επιλέγει τη σωστή κατάληξη τοποθετώντας το σωστό μανταλάκι. Μας αιτιολογεί την επιλογή του και ζητάμε να χρησιμοποιήσει τη λέξη μέσα σε μια πρόταση προφορικά ή γραπτά.

Τοποθετεί τη σωστή κατάληξη!

Η άσκηση ολοκληρώνεται όταν τελειώσουν όλες οι λέξεις.



❝Δοκιμάστε αυτό τον εναλλακτικό τρόπο εξάσκησης για να ξεφύγετε από τη συνηθισμένη διδασκαλία με μολύβι και χαρτί!❞


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος, http://dyslexiaathome.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)