Πώς καλλιεργείται η δημιουργικότητα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Δημιουργικότητα είναι εκείνη η κινητήριος δύναμη η οποία μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς και ανεξάρτητα από τους εξωτερικούς παράγοντες.
Η δημιουργικότητα εμπεριέχει το ρίσκο, την προσπάθεια να κάνεις πράγματα πέρα από τα δεδομένα και να ξεπεράσεις δυσκολίες και εμπόδια, δίνοντας έμφαση στα θετικά γνωρίσματα με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.
Τι περιλαμβάνει η δημιουργικότητα;
Στη σημερινή πραγματικότητα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών σίγουρα έχει επίδραση στον τρόπο που μαθαίνουμε, όσο και στον τρόπο που επιχειρούμε στην επαγγελματική μας ζωή, αλλά ακόμα και στον τρόπο που διαμορφώνουμε τις σχέσεις μας.
Η δημιουργικότητα προϋποθέτει αποδέσμευση από έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και πρακτικής εφαρμογής. Προϋποθέτει την αλλαγή τόσο στη σκέψη, όσο και στην πράξη.
Η δημιουργικότητα είναι μια διαδικασία, όχι απαραίτητα ένα χαρακτηριστικό που έχουμε όλοι. Επομένως υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί.
Όταν είμαστε δημιουργικοί, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάτι με διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης η δημιουργική νοητική λειτουργία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρωνικών οδών, η οποία όμως πρέπει και μπορεί να ενισχυθεί μέσα από συνειδητή προσπάθεια και εξάσκηση.
Πώς καλλιεργείται;
Σημασία και στην δημιουργικότητα, όπως και σε όλα σχεδόν τα πράγματα στη ζωή έχει το πρώτο βήμα, καθώς η δυναμική του παράγει ενέργεια για κάθε επόμενο βήμα.
Η δημιουργικότητα ωθεί στο σχεδιασμό και στην επικοινωνία, ωθεί στην πράξη από την θεωρία και προϋποθέτει συνεργασία και ενεργό συμμετοχή.
Τι καταστρέφει τη δημιουργικότητα;
Η απόλυτη κυριαρχία της λογικής, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες μας, ο φόβος της αποτυχίας οι κοινωνικές πιέσεις για συμμόρφωση στην πεπατημένη, η τελειομανία, η τυφλή υποταγή στην αυθεντία και η έλλειψη εσωτερικής ασφάλειας είναι οι εχθροί της δημιουργικότητας.
Τι την αναπτύσσει;
  • Ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας ιδιαίτερα στο επαγγελματικό περιβάλλον είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας.
  • To επόμενο που θα πρέπει να καλλιεργηθεί είναι η αμφισβήτηση των δεδομένων και η διαδικασία της συνεχούς ερώτησης γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι και τι θα γινόταν αν άρχιζαν να γίνονται με διαφορετικούς τρόπους.
  • Για να είσαι δημιουργικός πρέπει να αγαπάς αυτό με το οποίο θέλεις να ασχοληθείςκαι να δημιουργήσεις, πρέπει να μπορείς να βυθίζεσαι απόλυτα μέσα σ’ αυτό το ενδιαφέρον σου και οι σκέψεις σου να απορροφούν όλα τα ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι.
  • Πρέπει λοιπόν να ασχολείσαι τόσο πολύ με το αντικείμενο ώστε να μπορείς να αναλύεις τα δεδομένα και να φτάσεις σε μια καινούργια αντιμετώπιση. Να μαθαίνεις και να εξερευνάς συνέχεια ώστε να μπορείς να παράγεις ανατρεπτικές ιδέες.
  • Άλλο απαραίτητο συστατικό για να μπορείς να είσαι δημιουργικός είναι να αφήνεις στο μυαλό σου χώρο και χρόνο να απολαύσει τη ζωή και να μη σκέφτεται όσα απασχολούν πιθανόν το μυαλό όλων μας τις υπόλοιπες ώρες. Πολλές φορές τη λύση σε κάτι που επιδιώκουμε και το οποίο θέλουμε πολύ, μπορεί να την βρούμε σε μια στιγμή χαλάρωσης που είναι το ίδιο σημαντική με την στιγμή της εργασίας.
  • Το μυαλό μπορεί να γίνει παραγωγικό και δημιουργικό όταν βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας να κάνουμε κάτι ευχάριστο για εμάς. Όταν δίνουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας για ανάπαυλα και παιχνίδι αναπτύσσουμε ταυτόχρονα και τη δημιουργική μας σκέψη.
Από όλα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, προκύπτει πως το να είμαστε δημιουργικοί σημαίνει να είμαστε ζωντανοί, να ονειρευόμαστε, να σχεδιάζουμε και να χαιρόμαστε τη ζωή μας ώστε να μπορούμε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας να επιτυγχάνουμε το διαφορετικό, το καινούργιο και κυρίως να είμαστε ευτυχισμένοι.

Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)