Η περίοδος των διαγωνισμάτων, των εξετάσεων και των επαναλήψεων πλησιάζει. Και ακόμα και στο δημοτικό να βρίσκεται το παιδί μας, το διάβασμα του γίνεται λιγάκι εντονότερο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα τεστ που έρχονται, αλλά και γίνονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, βοηθούν τα παιδιά μας να μάθουν από τα λάθη τους και να αποκτήσουν έναν λειτουργικό, για εκείνα τρόπο, διαβάσματος,
Πώς θα τα βοηθήσουμε, λοιπόν, να αποδώσουν καλύτερα στα τεστ που έρχονται; Με τους παρακάτω εύκολους και δοκιμασμένους τρόπους.
Μιλήστε στον εκπαιδευτικό
Συχνά δάσκαλοι και καθηγητές προσφέρουν ένα πλάνο διαβάσματος, το οποίο βοηθά τα παιδιά να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες και να τις μάθουν ευκολότερα. Ζητήστε από τον δάσκαλο του παιδιού σας ένα πλάνο μελέτης και ρωτήστε για να μάθετε για τεχνικές ή επιπλέον υλικό που θα βοηθήσουν το παιδί να αριστεύσει.
Συμπεριλάβετε όλες τις αισθήσεις
Μερικές πληροφορίες γίνονται καλύτερα αντιληπτές, αν τις βοηθήσουν η όσφρηση, η ακοή ή η αφή. Άλλωστε έρευνες έχουν αποδείξει, ότι τα παιδιά μαθαίνουν ευκολότερα και θυμούνται περισσότερα μέσω των πειραμάτων.
Φτιάξτε κάρτες με πληροφορίες
Είτε το παιδί ετοιμάζεται για κάποιο γραπτό διαγώνισμα είτε για μια προφορική εξέταση, οι χρωματιστές κάρτες με σχέδια και πληροφορίες είναι ένας γρήγορος τρόπος για μια καλή επανάληψη. Μάλιστα, αντί να είστε εσείς ο «κύριος» του παιχνιδιού όλη την ώρα, αφήστε το παιδί να σας «εξετάσει». Σκοπίμως δώστε μερικές λανθασμένες απαντήσεις και αφήστε στο παιδί την ευκαιρία να σας διορθώσει.
Αποκαλύψτε τα μυστικά των τεστ
Σίγουρα, θυμάστε και από τα δικά σας σχολικά χρόνια, ότι υπήρχαν μερικές τεχνικές που έπρεπε να ακολουθηθούν στα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις. Για παράδειγμα, τονίστε τους, ότι όταν παίρνουν ένα τεστ στα χέρια τους πρέπει πρώτα να κάνουν ένα γρήγορο διάβασμα όλων των ασκήσεων για να σχεδιάσουν και το πώς θα κινηθούν. Επιπλέον, πείτε τους, ότι στις ασκήσεις πολλαπλών επιλογών διαβάζουμε όλη την πρόταση και εξ αρχής αποκλείουμε τις προφανείς αταίριαστες απαντήσεις. Εξηγήστε τους, επίσης, ότι είναι προτιμότερο να αφήνουν τα δύσκολα για το τέλος, έχοντας πάντα κάνει σωστό διαχωρισμό του χρόνου τους. Τέλος, να μην ξεχνούν να κάνουν μία δεύτερη ανάγνωση των ασκήσεών τους πριν παραδώσουν το γραπτό τους.
Βρείτε τις αδυναμίες του
Κάντε μία επανάληψη με το παιδί για να καταλάβετε που ασθενεί ακόμα και να προλάβετε τυχόν λάθη που θα κάνει. Για τα μαθηματικά βοηθήστε το με την προπαίδεια, για παράδειγμα. Για θέματα φυσικής ή χημείας, θυμηθείτε τύπους και ορισμούς και για να γίνει αυτό ακόμα πιο εύκολο και διασκεδαστικό αποφύγετε την χρήση μολυβιού και χαρτιού. Χρησιμοποιήστε έναν μαυροπίνακα ή έναν πίνακα με μαρκαδόρο.
Φτιάξτε εσείς ένα διαγώνισμα
Λίγες μέρες πριν το μεγάλο τεστ, σχεδιάστε ένα τεστ εσείς για τα παιδιά σας. Έτσι θα μπορέσετε να αντιληφθείτε τι ξέρει και τι όχι. Ζητήστε του να γράψει λέξεις για την ορθογραφία τους και να παρατηρήσει τι κάνει λάθος. Το γράψιμο βοηθά πολύ τον εγκέφαλο να αποτυπώσει τις γνώσεις, λένε οι ειδικοί.
Πηγή: parents.com, https://www.infokids.gr