Σημαντικές συμβουλές που κάθε γονιός οφείλει να δίνει στα παιδιά του από νωρίς!
Όταν γίνεσαι γονιός, πέρα από την πρωτόγνωρη εμπειρία και την απόλυτη ευτυχία που σου προσφέρει ο ερχομός ενός παιδιού, αποκτάς και την αποκλειστική ευθύνη για το σωστό μεγάλωμά του και για το μέλλον του. Ο γονιός είναι εκείνος που καθοδηγεί το παιδί, που του μαθαίνει τις αξίες, που το προετοιμάζει για να βγει ένας σωστός άνθρωπος στην κοινωνία, αλλά και δυνατός για να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία της ζωής. Από την πιο μικρή έως και την πιο μεγάλη.
Και ο γονιός είναι ο υπεύθυνος, αν το παιδί του δεν τα καταφέρει στο μέλλον, αν δεν έχει τα εφόδια και τη δύναμη να πατήσει στα πόδια του, αν δεν είναι ένας ευγενικός και χρήσιμος ενήλικας. Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και να είναι καλά, ευγενικά, γενναία και γενναιόδωρα. Ωστόσο, αυτά και άλλα προτερήματα δεν έρχονται από το πουθενά. Τα διδασκόμαστε και τα διδάσκουμε. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σημαντικές αξίες, πριν κλείσουν τα 10 τους χρόνια.
1. Πώς να ντύνεται μόνο του
Η γκαρνταρόμπα ενός δεκάχρονου παιδιού δεν είναι περίπλοκη υπόθεση, οι ενδυματολογικές απαιτήσεις είναι στάνταρ και, συνεπώς, έχοντας και μερικά χρόνια σχολείου στην πλάτη του, θα πρέπει να γνωρίζει πια πώς να ντύνεται μόνο του. Να γνωρίζει, επίσης, πώς να δένει τα παπούτσια του κι ας μην έχει πάει στα... λυκόπουλα να μάθει κόμπους.
2. Πώς να περιποιείται μικρά τραύματα
Όπως τρέχουν και παίζουν όλη την ώρα, τα μικρά παιδιά χτυπούν συχνά και μαζεύουν ένα σωρό επιπόλαια τραύματα στα χεράκια και τα ποδαράκια τους. Συνήθως, κάποιος μεγάλος είναι παρών για να περιποιηθεί την πληγή, αλλά δεν βλάπτει ένα παιδί να ξέρει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που είναι μόνο του: λίγο βαμβάκι με οξυζενέ, λίγο ιώδιο κι ένα τσιρότο από πάνω κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.
3. Πώς να ετοιμάζει το πρωινό του
Η καθημερινή πρωινή ρουτίνα περιλαμβάνει και το πρωινό μας γεύμα, το οποίο δεν μπορεί να έχει πολλές εκδοχές και όσες και αν είναι αυτές στο σπίτι του καθενός, το παιδί πρέπει πια να τις έχει μάθει, ώστε να μπορεί να το ετοιμάζει και μόνο του. Ένα μπολ με δημητριακά και γάλα, μια φέτα με βούτυρο και μέλι ή κάτι αντίστοιχα απλό είναι ότι πρέπει για να του δώσουμε το έναυσμα να εμπλακεί στην προετοιμασία των γευμάτων.
4. Τι είδους σωματικές αλλαγές θα βιώσει
Μπορεί να μην έχει μπει ακόμη στα πιο κρίσιμα χρόνια, αλλά καλό είναι οι γονείς να έχουν προετοιμάσει το παιδί για τις αλλαγές που έρχονται στον τρόπο που αντιλαμβάνεται το σώμα του και πως θα πρέπει να τις διαχειριστεί. Έτσι, το παιδί δεν θα αιφνιδιαστεί και θα καταχωρήσει τους γονείς ως μία έμπιστη πηγή ενημέρωσης για ευαίσθητα θέματα, ενώ το έδαφος θα είναι έτοιμο όταν έρθει η ώρα για την επόμενη σημαντική συζήτηση περί σεξουαλικότητας και ανθρώπινων σχέσεων.
5. Πώς να διαχειρίζεται χρήματα
Απ’ την ώρα που ένα παιδί ξεκινά το δημοτικό σχολείο, ξεκινά να λαμβάνει και το λεγόμενο χαρτζιλίκι, ένα μικροποσό που μπορεί να διαθέσει όπως θέλει. Αυτομάτως, λοιπόν, ξεκινά να διαχειρίζεται χρήματα και με τις παραινέσεις και την καθοδήγηση των γονιών μπορεί να μάθει πράγματα που θα του φανούν χρήσιμα όταν αποκτήσει το δικό του εισόδημα.
6. Πώς να προσανατολίζεται
Αν το σχολείο είναι κοντά στο σπίτι και η γειτονιά ασφαλής, είναι πολύ πιθανόν να έχει μάθει να πηγαίνει μόνο του. Πέρα, όμως, απ’ το να γνωρίζει μηχανικά πώς να πάει απ’ το σημείο “Α” στο σημείο “Β”, ένα παιδί μπορεί να μάθει να παρατηρεί τις διαδρομές που κάνει με τους γονείς, να βάζει σημάδια και να γνωρίζει π.χ. που βρίσκεται το σπίτι του σε σχέση με το σπίτι της γιαγιάς ή άλλα σημεία που επισκέπτεται συχνά.
7. Πώς να διαχειρίζεται το χρόνο του
Σχολείο, διάβασμα, παιχνίδι, γεύματα, δραστηριότητες, βόλτες με τους γονείς είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που έχουν από καιρό αρχίσει να γεμίζουν τη μέρα ενός δεκάχρονου παιδιού. Για να μην είναι όλο αυτό δυσβάσταχτο, οδηγώντας το παιδί να φορτώσει στον κόκκορα τις πιο «δυσάρεστες» απ’ τις υποχρεώσεις του, καλό είναι να έχει μάθει τρόπους να διαχειρίζεται το χρόνο του, να βάζει προτεραιότητες και να μην πελαγώνει όταν δεν τα προλαβαίνει όλα.
8. Πώς να τακτοποιεί το δωμάτιό του
Το δωμάτιο ενός παιδιού μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε ένα πραγματικό χάος, αν οι γονείς δεν έχουν εκπαιδεύσει το παιδί να τηρεί μία στοιχειώδη τάξη στα πράγματά του. Αρχικά, βέβαια, το τακτοποιούν εκείνοι, αλλά πρέπει από νωρίς να αναθέσουν στο παιδί την ευθύνη του δωματίου του, αρπάζοντας την ευκαιρία να τους δώσουν μια σειρά από πολύτιμα μαθήματα.
9. Τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής
Είναι αυτονόητο ότι ένα παιδί μαθαίνει από μικρό να βουρτσίζει τα δόντια και να πλένει τα χέρια του σχολαστικά και τακτικά. Σιγά σιγά, όμως, καλό θα ήταν να μπορεί να κάνει ένα καλό μπάνιο μόνο του, να λούζεται καλά, ακόμη και να κόβει τα νύχια του και να καθαρίζει τ’ αυτιά του, υπό την επίβλεψη, έστω, κάποιου μεγάλου. Και φυσικά, να φορά πάντα καθαρά ρούχα (μέσα- έξω) μετά το μπάνιο.
10. Να εκτιμά τον εαυτό του και να σέβεται τους άλλους
Μεγαλώνοντας και πηγαίνοντας σχολείο, τα παιδιά γίνονται σιγά σιγά μέλη της ευρύτερης κοινωνίας και βιώνουν μία περίοδο προσαρμογής στις νέες συνθήκες έξω απ’ την ασφάλεια της οικογένειας. Είναι μέλημα, λοιπόν, των γονιών να δώσουν στο παιδί τα κατάλληλα εφόδια με τα οποία θα συμβιώσει ομάλα με τους άλλους ανθρώπους στο καινούργιο του περιβάλλον. Σημαντικά εργαλεία για κοινωνικοποίησή του είναι η αυτοεκτίμηση και ο σεβασμός προς τον διπλανό του, κάτι που οι γονείς οφείλουν να του έχουν διδάξει πολύ πιο πριν.
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.