Πανελλαδικές εξετάσεις: Συμβουλές για τους υποψηφίους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Τα πανεπιστήμια «περιμένουν» τους νέους φοιτητές τους, οι γονείς ελπίζουν να πιάσουν τόπο τα χρήματα που «επένδυσαν» στα φροντιστήρια. Απ’ την άλλη τα παιδιά στη μέση, νιώθουν το άγχος, τον φόβο μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Στα 18 τους χρόνια τους λένε πως «οι πανελλήνιες καθορίζουν το μέλλον σας». Δε διαφωνούμε μερικώς ως προς αυτό. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει είναι η λογική και η κατανόηση. Δίχως άγχος, και με πίστη στον εαυτό τους τα παιδιά πρέπει να «θρέψουν» τα όνειρά τους.
Άγχος
Η περίοδος των εξετάσεων αποτελεί την κατ’ εξοχήν περίοδο έντονου άγχους.  Δεν το έχουν μόνο τα παιδιά, που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά και οι γονείς με τις υπερφορτωμένες προσδοκίες-απαιτήσεις. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά εκείνες τις μέρες είναι ποικίλα. Καταλαμβάνονται πολύ συχνά από κρίσεις πανικού, κοιλιακά άλγη, δερματικά εξανθήματα και διατροφικές διαταραχές, όπως λαιμαργία ή ανορεξία. Εκτός αυτών οι μαθητές λόγω της πνευματικής πίεσης και της μεγάλης ύλης που καλούνται να επεξεργαστούν και να αφομοιώσουν αδυνατούν κάποιες στιγμές να συγκεντρωθούν. Πολύ συχνά παρατηρείται και μειωμένη απόδοση παρά το πολύωρο και κοπιαστικό τους διάβασμα.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Οι γονείς θα πρέπει να συμπαρασταθούν στα παιδιά, και να τους παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν πως δε θα πρέπει να μεταδίδουν τις προσδοκίες τους στα παιδιά. Καλό θα ήταν να τα ενθαρρύνουν χωρίς να τα πιέζουν, και να βρίσκονται διακριτικά δίπλα τους. Παράλληλα θα πρέπει να φροντίζουν για τον σωστό εξαερισμό και την καθαριότητα του χώρου όπου διαβάζουν τα παιδιά, καθώς ο κατάλληλος χώρος τα προδιαθέτει για αποδοτικό και σωστό διάβασμα. Επίσης, καλό θα ήταν να προσέχουν τη διατροφή των παιδιών και να ετοιμάζουν ελαφρά και πλούσια σε βιταμίνες γεύματα.
Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου
Οι μαθητές απ’ τη μεριά τους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το νυχθημερόν διάβασμα, δε βοηθά σε τίποτα. Καλύτερο θα ήταν να αξιοποιούν και να «δωρίζουν» στους εαυτούς τους κάποιες στιγμές ελεύθερου χρόνου. Με αυτό τον τρόπο το μυαλό τους θα είναι πιο καθαρό και οι κόποι τους θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βόλτες με φίλους, λίγη μουσική ανάπαυλα, έστω και το γεύμα με γονείς και με αδέρφια αποτελούν ευχάριστες στιγμές μέσα στον πανικό των εξετάσεων.
Συμβουλές για πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης
  • Μη διαβάζετε πριν περάσετε τη πόρτα της αίθουσας
  • Δεν είναι πρόβλημα αν δε μπορείτε να ανακαλέσετε κάποιο μέρος της ύλης, πριν καθίσετε στο θρανίο. Ότι έχετε μάθει κατά τη διάρκεια του χρόνου θα «βγει» τη στιγμή που πρέπει.
  • Κοιτάξτε τα θέματα και συγκεντρωθείτε.
  • Ξεκινήστε από τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα.
  • Κρατήστε πρόχειρες σημειώσεις, τις οποίες θα «συμβουλεύεστε» κατά την ανάπτυξη κάθε θέματος ξεχωριστά.
Δε θα πρέπει να ξεχάσετε πως η επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι ΜΟΝΟ μια από τις προσφερόμενες «λύσεις» στη ζωή ενός ανθρώπου. Η ζωή δε τελειώνει σε ενδεχόμενη αποτυχία, ευκαιρίες θα υπάρξουν και υπάρχουν.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)