Τα παιδιά αισθάνονται άγχος και ένταση στις διάφορες φάσεις της ανάπτυξης, παρότι η πεποίθηση που γενικά υπάρχει είναι ότι τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Το πρώτο άγχος που βιώνει ένα παιδί είναι η ικανοποίηση βασικών αναγκών του όπως είναι το φαγητό, ο ύπνος και η φροντίδα από το περιβάλλον του.
Κατόπιν έρχεται το άγχος του αποχωρισμού από τους γονείς όταν πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό. Επίσης μπορεί ένα παιδί να αισθάνεται άγχος για τον ερχομό ενός μωρού, άγχος για την παρουσία ξένων γύρω του, άγχος για το σκοτάδι, τις σχολικές επιδόσεις του, την επιτυχία στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως καθώς μεγαλώνει το παιδί, μεγαλώνει και το άγχος γιατί αυτό είναι συνδεδεμένο με όλες τις καινούργιες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στη ζωή του. Το άγνωστο αυτών των καταστάσεων και η ανασφάλεια την οποία αισθάνονται για το αν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις, δημιουργούν έντονα συναισθήματα στα παιδιά που έχουν μεγάλες συνέπειες για την αυτοπεποίθησή τους.
Τα παιδιά που βιώνουν περισσότερο άγχος συχνά είναι παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ενώ παιδιά που έχουν μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό τους αντιμετωπίζουν και λιγότερο άγχος.
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να διαχωρίσουμε το φυσιολογικό άγχος που υπάρχει βέβαια και μπορεί να προφυλάξει το παιδί από διάφορους κινδύνους, προσφέροντάς του την σωματική ετοιμότητα για να τα βγάλει πέρα. Όταν όμως το άγχος ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια και πλέον το παιδί δεν μπορεί να το ελέγξει, αρχίζει να υπάρχει αρνητική επίδραση στην λειτουργικότητα του παιδιού και έτσι το άγχος μετατρέπεται σε καταστροφικό.
Το καταστροφικό άγχος προκαλεί πανικό ένταση και φόβο. Έτσι διαταράσσεται η ψυχική ηρεμία του παιδιού αλλά και όλη η ομαλότητα της καθημερινότητάς του.
Οι γονείς μπορούν να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά του παιδιού για να καταλάβουν αν υποφέρει από άγχος. Τα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται σε παιδιά με άγχος είναι:
Ανησυχία, δυσφορία
Εκνευρισμός χωρίς αιτία
Φόβος για την αποτυχία και έντονη απογοήτευση
Επιθετικότητα
Ταχυκαρδία, δύσπνοια, ζαλάδα, τάση για λιποθυμία
Ναυτία, εμετοί, εφίδρωση
Πονοκέφαλος, δερματικές ενοχλήσεις, στομαχικές ενοχλήσεις
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους παρατηρώντας την ύπαρξη των παραπάνω συμπτωμάτων, ενός ή περισσότερων ακούγοντάς τα, και ενθαρρύνοντάς τα μέσα από ήρεμες συζητήσεις,.
Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που πρέπει να βοηθήσετε ώστε να τονωθεί σε ένα παιδί που αντιμετωπίζει προβλήματα άγχους.
Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να χαλαρώσουν. Μια ήρεμη εικόνα που μπορούν να φέρουν στο μυαλό τους, ταυτόχρονα με βαθιά και αργή αναπνοή μπορούν να κάνουν θαύματα.
Όταν ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται το άγχος έχει να κάνει με τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού, οι γονείς θα πρέπει να το βοηθήσουν να καταλάβει ότι οι βαθμοί που παίρνει στο σχολείο δεν μετρούν την επιτυχία του στη ζωή του και κυρίως δεν μετρούν την αξία του σαν άνθρωποι.
Στην περίπτωση δε, που το άγχος έχει να κάνει με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο τότε οι γονείς θα πρέπει να δώσουν στο παιδί τους να καταλάβει πως η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο δεν θα εξασφαλίσει μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στο μέλλον, απλά είναι ένα μέσο για να κάνει κανείς καλύτερη την ζωή του, δεν είναι ίδια η ζωή.
Δώστε τους τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ακούστε τα και ενισχύστε την ηρεμία και την ψυχραιμία τους. Και προσέξτε να μην μεταφέρετε τις ανησυχίες σας στα παιδιά σας. Η δική σας ψυχολογική ηρεμία, θα επιδράσει θετικά και στα παιδιά.