Dragon Ball, η δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων που αγαπήθηκε όσο λίγες από τα παιδιά των '90's

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Είναι μια από τις δημοφιλέστερες σειρές κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Προβλήθηκε επί μια δεκαετία και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα προβλήθηκε από τον ANT1 και αγαπήθηκε κυρίως από τα παιδιά των 90s.
Ήταν σειρά κόμικς «manga» που δημιουργήθηκε από τον ιάπωνα Ακίρα Τοριγιάμα και κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1984. Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Γκόκου είναι μαθητής πολεμικών τεχνών, γεννιέται με μια ουρά μαϊμούς και αναζητά τις επτά μπάλες του Δράκου, τις «dragon balls».
Σκοπός του είναι να τις συγκεντρώσει όλες προκειμένου να καλέσει τον δράκο, ο οποίος θα του πραγματοποιήσει μια ευχή. Στο ταξίδι της αναζήτησης έρχεται αντιμέτωπος με εχθρούς, όπως τον Δαιμονικό Βασιλιά Πίκολο και τον Σελ, οι οποίοι αναζητούν επίσης τις μπάλες του Δράκου. Η σειρά διήρκεσε δέκα χρόνια και ακολουθεί τον Γκόκου από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωσή του.



Ο Ακίρα Τοριγιάμα γεννήθηκε το 1955

Ο Τοριγιάμα εμπνεύστηκε την υπόθεση από το κινέζικο μυθιστόρημα «Ταξίδι στη Δύση» και από τον κινέζο ηθοποιό Τσάκι Τσαν. Όπως είχε πει, ήθελε να δημιουργήσει έναν ήρωα που να εξασκείται στο Κουνγκ Φου όμως να είναι μικρός σε ηλικία. Σκοπός του ήταν η ιστορία να είναι σύντομη και να λήξει όταν ο Γκόκου συγκέντρωνε όλες τις μπάλες.



Έχουν γυριστεί πάρα πολλές ταινίες για το Dragon Ball

Ωστόσο, όταν τα manga του Dragon Ball κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 1984 στο περιοδικό Shonen Jump της Ιαπωνίας έγιναν ανάρπαστα. Δύο χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε η σειρά animation, που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1986 και το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε δέκα χρόνια μετά, το 1996. Στο τελευταίο επεισόδιο ο Γκόκου γίνεται ξανά μικρός και πηγαίνει στο διάστημα για να αναζητήσει τις Dragon Ball με τα μαύρα αστέρια.



Μέχρι το 2000 είχαν πουληθεί περισσότερα από 126 εκατομμύρια βιβλία της ολοκληρωμένης σειράς Dragon ball

Η σειρά Dragon ball σημείωσε τεράστια επιτυχία και το «franschise» του μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, ενώ έγινε video game, και θεματικό πάρκο. Στην ελληνική εκδοχή του τη φωνή του Γκόκου είχε δανείσει ο Μάνος Βενιέρης, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν πίσω από τον Τέρι στην Κάντυ Κάντυ και τον Τζο στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι. Ο Βενιέρης είναι θρύλος της ελληνικής μεταγλώττισης ο οποίος ξεκίνησε να κάνει μεταγλώττιση το 1972 χάρη στην αδερφή του Βοσκόπουλου, Γκάρυ Βοσκοπούλου.



Συνολικά εκδόθηκαν 519 κεφάλαιά σε 42 τόμους από την εταιρία Shueisha

Στην Ελλάδα το τραγούδι της σειράς ήταν εξίσου δημοφιλές και πολλά παιδιά σιγοτραγουδούσαν τους στίχους: «Πρέπει και μπορώ! Κι ως τον ουρανό! Θα σ’ αναζητήσω Dragon ball!»…. Το ερμήνευσε ο Πάνος Τσαπάρας μαζί με την Άννα Μερκούρη. Ο Τσαπάρας είναι ένας σπουδαίος μουσικός- κειμενογράφος που έχει μεταγλωττίσει χιλιάδες τραγούδια, ανάμεσα στα οποία τα τραγούδια των Στρουμφ και του τον Αστυνόμου Σαΐνι. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και είχε συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ακούστε το τραγούδι του Dragon Ball:


http://www.mixanitouxronou.gr

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)