Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες. Τα επίπεδα άγχους σου έχουν «χτυπήσει» κόκκινο και οι επαναλήψεις σου βρίσκονται σε τελικό στάδιο! Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που ξεχνάς και χρειάζεσαι τρόπους για να τα θυμηθείς! Πώς θα εξασκήσεις και θα δυναμώσεις τη μνήμη σου;
Παρακάτω θα βρεις σημαντικά tips που θα σε βοηθήσουν:
Πώς θα θυμάσαι πιο εύκολα σημαντικές ημερομηνίες:
Στην ύλη σου δυστυχώς υπάρχουν διάφορες ημερομηνίες που πρέπει να θυμάσαι. Έλα όμως που τις μπερδεύεις! Πώς θα καταφέρεις να τις θυμάσαι σωστά; Σύμφωνα με τον Sébastien Martinez, τον coach της μνήμης, η μνήμη λειτουργεί όπως ο ιστός της αράχνης. Για να θυμάσαι κάτι άγνωστο πρέπει να το συνδέεις με κάτι γνωστό και οικείο και να πλάθεις μια ιστορία γύρω από αυτό για να μπορείς να το θυμάσαι εύκολα. Για παράδειγμα: θέλεις να «εγγράψεις» στη μνήμη σου τη χρονιά που «έπεσε» η Δικτατορία: 1974. Σου αρκεί να θυμάσαι το 74. Τώρα θα πρέπει να συνδέσεις το 74 με κάτι που ήδη ξέρεις. Μα το 1974 είναι το έτος που γεννήθηκε ο αγαπημένος σου ηθοποιός. Επομένως συνδέεις τη γέννησή του με την πτώση της δικτατορίας και το θυμάσαι!
Στη συνέχεια πρέπει να επαναλάβεις αυτήν την πληροφορία. Δε χρειάζεται η επανάληψη να γίνει 800 φορές μαζεμένες. Μια φορά αρκεί. Μια και καλή. Δε διαβάζεις απλώς την πληροφορία. Κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις για να θυμηθεί. Στη συνέχεια, επαναλαμβάνεις τη διαδικασία σε μια μέρα, μια εβδομάδα, τη μέρα που είναι να δώσεις το μάθημα. Όσο καλύτερα το έχεις εμπεδώσει, τόσο περισσότερο «κτήμα» σου έχει γίνει η πληροφορία και σιγά σιγά ξεχνάς τη μνημοτεχνική διαδικασία και θυμάσαι αυτόματα ότι η πτώση της Χούντας έγινε το 1974, χωρίς να «περάσεις» από τα γενέθλια του αγαπημένου σου ηθοποιού.
Πώς να συγκρατήσεις μια λίστα με 10 λέξεις
Ο coach δίνει κι εδώ ένα σημαντικό tip: φτιάξε μια ιστορία με αυτές τις λέξεις και χρησιμοποίησε όλες σου τις αισθήσεις για να μπορέσεις να θυμάσαι καλύτερα την ιστορία. Για παράδειγμα μπορεί να είναι η λίστα με τις 10 πιο μεγάλες χώρες του κόσμου. Μια Ρωσίδα κάθεται στο σαλόνι σου και μιλάει με μια Καναδέζα ενώ η Κινέζα ακούει τη συνομιλία τους και δεν καταλαβαίνει τίποτα… Και συνεχίζεις με τις υπόλοιπες! Έτσι η απομνημόνευση γίνεται και πιο διασκεδαστική!
Το ίδιο μπορείς να κάνεις όχι μόνο για το διάβασμα αλλά για το καθημερινό σου πρόγραμμα. Για παράδειγμα μη γράψεις τη λίστα με τα ψώνια. Προσπάθησε να τη θυμηθείς, με τον παρακάτω τρόπο. Οι ντομάτες κάθονται στον καναπέ ενώ τα κολοκυθάκια σηκώνονται να χορέψουν μαζί με τον αρακά και τις μελιτζάνες, ενώ τα καρότα είναι στην κουζίνα και μιλάνε με τα κρεμμύδια. Θυμίσου και το τραγουδάκι «Το χοντρό μπιζέλι»από την Λιλλιπούπολη!
Τεχνικές για να θυμάσαι ονόματα!
Τα κείμενα είναι γεμάτα άγνωστα και γνωστά ονόματα. Ονόματα που επαναλαμβάνονται και άλλα που συναντάς λιγότερο. Πώς θα τα θυμάσαι όλα αυτά;
Φαντάσου σκηνή ότι σου συστήνεται ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Για να θυμάσαι το όνομά του και την ιδιότητά του, δώσε μεγάλη προσοχή όταν διαβάζεις για εκείνον. Σκέψου γιατί είναι τόσο σημαντικός, ποιο είναι το χαρακτηριστικό του, τι σου θυμίζει το όνομά του. Κατάγραψέ τα στη μνήμη σου και θα τον θυμάσαι.
Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και σε παρέα ή σε δουλειά όταν σου συστήνουν κόσμο. Συνήθως δεν θυμάσαι ονόματα διότι δεν προσέχεις. Όταν σου συστήνουν κάποιον, κοίταξέ τον προσεκτικά, άκουσέ τον, άγγιξέ τον, βάλε στο παιχνίδι όλες σου τις αισθήσεις και πάντα σκέψου τι σου θυμίζει, με ποιον μοιάζει και σε τι ξεχωρίζει! Έτσι θα τον θυμάσαι!
«Εδώ το χω!»
Προφορικές εξετάσεις και σε ρωτάει ο εξεταστής ένα όνομα. Είναι από τις φάσεις που λες «εδώ το χω»! Πραγματικά αισθάνεσαι ότι το ξέρεις αλλά σου διαφεύγει! Πώς θα το θυμηθείς; Προσπάθησε να το συνδέσεις με κάτι που θυμάσαι, λειτουργώντας και πάλι σαν τον ιστό της αράχνης. Ψυχραιμία και θα το θυμηθείς!
Αισθάνεσαι ότι έχεις ξεχάσει τα πάντα σχετικά με την ερώτηση στην ιστορία
Tabula rasa! Τα πάντα έχουν σβηστεί από τον εγκέφαλο! Δε θυμάσαι τίποτα! Ηρέμησε! Πάρε βαθιές ανάσες και πιάσου από κάπου. Ένα όνομα, ένα γεγονός, κάτι θα θυμάσαι! Σιγά σιγά χτίζοντας γύρω από αυτό, θα αρχίσουν να σου έρχονται και τα υπόλοιπα! Βοηθάει να σκεφτείς την εικόνα του βιβλίου στο συγκεκριμένο γεγονός. Τι είχε δίπλα. Τι χρώματα είχες χρησιμοποιήσει για να υπογραμμίσεις τα σημαντικά.
Το ίδιο μπορείς να εφαρμόσεις και αν δε βρίσκεις κάτι μέσα στο σπίτι. Δε βρίσκεις πχ τα κλειδιά σου. Κάνε τη διαδρομή που έκανες όταν μπήκες σπίτι, θυμήσου όλες τις κινήσεις σου και θα τα βρεις μπροστά σου!
Και καλή επιτυχία!