Ο ρόλος των γονιών απέναντι στα παιδιά τους είναι, εκτός των άλλων, και συμβουλευτικός. Καθημερινά, ακούσια ή εκούσια δίνεις συμβουλές στο παιδί ή στα παιδιά σου, ελπίζοντας ότι αυτές θα τα βοηθήσουν στην πορεία τους στη ζωή και θα διευκολύνουν το μέλλον τους, όσο το δυνατό περισσότερο.
Ποιες είναι, όμως, οι καλύτερες συμβουλές που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου;
«Μπορείς να τα καταφέρεις»
Τα περισσότερα παιδιά και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή τους φοβούνται να τολμήσουν να κάνουν κάποια πράγματα, γιατί θεωρούν ότι δεν θα τα καταφέρουν. Εσύ θα πρέπει να υπενθυμίζεις στο παιδί σου, όποτε σου δοθεί η ευκαιρία, ότι μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει αρκεί να προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις.
«Δεν πειράζει να αποτύχεις»
Τα παιδιά, ειδικότερα αυτά των πιο σύγχρονων γενιών, μεγαλώνουν με ένα συνεχές άγχος το οποίο υποσυνείδητα τους μεταδίδεται από την σύγχρονη πραγματικότητα: Τη λογική του «περισσότερο». Σε συνέχεια και της πρώτης συμβουλής μας, θα πρέπει να υπενθυμίζουμε στο παιδί ότι πάνω από όλα σημασία έχει η προσπάθεια που κάνουμε για κάτι.
«Ξόδευε λιγότερα από όσα κερδίζεις»
Στη λογική του να μάθεις σε ένα παιδί την αποταμίευση είναι καλό να προσπαθείς, μέσα από σχετικές δραστηριότητες να του περάσεις την επίγνωση της αξίας του χρήματος. Η συμβουλή αυτή, με ερωτηματικό για το αν θα την εφαρμόσει στην πορεία της ζωής του, είναι προς μια θετική κατεύθυνση, καθώς του μαθαίνει να είναι υπεύθυνος/η για τη διαχείριση των χρημάτων που έχει στα χέρια του.
«Φάε υγιεινά»
Όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να περάσεις στο παιδί σου το μήνυμα ότι η υγιεινή διατροφή μόνο καλό θα του κάνει όχι μόνο τώρα, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα. Όταν λέμε υγιεινή διατροφή, φυσικά και εννοούμε ότι το παιδί δεν θα πρέπει να κάνει καταχρήσεις, ενώ καλό θα είναι να μην του στερείς κάτι που μπορεί να θέλει, αλμυρό ή γλυκό, αλλά πάντα με μέτρο. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να του εξηγήσεις γιατί κάτι που τρώει του κάνει καλό ή κακό στον οργανισμό του.
«Διαλογίσου»
Είναι καλό να περάσεις στο παιδί σου από μικρή ηλικία τη συνήθεια του να διαλογίζεται, να κάνει δηλαδή στο μέτρο του δυνατού μια προσωπική ενδοσκόπηση για την καθημερινότητά του. Αυτό θα του κάνει καλό και μακροπρόθεσμα στη ζωή του, όταν θα μάθει να ζυγίζει καταστάσεις και γεγονότα και να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά και να δίνει στον εαυτό του τον απαραίτητο χρόνο για να πάρει δυνάμεις και να μπορέσει να συνεχίσει.
«Σ’ αγαπώ»
Πότε, μα πότε μην σταματάς να το λες στο παιδί σου. Η έκφραση του πώς νιώθεις για εκείνο το βοηθάει να εξωτερικεύει κι αυτό με τη σειρά του τα συναισθήματά του. Έρευνες έχουν δείξει ότι ενήλικες που έμαθαν από παιδιά να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους έβρισκαν ευκολότερα λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και είχαν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.