Συμβουλές για τέλεια σαββατοκύριακα με τα παιδιά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Μετά από μια πολυάσχολη και γεμάτη εβδομάδα, προσπαθήστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Σαββατοκύριακο για εσάς και την οικογένειά σας. Οργανώστε τα σχέδιά σας σωστά, φροντίζοντας να βρείτε και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας!

Ως μαμά, έχετε πολλά να κάνετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – κι όμως όταν φτάνει το Σαββατοκύριακο, διαπιστώνετε ότι αυτές οι δύο μέρες είναι ακόμη πιο κοπιαστικές! Από τις οικογενειακές δραστηριότητες έως τις δουλειές του νοικοκυριού, και από τα προσωπικά σχέδια έως τις κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν είναι πάντοτε εύκολο να επιτυγχάνουμε την πολυπόθητη ισορροπία. Αν όμως έχετε έστω και λίγο οργανώσει τον χρόνο σας, δεν θα χρειαστεί να πανικοβληθείτε το πρωί του Σαββάτου και να νιώσετε ότι κατακλύζεστε από τις υποχρεώσεις.
Οργανωθείτε ώστε να λειτουργείτε… με αυθορμητισμό
Η χωρίς προετοιμασία εφόρμηση στο Σαββατοκύριακο ασφαλώς δεν είναι στρατηγική νίκης. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ίσως σκεφτείτε: «Καλά, αυτό άστο για το Σαββατοκύριακο». Όμως αυτού του είδους τα σχέδια γρήγορα λησμονούνται, και σπανίως βρίσκουν εφαρμογή. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να έχετε μια ατζέντα όπου θα σημειώνετε όλα τα σχέδια για το Σαββατοκύριακο, όσο ανεδαφικά κι αν είναι. Σημειώστε ό,τι σας έρχεται στο νου – αν χρειαστεί, μπορείτε να αναθεωρήσετε τη λίστα.
Έτσι θα έχετε μια εικόνα για αυτά που θέλετε να επιτύχετε – χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα, αρκεί ένας κατάλογος με τους στόχους σας. Μπορεί να είναι οτιδήποτε: να παίξετε βόλεϊ με τα παιδιά ή να τελειώσετε ένα μυθιστόρημα…
Είναι πολύ ευκολότερο να φτάσουμε κάπου όταν ξέρουμε πού πάμε – και όταν φτάνουμε στον στόχο μας, η ικανοποίηση είναι μεγάλη. Το αίσθημα της επιτυχίας ότι έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου μας γεμίζει με θετική ενέργεια.
Να ξέρετε πότε να σταματάτε
Ακόμη κι αν έχετε πολλά στην ατζέντα σας, μην επιχειρήσετε να τα κάνετε όλα μεμιάς. Φροντίστε να κάνετε πολλά διαλείμματα, και να εναλλάσσετε τις δουλειές με στιγμές απόλαυσης – μια κοινωνική δραστηριότητα ή ένα προσωπικό σχέδιο. Χωρίστε το Σαββατοκύριακο στη μέση και εναλλάσσετε τακτικά τις δουλειές. Αυτή η μέθοδος ενισχύει την απόδοση και σας γλιτώνει από την κούραση, τουλάχιστον άμεσα. Επίσης, είναι πολύ σημαντική και για την εβδομάδα που ακολουθεί. Όσο περισσότερο απολαμβάνετε το Σαββατοκύριακο, τόσο πιο δραστήριες θα νιώθετε τη Δευτέρα το πρωί!
Επιλέξτε ένα πρόγραμμα που σας ταιριάζει: 2 ώρες δουλειά, 2 ώρες διασκέδαση ή μισή και μισή μέρα, για παράδειγμα. Αν προτιμήσετε τη δεύτερη επιλογή, καλό είναι να προηγηθεί η δουλειά –το να βάλετε ένα πλυντήριο ή το να μαγειρέψετε φαγητό για όλη την εβδομάδα – και να ακολουθήσει η διασκέδαση. Μην ξεχνάτε όμως να σταματάτε τη δουλειά όταν ο χρόνος τελειώνει, να χαλαρώνετε και να διασκεδάζετε την υπόλοιπη μέρα! 
Ένα δώρο για σας
Ένα καλό κόλπο για το Σαββατοκύριακο είναι να συνδυάσετε τις δουλειές με κάτι που σας αρέσει: ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ενώ καθαρίζετε, ή απολαύστε ένα πεντανόστιμο καπ κέικ ή ένα καταπραϋντικό αφρόλουτρο. Οι ανταμοιβές αποτελούν σπουδαία κίνητρα. Πήγατε τα παιδιά στην προπόνηση του μπάσκετ στις 8.00 το πρωί; Τότε σίγουρα σας αξίζει ένα χαλαρωτικό μασάζ από τα χεράκια του άνδρα σας! Το πρωινό του Σαββάτου προμηνύεται ήδη καλύτερο!
Αυτό μπορεί να λειτουργεί και αντιστρόφως: βρείτε τρόπο να ανταμείψετε τον άνδρα και τα παιδιά σας για τη συνεισφορά τους στις δουλειές του σπιτιού. Έτσι όλη η οικογένεια θα ανυπομονεί να έρθει το Σαββατοκύριακο!
Ξεκούραση πριν την κούραση
Συχνά νομίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο πρέπει να τα δίνουμε όλα, κάθε λεπτό, ότι πρέπει να είμαστε 100% αποδοτικές και να κάνουμε όλα όσα δεν προλαβαίνουμε μέσα στην εβδομάδα. Όμως, αυτό δεν είναι απολύτως αληθινό. Μέγιστη απόδοση επιτυγχάνουμε μόνο όταν είμαστε ξεκούραστες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να βιαζόμαστε πολύ. Για να εξασφαλίζουμε καλές επιδόσεις, πρέπει να ξεκουραζόμαστε προτού το σώμα μας αρχίσει να ζητά απεγνωσμένα ένα διάλειμμα. Με το παραμικρό σημάδι κούρασης, κάντε μια παύση, πιείτε ένα καφεδάκι ή βγείτε για βόλτα. Το Σαββατοκύριακο σας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, επομένως εκμεταλλευτείτε την ελευθερία σας και το κέρδος σας θα είναι άμεσο.
Ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο
Δώστε ζωή στις παραδόσεις του Σαββατοκύριακου! Αυτή η ιδέα μπορεί να μοιάζει ξεπερασμένη, ωστόσο αν αναβιώσετε κάποιες καλές οικογενειακές παραδόσεις, θα διαπιστώσετε ότι όλοι θα περιμένουν τα Σαββατοκύριακα με ανυπομονησία. Οργανώστε ένα οικογενειακό γεύμα, μια έξοδο στον κινηματογράφο ή μια βόλτα με ποδήλατα στην εξοχή – ό,τι σας αρέσει. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι κάθε Σαββατοκύριακο, μία φορά κάθε δύο εβδομάδες αρκεί. Αν θέλετε, κανονίστε ένα μίνι οικογενειακό συμβούλιο για να βρείτε την παράδοση που ταιριάζει στην οικογένειά σας – ακόμη κι αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι διασκεδαστική!
Δεν υπάρχουν κανόνες για το τέλειο Σαββατοκύριακο. Χρησιμοποιήστε αυτές τις ιδέες σαν προσχέδιο, και φτιάξτε το δικό σας πρόγραμμα. Δοκιμάστε εναλλακτικές επιλογές και πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε αυτές που θα ομορφύνουν τα δικα σας Σαββατοκύριακα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)