Οι σχολικές εξετάσεις δεν αφορούν μόνο τους μαθητές. Αφορούν και τους γονείς, οι οποίοι οφείλουν να σταθούν δίπλα τους με τον πιο κατάλληλο τρόπο, ώστε να βγουν νικητές -ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Η προσπάθεια έχει άλλωστε σημασία, όχι η νίκη. Να ξέρεις ότι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες! Και του χρόνου πάλι εδώ είμαστε.
«Όσο και δύσκολο να είναι, οι γονείς πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αφήσουν στα παιδιά τους την ελευθερία χώρου και χρόνου», μας λέει η ψυχολόγος Νάνσυ Χριστοφόρου. «Έτσι τα παιδιά τους μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα μέσα από τα λάθη τους. Και οι εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εμπειρίες ζωής. Όποιες εξετάσεις και αν δίνουν, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο και το άγχος τους μέσα από αυτές. Αυτό που αρχικά που ζητείται από εμάς τους γονείς είναι να κάνουμε τα παιδιά μας να νοιώθουν ότι τα στηρίζουμε, τα αποδεχόμαστε και τα αγαπάμε, όποια και αν είναι τα αποτελέσματα».
Εδώ είναι μερικές πρακτικές συμβουλές από την ψυχολόγο μας, για να προετοιμάζεται και να συγκεντρώνεται ο μαθητής καλύτερα:
1. Το παιδί χρειάζεται ένα ήσυχο μέρος με κατάλληλο φωτισμό για να διαβάσει. Αν υπάρχουν αδέλφια μικρότερης ηλικίας, πρέπει να κατανοήσουν την σπουδαιότητα του διαβάσματος και των εξετάσεων.
2. Δώστε τού παιδιού την ελευθερία, όταν νιώθει κουρασμένο, να κάνει μικρά διαλλείματα. Είναι απαραίτητο, επίσης, να συναντιέται και με τους φίλους του. Δεν κλείνουμε τον μαθητή σε ένα δωμάτιο! Η διασκέδαση δεν είναι χαμένος χρόνος, ξεκουράζει το μυαλό. Κάποιες από τις οικογενειακές υποχρεώσεις μπορούν να αναβληθούν. Τέλος, προτρέψτε το να κοιμάται αρκετές ώρες και να αθλείται.
3. Δηλώστε την διαθεσιμότητά σας σε ότι έχει σχέση με τον προγραμματισμό ή με το διάβασμα. Είτε είναι για να το συμβουλεύσετε για έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο διαβάσματος, είτε για να γίνετε το αυτί που θα ακούει την επανάληψη.
4. Πείτε του ότι για εσάς είναι πιο σημαντικό να νιώθει το ίδιο καλά, παρά να είναι καλά τα αποτελέσματα. Δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε αλλά ταυτόχρονα να είστε οριοθετημένοι όταν τα πράγματα χαλαρώνουν περισσότερο απ’ ότι πρέπει. Μην κάνετε το λάθος να συγκρίνετε το παιδί σας με τα άλλα παιδιά. Σεβαστείτε την διαφορετικότητά του.
5. Ανακαλύψτε μαζί του ποιες είναι οι πιο ευεργετικές ώρες σύμφωνα με τους ρυθμούς του. Άλλοι δουλεύουν καλύτερα το πρωί και άλλοι καλύτερα το βράδυ.
6. Να είστε ενήμεροι για το πρόγραμμα των εξετάσεων. Τσεκάρετε ότι έχει όλα αυτά που χρειάζεται για τις εξετάσεις (μολύβια, γόμες, χάρακες, φωτοτυπίες κτλ), καθώς και τί δεν πρέπει να πάρει μαζί του, όπως κινητό κ.α.
7. Αν το παιδί σας πάσχει από κάποιο νόσημα, όπως για παράδειγμα διαβήτη, πρέπει να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι των εξετάσεων.
8. Αν υφίσταται κάποια οικογενειακή κρίση όπως διαζύγιο ή πένθος, πάλι, πρέπει να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι.
9. Τέλος, προσέξτε τη χρήση του διαδικτύου. Το ιντερνέτ είναι για το διάβασμα και όχι για να λέει ότι διαβάζει!
Τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και το τι τρώνε οι μαθητές. Η σωστή διατροφή μπορεί να τους βοηθήσει να αποδώσουν καλύτερα στις εξετάσεις και να θέσουν υπό έλεγχο το στρες.
Όπως εξηγεί ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, «σκοπός είναι η επίτευξη καλής γενικής υγείας γι αυτό είναι απαραίτητο να καταναλώνουν πολλά, αλλά μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας».
Ακολουθείστε αυτό το πρόγραμμα και όλα θα πάνε καλά:
– Οι μαθητές πρέπει να ξεκινάνε την ημέρα με ένα καλό πρωινό. Την ημέρα των εξετάσεων πρέπει να φάνε ένα καλό, αλλά όχι βαρύ πρωινό (δεν πρέπει να περιέχει πολλά λιπαρά, σάλτσες και βούτυρο). Να προτιμήσουν το γάλα, τα αρτοσκευάσματα, το μέλι και το αυγό.
– Να αποφεύγουν τις μέρες των εξετάσεων το πολύ φαγητό. Δεν πρέπει να τρώνε πολύ μεγάλες ποσότητες, ούτε πολλά λιπαρά για να αποφύγουν τις πεπτικές διαταραχές.
– Να τρώνε λιτά για μεσημέρι. Να αποφεύγουν τις πίτσες, τις κρέμες γάλακτος, τις μαγιονέζες, τα «βαριά μαγειρευτά», διότι είναι δύσπεπτα και να προτιμούν το κρέας ή ψάρι με σαλάτα, τα ζυμαρικά με λίγη σάλτσα και τα πουλερικά.
– Να συνοδεύουν τα γεύματά τους με σαλάτες, που είναι δροσιστικές-ενυδατικές και προστατεύουν από την αύξηση του σωματικού βάρους.
– Για βράδυ να τρώνε ελαφρά, δίνοντας έμφαση σε εύπεπτα τρόφιμα που δεν διαταράσσουν τον ύπνο. Πρέπει επίσης να καταναλώνουν υδατάνθρακες (π.χ. μια μικρή μακαρονάδα με λίγο τυρί).
– Να τρώνε τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Εκτός από τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), οι μαθητές χρειάζονται δύο ή τρία σνακ (δεκατιανό, απογευματινό και κάτι προ του ύπνου).
«Τα σνακ έχουν ξεχωριστή σημασία, διότι βοηθούν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του διαβάσματος χάρη στην ενέργεια που μπορούν να προσφέρουν», λέει ο κ. Μπερτζελέτος. «Αυτό το επιτυγχάνουν κυρίως χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχουν, οι οποίοι αποτελούν το «καύσιμο» του εγκεφάλου».
Καλές επιλογές για σνακ είναι το κουλούρι, τα λαχανικά (κυρίως τα καρότα), τα φρούτα εποχή), τα αποξηραμένα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών, καθώς και μικρή ποσότητα από «ελαφριά» γλυκά (όπως ζελέ, κρέμα καραμελέ, παγωτό απλό χωρίς σιρόπι ή κρέμα γάλακτος και απλή σοκολάτα).
Άλλες συμβουλές
# Να πίνετε άφθονο νερό
# Μην το παρακάνετε με τον καφέ (μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση με αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως εκνευρισμό, ταχυκαρδίες)
# Να φοράτε άνετα ρούχα, διότι ένα ζευγάρι στενά παπούτσια ή μια πολύ σφιγμένη ζώνη αποτελεί, χωρίς να το καταλαβαίνετε, πρόσθετο στρεσογόνο παράγοντα
# Να κάνετε συχνά και μικρά διαλείμματα. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρείτε τις δυνάμεις σας και θα αξιοποιείτε καλύτερα τις αποδοτικές ώρες, στη διάρκεια των οποίων προτιμότερο είναι να διαβάζετε ό,τι θεωρείτε δυσκολότερο, αφήνοντας για τις υπόλοιπες ώρες τα ευκολότερα κομμάτια της ύλης.
# Μην αλλάξετε τους βιολογικούς σας ρυθμούς. Να μπαίνετε για ύπνο όσο πιο κοντά γίνεται στις ώρες που συνηθίζατε πριν από τις εξετάσεις. Μισή ώρα πριν ξαπλώσετε, θα βοηθούσε η κατανάλωση λίγου ζεστού γάλακτος, καθώς και ένα ζεστό ντους, ενώ αντενδείκνυται η κατανάλωση αναψυκτικών κατά τις βραδινές ώρες.
Καλή Επιτυχία!!!
Λυδία Αστράκη, https://lifesharing.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.