Πολλά έχω ακούσει και διαβάσει τελευταία για το πλύσιμο των ρούχων! Αφορμή η καμπάνια νέου απολυμαντικού που υπόσχεται 100% απολύμανση των ρούχων που πλένουμε στο πλυντήριο.
Και ερωτώ: το χρειαζόμαστε; Από όσο μπορώ να κρίνω, και ναι και όχι.
ΝΑΙ
Για να μπει στον κόπο να βγάλει νέο προϊόν μια πολυεθνική, σίγουρα είδε μια νέα "ανάγκη" να γεννιέται. Η καινούρια αυτή ανάγκη απαντάει στην καινούρια συνήθειά μας να πλένουμε τα ρούχα μας σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 40 C). Είναι αυτονόητο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να σκοτώσουν ιούς, βακτήρια και άλλους "αποτρόπαιους" μικροοργανισμούς. Ούτε το ίδιο το απορρυπαντικό, που συνήθως χρησιμοποιούμε, μπορεί.
ΟΧΙ
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο ευάλωτοι. Ευάλωτοι είναι οι αλλεργικοί, όσοι έχουν δερματοπάθειες, τα μωρά που δεν έχουν "χτίσει" ακόμα το αμυντικό τους σύστημα, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και όσοι έχουν πρόσφατα νοσηλευθεί. Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε μια σχετική ανοσία. Και τέλος πάντων η υγεία μας απειλείται πολύ περισσότερο από άλλους παράγοντες παρά από τα ρούχα που φοράμε.
Παρόλα αυτά, μια που μπήκαμε στον κόπο να ασχοληθούμε με πλύσιμο ρούχων, πρέπει να θυμόμαστε και να εφαρμόζουμε τα ακόλουθα:
1. Τα εσώρουχα, οι πετσέτες μπάνιου, οι πετσέτες κουζίνας και τα σεντόνια πρέπει να πλένονται στους 60 C. Κάθε εποχή που αλλάζει πρέπει να πλένουμε και τα μαξιλάρια μας στους 60 C.
2. Τα εσώρουχα, πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο, πρέπει να τα έχουμε πλύνει τοπικά στο χέρι ή επιπρόσθετα να τα έχουμε μουλιάσει. Μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Αν δεν βγαίνει ο λεκές, προτιμότερο είναι να τα πετάξετε.
3. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει τις πετσέτες της κουζίνας για καθαρισμό επιφανειών, δεν τις πλένουμε μαζί με τα εσώρουχα, τις πετσέτες μπάνιου και τα σεντόνια. Σημείωση: καλό είναι να τις αλλάζουμε καθημερινά.
4. Το απορρυπαντικό σε σκόνη είναι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών σε σχέση με το υγρό, το οποίο είναι πιο φιλικό με τα υφάσματα. 'Οποτε υπάρχει αμφιβολία για το πόσο βρώμικο είναι ένα ρούχο, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τη σκόνη.
4. Το απορρυπαντικό σε σκόνη είναι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών σε σχέση με το υγρό, το οποίο είναι πιο φιλικό με τα υφάσματα. 'Οποτε υπάρχει αμφιβολία για το πόσο βρώμικο είναι ένα ρούχο, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τη σκόνη.
5. Μια φορά το δίμηνο βάζουμε το πλυντήριο να δουλέψει χωρίς φορτίο, ρίχνοντας ξύδι στη θήκη του απορρυπαντικού. Όχι μόνο για τη συντήρησή του από τα άλατα αλλά και για την απολύμανσή του.
6. Τις μέρες που έχουμε άρρωστο στο σπίτι πλένουμε τα ρούχα του στους 60 C (στη ρύθμιση για ευαίσθητα). Τα εσώρουχά του στους 90 C (σε περιπτώσεις διάρροιας, σαλμονέλας κλπ.).
7. Απλώνουμε στον ήλιο, καθημερινά αν γίνεται, τα κλινοσκεπάσματά μας (κουβέρτες, παπλώματα, μαξιλάρια)
8. Για τα παιδιά μας: ως 3 χρονών πλένουμε τα ρούχα τους ξεχωριστά από τα δικά μας και σε υψηλές θερμοκρασίες (60 C ευαίσθητα).