Ο τρόπος που κάνουμε χειραψία ή που μας κάνουν, δηλώνει στοιχεία για εμάς και τους άλλους. Ειδικά αν ψάχνετε εργασία ή απλά θέλετε να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας σχέσεις, τα παρακάτω θα σας είναι πολύ χρήσιμα.
Η επικράτηση σας απέναντι σε κάποιον άλλον μεταδίδεται όταν γυρίζεται το χέρι σας έτσι ώστε η παλάμη σας να δείχνει προς τα κάτω (όπως στο πρώτο σκίτσο).
Η παλάμη σας δεν είναι απαραίτητο να κοιτάει προς τα κάτω απευθείας, αλλά να κοιτά προς τα κάτω σε σχέση με το χέρι του άλλου και αυτό του λέει ότι θέλετε να έχετε τον έλεγχο στη συναναστροφή σας μαζί του.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη χειραψία όπου η παλάμη κοιτάει προς τα επάνω (σκίτσο δεύτερο) για να δείξουν ότι παραχωρούν τον έλεγχο, κάτι σαν «υποταγή». Αυτό δηλώνει ότι δίνετε στον άλλο τον έλεγχο ή του επιτρέπεται να έχει τον πρώτο λόγο.
Όταν δύο άτομα που θέλουν να επιβληθούν κάνουν χειραψία, μια συμβολική «μάχη» συμβαίνει καθώς και οι δύο προσπαθούν να επιβληθούν. Το αποτέλεσμα είναι μια χειραψία όπου και τα δύο χέρια έχουν μια κάθετη θέση (όπως στο σκίτσο τρία). Αυτή είναι μια χειραψία όπου ένας πατέρας διδάσκει στο γιο του όταν του μαθαίνει «να χαιρετά σαν άνδρας».
Παρόλο που η χειραψία μπορεί να δείχνει μια υποτακτικότητα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα ένα άτομο που έχει αρθρίτιδα στα χέρια μπορεί η χειραψία του να είναι αδύναμη λόγω της πάθησης του. Επίσης, άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα χέρια τους στη δουλειά τους όπως χειρούργοι, καλλιτέχνες και μουσικοί, μπορεί να έχουν μια αδύναμη χειραψία απλά για να προστατεύσουν τα χέρια τους. Οι χειρονομίες που ακολουθούν τη χειραψία θα δώσουν περισσότερα στοιχεία- το παραχωρητικό άτομο θα κάνει παρόμοιες κινήσεις και το επιβλητικό άτομο θα κάνει επιθετικές κινήσεις.
Λίγες χειραψίες είναι τόσο «εχθρικές» όσο η χειραψία του ψόφιου ψαριού(όπως στην εικόνα παρακάτω), ειδικά το χέρι είναι κρύο ή ιδρωμένο. Η απαλή, ήρεμη αίσθηση αυτής της χειραψίας την κάνει παγκοσμίως μη δημοφιλή και οι περισσότεροι την συνδέουν με αδύναμους χαρακτήρες. Οι άνθρωποι που χαιρετούν έτσι δεν το καταλαβαίνουν ότι το κάνουν και καλό θα ήταν να ζητήσουν από φίλους να σχολιάσουν το χαιρετισμό τους πριν αποφασίσουν ποιο στυλ θα χρησιμοποιούν τελικά.
Η χειραψία-γάντι (όπως φαίνεται παρακάτω) λέγεται και χειραψία των πολιτικών. Αυτός που ξεκινά να κάνει την κίνηση προσπαθεί να δείξει στον αποδέκτη ότι μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη, ότι είναι ειλικρινής αλλά όταν η χειραψία χρησιμοποιείται σε ένα άτομο που μόλις έχει γνωρίσει, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο αποδέκτης το θεωρεί ύποπτο και είναι επιφυλακτικός για τις προθέσεις του άλλου.
Η χειραψία του «αυστηρά τεντωμένου χεριού» (πρώτο σκίτσο παρακάτω) χρησιμοποιείται από «επιθετικούς»τύπους ανθρώπων με σκοπό να κρατήσει τον άλλον σε απόσταση και μακριά από τον πολύ προσωπικό του χώρο.
Η χειραψία όπου πιάνουμε την «άκρη των δακτύλων» του άλλου (δεύτερο σκίτσο παρακάτω), είναι μια αποτυχημένη χειραψία του αυστηρά τεντωμένου χεριού που αναφέραμε παραπάνω , δηλαδή κατά λάθος γίνεται. Δηλώνει ότι αυτός που κάνει την πρώτη κίνηση δεν έχει αυτοπεποίθηση και σκοπό έχει να κρατήσει μια στοιχειώδη απόσταση.
Το να τραβήξεις τον άλλο στην «περιοχή» σου (σκίτσο τρίτο ανωτέρω εικόνας) δείχνει είτε ότι αισθάνεσαι ασφάλεια εκεί ή ότι προέρχεσαι από κουλτούρα με μικρό προσωπικό χώρο.
Τέλος, η χειραψία «σπάσιμο άρθρωσης», όπως φαίνεται παρακάτω, είναι χαρακτηριστική του επιθετικού «σκληρού τύπου». Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι να τον βρίσεις ή να του ρίξεις γροθιά στη μύτη.