Τα 15 ζευγάρια που άλλαξαν τον κόσμο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Τα δίδυμα πάντα είχαν μεγαλύτερη... πέραση. Από τον Αδάμ και την Εύα έως τους Μπόνι και Κλάιντ, υπήρξαν πολλά που έμειναν στην ιστορία.
Κάποια από αυτά τα ζευγάρια όμως άλλαξαν τον κόσμο. Είτε γιατί δουλεύοντας μαζί έκαναν ανακαλύψεις που ωφέλησαν την ανθρωπότητα, όπως οι Κιουρί, είτε γιατί αποτέλεσαν τους πρώτους διάσημους που παντρεύτηκαν και τρέλαναν τους δημοσιογράφους, όπως η Μέριλιν Μονρόε και ο Τζο ΝτιΜάτζιο.
Αυτά είναι, σύμφωνα με το Time, 15 ζευγάρια που άλλαξαν τον κόσμο, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίπτωση.
Αδάμ και Εύα
Ενας άνδρας, το πλευρό του, ένας κήπος, ένα φίδι, το μήλο και... κάπως έτσι δημιουργήθηκε το ανθρώπινο γένος.
Λουσίλ Μπολ και Ντέζι Αρνέζ
Ζευγάρι στη ζωή, δημιούργησαν ένα φανταστικό κόσμο στον οποίο η Λούσι διαρκώς προσπαθούσε και αποτύγχανε να ξεφύγει από τους περιορισμούς του ρόλου της συζύγου στη δεκαετία του '50. Τελικά, στην πραγματική ζωή ο γάμος τους ναυάγησε.
Μπιγιονσέ και Jay Z
«Μονάρχες» της μουσικής βιομηχανίας, συνδύασαν τις δυνάμεις τους όταν παντρεύτηκαν το 2007. Τώρα έχουν μία κόρη, αξία που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και τη δυνατότητα να κάνουν κάτι μόδα μέσα σε μία νύχτα.
Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον
Επιτυχίες, σκάνδαλα και πολιτική σταδιοδρομία. Η ζωή τους έχει τα πάντα και κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην αμερικανική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Τώρα, με την Χίλαρι να διεκδικεί την προεδρεία, ίσως γράψουν ένα νέο κεφάλαιο.
Μαρί και Πιερ Κιουρί
Δουλεύοντας μαζί στο Παρίσι, έγιναν οι πρωτοπόροι της μελέτης της ραδιενέργειας, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε τις ακτινογραφίες, ή τη δυνατότητα να σκοτώνουμε τους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα, να αποστειρώνουμε τα ιατρικά εργαλεία. Δεν θα είχαμε όμως και πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς
Στο γκαράζ του σπιτιού του γεννήθηκε η Microsoft, εκεί όπου κάποια στιγμή έπιασε δουλειά η Μελίντα, με την οποία παντρεύτηκε το 1994. Μαζί δημιούργησαν το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο, ενώ με τη «Δέσμευση Δωρεάς», έχουν ωθήσει δισεκατομμυριούχους να ακολουθήσουν το φιλανθρωπικό παράδειγμά τους.
Ερρίκος Β' και Ελεονώρα της Ακουϊτανίας
Παντρεύτηκαν το 1152 και ήταν ιδιαίτερα μαχητικοί με την αυλή, τους γείτονες, τα έξι τους παιδιά, ακόμη και ένας απέναντι στον άλλο. Στην κορύφωσή τους, ήταν το απόλυτο δυναμικό ζευγάρι, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας.
Τζον και Τζάκι Κένεντι
Ο πρόεδρος που είχε τραγικό τέλος, η κομψή Πρώτη Κυρία που έφερε νέο αέρα στο Λευκό Οίκο και η οικογενειακή κατάρα που ακόμη συζητιέται.
Τζον Λένον και Γιόκο Ονο
Εκείνη έχει στιγματιστεί ως η υπεύθυνη για τη διάλυση των Beatles, αλλά ο γάμος τους έχει δώσει αξέχαστες εικόνες τρυφερότητας, όπως η φωτογράφισή τους από την Ανι Λέμποβιτς, για το εξώφυλλο του Rolling Stone, με την Ονο γυμνή και τον Λένον κουλουριασμένο δίπλα της. Το πάθος τους για την ειρήνη ενέπνευσε τον «ύμνο» του Λένον «Imagine».
Λουδοβίκος ΙΣΤ' και Μαρία Αντουανέτα
Παντρεμένοι από την εφηβική τους ηλικία, έζησαν στην πολυτέλεια των Βερσαλλιών, όπου έμελλαν να ενσαρκώσουν το τέλος της γαλλικής μοναρχίας με τις υπερβολές, τα απίστευτα έξοδα και την περιφρόνηση τύπου «ας φάνε παντεσπάνι» για τους φτωχούς.
Μάο Τσε Τουνγκ και Τζιανγκ Κινγκ
Η τέταρτη και τελευταία σύζυγός του, ήταν σύντροφός του σε μερικές από τις πιο άγριες πτυχές της Πολιτιστικής Επανάστασης. Υπήρξε επικεφαλής της προπαγανδιστικής μηχανής που δημιούργησε και διατήρησε τη λατρεία για τον Μάο.
Μέριλιν Μονρόε και Τζο ΝτιΜάτζιο
Παντρεμένοι για 274 ημέρες, ο σταρ του μπέιζμπολ και η θρυλική ξανθιά δεν αποτέλεσαν καλό συνδυασμό. Εκείνος ήταν ζηλιάρης και κτητικός, εκείνη ήταν η Μέριλιν. Ηταν απίστευτη η πολιορκία που δέχονταν από τα ΜΜΕ, αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο ζευγάρι διάσημων που βρέθηκε στον ανελέητο κλοιό της δίψας για την παραμικρή λεπτομέρεια για τη ζωή τους.
Εύα και Χουάν Περόν
Ο αριστερός πρόεδρος της Αργεντινής και η χαρισματική πρώτη κυρία καταπολέμησαν τη φτώχεια, προσπάθησαν να βελτιώσουν το σύστημα υγείας και στήριξαν τις μεταρρυθμίσεις, δείχνοντας όμως μερικές φορές αδίστακτο αυταρχισμό.
Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Παντρεύτηκαν παρά τις αντιδράσεις των οικογενειών τους και έγιναν το παγκόσμιο σύμβολο της ιδανικής αγάπης με τραγική κατάληξη.
Φραγκλίνος και Ελεονορ Ρούσβελτ
Ενώ εκείνος αντιμετώπιζε τη Μεγάλη Υφεση, στις ιδιωτικές στιγμές τους εκείνη τον πίεζε για πιο προοδευτικά ζητήματα, για τα οποία ήταν παθιασμένη. Στην πορεία, άλλαξε το ρόλο της Πρώτης Κυρίας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)