9 βασικά χαρακτηριστικά για εντοπίζεις εύκολα τους χειριστικούς ανθρώπους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Χειριστικοί άνθρωποι… Νομίζω αυτή η κατηγορία ανθρώπων δεν χρήζει και ιδιαίτερης επεξήγησης γιατί φαντάζομαι πως όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε συναντήσει έστω μία φορά στη ζωή μας ένα άτομο το οποίο ήταν τοξικό και καταστροφικό για την ψυχική μας υγεία.
Σίγουρα αν ήξερες τα βασικά σημεία της προσωπικότητας και συμπεριφοράς ενός τέτοιου ατόμου θα σε βοηθούσε να έμενες μακριά από μια τοξικά καταναγκαστική σχέση. Ωστόσο, από δω και στο εξής διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα είσαι πιο ενημερωμένος/η και αρκετά υποψιασμένος/η όταν σε πλησιάζει ένας από αυτούς γιατί παρακάτω σου παραθέτουμε τα εννέα βασικά γνωρίσματα αυτής της γκάμας ανθρώπων. Συνέχισε να μας διαβάζεις επομένως!

Χειριστικοί άνθρωποι: Αυτά είναι τα 9 βασικά χαρακτηριστικά τους για να τους εντοπίζεις πιο εύκολα!

1. Οι χειριστικοί άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν τα σχέδια των άλλων και δημιουργούν δικά τους σενάρια, πιστεύοντας ότι ο δικός τους τρόπος χειρισμού μιας κατάστασης είναι καλύτερος. Αυτό συμβαίνει επειδή με αυτόν τον τρόπο οι ανάγκες τους ικανοποιούνται και αυτό είναι που μετράει γι’ αυτούς. Τελικά, οι σκέψεις, τα αισθήματα, τα θέλω και όλες οι ενέργειες των άλλων δεν έχουν καμία σημασία γι αυτούς, γιατί δεν κερδίζουν τίποτα από αυτά. Ποτέ δεν παραδέχονται ότι έκαναν αυτοί το λάθος και διαρκώς ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους.
2. Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την έννοια των ορίων. Είναι αμείλικτοι και αδίστακτοι στις επιδιώξεις τους και δεν ενδιαφέρονται για το ποιον θα πληγώσουν για να τις πετύχουν.
Να ξέρεις πως η σωματική και ψυχολογική πίεση που νιώθεις από αυτούς δεν αποτελεί πρόβλημα για τους ίδιους. Δεν ξέρουν τι σημαίνει προσωπικός χώρος και ανεξαρτησία. Ο παρασιτισμός είναι συχνά γι’ αυτούς μια αποδεκτή και φυσιολογική κατάσταση.
3. Οι χειριστικοί άνθρωποι αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες της δικής τους συμπεριφοράς και κατηγορούν τους άλλους για όσα προκαλούν οι ίδιοι.
Δεν είναι ότι δε θέλουν να είναι υπεύθυνοι. Αλλά ένα χειριστικό άτομο δε θεωρεί ότι είναι λάθος να αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του, ακόμη και όταν σου ζητάει να αναλάβεις την ευθύνη για τις δικές σου. Σου ζητά να αναλάβεις τις ευθύνες σου για ό,τι αφορά την ικανοποίηση των αναγκών του και την ίδια στιγμή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την εκπλήρωση των δικών σου.
4. Οι χειριστικοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες μας, τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και κυρίως την φιλοτιμία μας. Εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να συνάψουν κάποιου είδους σχέση μαζί σου, λόγω της ευγένειας σου, των συναισθημάτων σου, της ιδιότητάς σου να νοιάζεσαι και να βοηθάς τους άλλους. Αρχικά, μπορεί να τονίσουν την καλοσυνάτη συμπεριφορά σου και την πρόσχαρη στάση σου, επαινώντας σε για το πόσο υπέροχος άνθρωπος είσαι. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι έπαινοι ελαχιστοποιούνται, διότι εξυπηρετείς, πλέον, κάποιον που δε νοιάζεται πραγματικά για σένα. Αυτό για το οποίο πραγματικά νοιάζονται είναι το τι μπορείς να κάνεις εσύ γι’ αυτούς.
5. Αν θέλεις έναν εύκολο τρόπο να διακρίνεις τους χειριστικούς από τους αληθινούς ανθρώπους, εστίασε στον τρόπο που μιλούν για τους άλλους όταν είστε μαζί. Όπως κατηγορούν τους άλλους όταν μιλούν με σένα, με τον ίδιο τρόπο αναφέρονται για σένα σε άλλους πίσω από την πλάτη σου. Εν ολίγοις, είναι η επιτομή της διπροσωπίας. Είναι «μανούλες” στο να δημιουργούν σενάρια και εντάσεις που καταλήγουν σε ίντριγκες, αντιπαλότητα, και ζήλια.
6. Ποτέ μην σπαταλάς το χρόνο σου προσπαθώντας να αποδείξεις ποιος είσαι σε ανθρώπους που συχνά δε σε καταλαβαίνουν. Αν δεν σε αποδεχτούν με την πρώτη, μην περιμένεις, και κυρίως, μην ελπίζεις ότι κάποια στιγμή θα σε καταλάβουν.Προφανώς, απορρίπτουν αυτό που βλέπουν σε σένα και δεν τους ενδιαφέρεις ως πρόσωπο.
7. Αξιολόγησε τους ανθρώπους από τις πράξεις τους και μην παρασύρεσαι από τα λόγια τους. Να θυμάσαι πάντα ότι αυτά που κάποιος λέει και κάνει είναι δύο πολύ ξεχωριστά και διακριτά πράγματα που διαφέρουν μεταξύ τους. Κρίνε κάποιον πολύ προσεκτικά, χωρίς να τον δικαιολογείς για όσα κάνει. Συνήθως αυτό που βλέπεις είναι η πραγματικότητα του χαρακτήρα του.
8. Οι χειριστικοί άνθρωποι καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να φέρονται καλά και με ανιδιοτέλεια στους άλλους προσποιούμενοι φυσικά με τέτοιο τρόπο που γίνονται πειστικοί. Είναι βασικό να γνωρίζεις πως η αρχική συνάντηση με κάποιο άτομο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το είδος της σχέσης που θα αναπτύξουμε μαζί του. Επομένως, καλό θα ήταν να είσαι από την πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα να διακρίνεις αν ένα πρόσωπο δεν είναι αυτό που φαίνεται, ώστε να είσαι πιο επιφυλακτικός στη σχέση σου μαζί του.



9. Αναθεώρησε τις απόψεις σου για κάποιον, όποτε αυτό χρειαστεί. Τίποτα δεν είναι μόνιμο και αιώνιο. Καθώς η ζωή προχωράει, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές μας μπορεί να αλλάξουν. Και όποτε οι ιδέες μας αλλάζουν, επηρεάζεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά μας.
Έτσι, συχνά περνάμε διαστήματα που δεν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και τις αποφάσεις μας. Εκείνο το διάστημα, που είμαστε αρκετά ευάλωτοι και ασταθείς, είναι πολύ εύκολο να χειραγωγηθούμε από έναν χειριστικό άνθρωπο, με τρόπο που να πιστεύουμε πως οι πεποιθήσεις του είναι οι σωστές και πως έχει το δικαίωμα να μας ασκεί κριτική για τις δικές μας πράξεις. Ένας τέτοιος άνθρωπος, στις ευάλωτες στιγμές μας, μπορεί να καθοδηγεί ακόμα και τις σκέψεις μας.

Αφού διάβασες, λοιπόν, αυτές τις εννιά διαπιστώσεις δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο από το να… keep calm and stay away of toxic people!

Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)