Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς το bullying είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε πάντα, αλλά τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά που το αφορούν φαίνεται να είναι πιο συχνά και πιο δυσάρεστα.
Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα παιδί ασκεί bullying σε ένα άλλο και πολλοί περισσότεροι ακόμη που το θύμα δεν εκμυστηρεύεται την εμπειρία του σε κανέναν.
Πώς, λοιπόν, ένας γονιός θα καταλάβει αν το παιδί του είναι θύμα bullying, όταν εκείνο δεν εκφράζεται εύκολα και δυσκολεύεται να παραδεχτεί τα όσα συμβαίνουν έξω από το σπίτι;
Παρακάτω θα βρείτε 14 σημάδια που είναι πιθανό να αποδεικνύουν ότι το παιδί σας είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού:
Συμπεριφέρεται άσχημα στα μικρότερα αδέρφια του ή γενικά σε μικρότερα παιδιά
Συχνά τα παιδιά που δέχονται bullying πειράζουν και ενοχλούν με τη σειρά τους παιδιά που έχουν την ευκολία να το κάνουν, όπως τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να κρύψουν την ανασφάλεια που νιώθουν και να δείξουν δυνατοί.
Έχει συχνούς πόνους
… στην κοιλιά, στο κεφάλι ή σε άλλα μέρη του σώματος. Πολλά παιδιά υποφέρουν από πόνους στο κορμί τους οι οποίοι οφείλονται καθαρά και μόνο στο άγχος και τον φόβο της επόμενης μέρας σε ένα σχολείο στο οποίο γίνονται δέκτες άσχημης συμπεριφοράς.
Αλλάζει η συμπεριφορά του
Αν το συνήθως εξωστρεφές, ευγενικό και πρόθυμο παιδί σας γίνει αγενές, απότομο και αντικοινωνικό, μπορεί να είναι θύμα bullying. Συχνά, ειδικά στην προεφηβεία και την εφηβεία όλα τα παραπάνω συμβαίνουν εξαιτίας των ορμονών, αλλά είναι και σημάδια έντονου εκφοβισμού.
Δυσκολεύεται να κοιμηθεί
Το άγχος και το στρες προκαλούν αϋπνία στους ενήλικες και το ίδιο κάνουν και στα παιδιά. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε τους πιο κρυφούς λόγους, ένας από τους οποίους μπορεί να είναι και ο σχολικός εκφοβισμός.
Δεν θέλει να τρώει
Μήπως τελευταία το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο χωρίς να έχει φάει το φαγητό που του είχατε δώσει; Μήπως αρνείται να καταναλώσει ό,τι του σερβίρετε στο τραπέζι, ακόμα και αν είναι το αγαπημένο του φαγητό; Τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει πέσει θύμα bullying. Το άγχος και ο φόβος πέρα από αϋπνία προκαλούν και αλλαγές στην όρεξη του παιδιού.
Αρνείται να πάει τουαλέτα
Και ειδικά στο σχολείο. Ο χώρος των τουαλετών είναι ο χώρος που συμβαίνουν τα περισσότερα περιστατικά bullying. Αν, λοιπόν, το παιδί σας «κρατιέται» μέχρι να έρθει στο σπίτι, ίσως να έχει δει ή να έχει βιώσει κάτι άσχημο στις τουαλέτες του σχολείου.
Είναι αφηρημένο
Τελευταία το παιδί σας ξεχνά διαρκώς πράγματα. Τα βιβλία του, τα μολύβια του, τις εργασίες του. Και όχι δεν είναι ερωτευμένο. Τι συμβαίνει; Πιθανά βιώνει κάποιας μορφής εκφοβισμό στο σχολείο. Η ανευθυνότητα στα παιδιά δεν είναι πάντα αφέλεια. Αρκετές φορές μάλιστα τα παιδιά που δέχονται bullying «χάνουν» τα πράγματα τους από άλλα παιδιά και κατηγορούν γι' αυτό την αφηρημάδα τους.
Αλλάζει συχνά φίλους
Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να είναι ένα δείγμα άσκησης bullying στο παιδί σας. Πολλές φορές ο εκφοβισμός γίνεται μέσα στις παρέες και από παιδιά που μπορεί να γνωρίζετε και εσείς.
Μειώνονται οι βαθμοί του
Μια ξαφνική αλλαγή - προς τα κάτω - των βαθμών του παιδιού πρέπει να σας βάλει σε πολλές σκέψεις. Τα παιδιά που δέχονται bullying δυσκολεύονται πολύ να συγκεντρωθούν στις εργασίες και το μάθημά τους εξ’ αιτίας του άγχους που τα κυριεύει.
Είναι σκληρό με τον εαυτό του
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση στην εφηβεία, πράγμα που κάνει δύσκολο σε έναν γονέα να καταλάβει αν το παιδί του έχει πέσει θύμα εκφοβισμού. Το παιδί που δέχεται bullying, όμως, είναι παραπάνω από το κανονικό αρνητικό με τον εαυτό του και μιλά διαρκώς για τις ατέλειές του, ειδικά τις βραδινές ώρες, όταν ηρεμεί και προσπαθεί να χαλαρώσει.
Βρέχει το κρεβάτι του
Τις περισσότερες φορές η βραδινή ενούρηση δεν είναι θέμα συμπεριφοράς, αλλά λειτουργίας της κύστης ενός παιδιού. Το άγχος, όμως, που βιώνουν τα παιδιά που δέχονται bullying μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχολογία τους και να οδηγήσει σε τέτοιου είδους ατυχήματα.
Αποφεύγει το σχολείο
Και για να τα καταφέρει μπορεί να προσποιηθεί ακόμα και κάποια ασθένεια. Αυτή είναι μια δικαιολογία που χρησιμοποιούν πολλά παιδιά για να αποφύγουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους, αλλά αν το δικό σας παιδί ζητά έντονα και πολύ συχνά να μένει σπίτι, δεν έχει πρόβλημα να κάνει τα μαθήματά του και άλλες δραστηριότητες, τότε ίσως να υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα στο σχολείο που θέλει να αποφύγει.
«Κολλάει» με τις ηλεκτρονικές συσκευές
Ή και τις αποφεύγει έντονα. Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού τότε είναι πολύ πιθανό να αποφεύγει την χρήση υπολογιστών, κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Από την άλλη αν το bullying που δέχεται είναι φυσικό, μπορεί να στρέφει το ενδιαφέρον του στον ηλεκτρονικό κόσμο με πολύ έντονο ενδιαφέρον.
Χάνει το ενδιαφέρον του για τις δραστηριότητές του
Να θυμάστε ότι το bullying δεν συμβαίνει μόνο στα σχολεία. Πολλά παιδιά βιώνουν προσωπικές επιθέσεις ακόμα και στον δρόμο της επιστροφής από το μάθημα στο φροντιστήριο ή σε κάποια δραστηριότητα την οποία παρακολουθούν. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας, τότε καλό είναι να προσπαθήσετε να ψάξετε παραπάνω τα πράγματα...
Πηγή: moms.com, https://www.infokids.gr