Τι ώρα κοιμούνται τα παιδιά σας το βράδυ αυτές τις μέρες; Εγώ αδυνατώ να τα κοιμίσω πριν τις 11. Και κάθε βράδυ, καθώς βγαίνω από το δωμάτιό τους και σβήνω το φως, μουρμουρίζω: Να δω πώς θα ξυπνάτε από βδομάδα…
Στην πραγματικότητα, αυτό που θα έπρεπε να μουρμουρίζω είναι: Να δω πώς θα γλυτώσω το εγκεφαλικό από βδομάδα που δεν θα ξυπνάτε για το σχολείο και θα γίνονται εδώ μέσα ομηρικές μάχες!
Το ξέρουν, ότι σε λίγες μέρες αρχίζει το σχολείο, το ξέρουν, ότι θα πρέπει να ξυπνούν νωρίς άρα να κοιμούνται και νωρίς. Απλά στο μυαλό των παιδιών -και αυτό συμβαίνει σε όλα τα παιδιά- ο χρόνος έχει την δική του σχετικότητα: Αυτά που ανυπομονούν να γίνουν τα ζουν πριν ακόμα έρθουν, κι αυτά που δεν θέλουν να συμβούν τα βλέπουν ως κάτι πολύ πολύ μακρινό. Το σχολείο, για τα περισσότερα παιδιά, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Οπότε υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να τα φέρουμε ενώπιον της πραγματικότητας και να τα προέτοιμασουμε σωστά, ώστε να γλυτώσουμε όσο γίνεται τους μεγάλους τσακωμούς της επόμενης εβδομάδας: Να τους πούμε τα σωστά λόγια. Το άρθρο της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας κ. Ανδρονίκης Νικολάου, μας βοήθησε να καταλάβουμε ποια είναι αυτά.
Θετικά κίνητρα: Δεν προετοιμάζουμε το παιδί για τη νέα σχολική χρονιά τρομοκρατώντας το! Δεν λέμε π.χ. «Πωωω! Πέμπτη δημοτικού φέτος! Δύσκολη τάξη!» Αντίθετα, όπως συμβουλεύει η κ. Νικολάου, εστιάζουμε πρώτα στα θετικά. Λέμε, δηλαδή, ότι «το τέλος των διακοπών σημαίνει επιστροφή στην βάση μας και στα παιχνίδια με φίλους, συμμαθητές και σε εξωσχολικές δραστηριότητες που το παιδί αγαπά.»
Δημιουργία και επεξήγηση του προγράμματος: Οι περισσότερες οικογένειες, όταν τελειώνει το καλοκαίρι μπαίνουν σε αυστηρή ρουτίνα, με όλα τα μέλη τους να έχουν το δικό τους ωράριο και τις δικές τους δραστηριότητες. Τα μεγαλύτερα παιδιά ξέρουν πώς λειτουργεί αυτό, για τα μικρότερα χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία. Έτσι, καλό είναι να εξηγήσετε στο παιδί, ότι όπως η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να δουλεύουν, έτσι κι εκείνο πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο. Όπως λέει η ειδικός, «Το παιδί μαθαίνει έτσι ότι η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής των ενηλίκων όπως είναι και το σχολείο για τα παιδιά. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η εργασία προσφέρει τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας καλύτερη ποιότητα ζωής.»
Προετοιμάστε το παιδί για τις ώρες που θα λείπει εκείνο στο σχολείο και εσείς από το σπίτι. Για την ώρα που υπολογίζετε να επιστρέφετε από την δουλειά. Για τις εξωσχολικές δραστηριότητές του –ποιες μέρες και ώρες θα είναι. Εξηγήστε του, ακόμα, χωρίς ίχνος ενοχής, ότι κάποιες μέρες πιθανώς να έχετε και εσείς κάποια «εξωσχολική» δραστηριότητα, π.χ. μπορεί να θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο.
«Μην ξεχνάτε ότι ένας γονιός δεν είναι ποτέ μόνο γονιός, έχει κι άλλους ρόλους στη ζωή του. Είναι απαραίτητο λοιπόν να κάνετε και πράγματα μόνοι σας, με φίλους ή με το σύντροφό σας προκειμένου να ανατροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με ευχαρίστηση και ξεκούραση. Αν εσείς δεν αισθάνεστε καλά, δεν θα είστε πραγματικά καλά ούτε και με το παιδί σας», λέει η ειδικός και καταλήγει: Τηρείτε πιστά το ωράριο και τη ρουτίνα της οικογένειας.
Ακούτε το παιδί σας: «Το πιο σημαντικό όλων δεν είναι τι θα πείτε στο παιδί, αλλά το να ακούσετε προσεχτικά, να νοιώσετε την ανάγκη του και να προσπαθήσετε με την στάση σας να το καθησυχάσετε», λέει η κ. Νικολάου, η οποία εξηγεί, ότι για να μπορέσει ο γονιός να ακούσει το παιδί του, θα πρέπει να του αφιερώνει χρόνο, να είναι μαζί του ουσιαστικά, να κάνει μαζί τους πράγματα, π.χ. παιχνίδι, βόλτες, συζητήσεις.
Αποδεχθείτε τις αγωνίες ή την γκρινιάρικη διάθεση του παιδιού σας, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ακούστε το με υπομονή, βάλτε λίγο χιούμορ στη συνταγή και δώστε του χρόνο. Δεν χάλασε ο κόσμος να αργήσει να πάει στο σχολείο μερικά πρωινά –κι αν τα «ακούσει» από την δασκάλα, πολύ πιο γρήγορα θα συμμορφωθεί και το ίδιο στις νέες απαιτήσεις.
Καλή αρχή και καλή δύναμη σε όλους!
Περισσότερες συμβουλές εδώ.