Kάθε παιδί είναι διαφορετικό. Για κάποια μπορεί η αυτοεκτίμηση να είναι κάτι αυτονόητο και για κάποια άλλα να είναι κάτι πολύ δύσκολο να κατακτήσουν.
Όπως και να έχει εσείς μπορείτε να βοηθήσετε στο να ανεβάσετε τα επίπεδα μιας χαμηλής αυτοεκτίμησης και έτσι το παιδί σας να αρχίσει να νιώθει πιο καλά για τον εαυτό του.
Είναι σημαντικό να το βοηθάτε να μαθαίνει πράγματα όπως είναι το πώς να τακτοποιεί τα ρούχα του, να κάνει ποδήλατο ακόμα και άλλα πιο απλά πράγμα τα μπορούν να του δώσουν μια αίσθηση κυριότητας και απόλαυσης.
Επαινείστε το παιδί σας, αλλά κάντε το με σύνεση. Ο έπαινος είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι είστε περήφανοι όμως δεν είναι όλες οι στιγμές κατάλληλες για έπαινο. Αυτό με την έννοια ότι μπορεί να μπερδέψουν το παιδί.
Ακούγεται περίεργο αλλά πολλοί δεν ξέρουν αν επαινούν σωστά το παιδί τους.
Όταν για παράδειγμα δεν έχει παίξει καλά στον αγώνα που είχε με την ομάδα του και έχασε ενώ ακούει ένα τεράστιο μπράβο από εσάς, θα αισθανθεί ότι είναι ψεύτικο. Είναι καλύτερο να του πείτε ότι χαίρεστε που δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια.
Δείτε κάποιες συμβουλές για το πώς να επαινείτε πιο σωστά:
Μην υπερβάλλετε και αποφύγετε τη δοξασία: Μην επικεντρώνετε τον έπαινο μόνο στα αποτελέσματα όπως την απόκτηση ενός βραβείο ή τις σταθερές χαρακτηριστικές ιδιότητες του παιδιού όπως πχ έξυπνο ή αθλητικό παιδί.
Αντ’ αυτού, καλύτερα να επικεντρώνεστε σε κάτι που κατάφερε με προσπάθεια, ή σε κάτι που προόδευσε ή σε μια στάση που πήρε σε ένα θέμα.
Το πιο βασικό είναι να είστε ένα καλό μοντέλο. Όταν προσπαθείτε για τα πράγματα της καθημερινότητας, όπως είναι το να καθαρίζετε τα πιάτα, να ετοιμάζετε το φαγητό, να συμμαζεύετε το σπίτι, δίνετε ένα καλό παράδειγμα, ειδικά άμα του ζητάτε να σας βοηθήσει κιόλας. Μαθαίνει και το παιδί σας ότι χρειάζεται προσπάθεια για να έχει χώρο να κάνει την εργασία του ή να παίξει με τα παιχνίδια του.
Δώστε πολύ προσοχή στην κριτική. Οι σκληρές κουβέντες μόνο βλαπτικές μπορεί να είναι και ποτέ αποτελεσματικές ή να αποτελούν κίνητρα. Διορθώστε τα παιδιά σας αν πιστεύετε ότι κάτι κάνουν λάθος αλλά κάντε το με υπομονή. Δεν θα αλλάξει στο δευτερόλεπτο συμπεριφορά. Θέλει χρόνο επιμονή και καλούς τρόπους και κυρίως το παράδειγμα σας.
Δώστε λίγο περισσότερο προσοχή ακόμα και σε απλές κουβέντες όπως «Έχεις ωραία μαλλιά σήμερα». Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα εισέπραττε αυτό που θέλατε να πείτε αν το παραφράζατε λίγο και λέγατε «Μου αρέσουν τα μαλλιά σου σήμερα».
Το ένα είναι επικριτικό ενώ το άλλο όχι και πολλές φορές αυτές οι απλές κουβέντες δημιουργούν προβλήματα ακόμα και στις σχέσεις των ενηλίκων. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να το βοηθήστε να χτίσει μια όσο πιο υγιή εικόνα για τον εαυτό του γίνεται.
Οπλιστείτε με υπομονή και καλή διάθεση και δεν έχετε τίποτα να φοβάστε!