Χάνεις 4 κιλά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ο οργανισμός σου αρχίζει να λειτουργεί καλύτερα, το δέρμα σου λάμπει, ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα, δείχνεις πιο νέα ή νέος και φυσικά μειώνεται η κυτταρίτιδα!
Κι όλα αυτά όχι χάρη σε κάποιο νυστέρι, αλλά χάρη σε μια δίαιτα ή καλύτερα ένα μοντέλο διατροφής.
Χάνεις 4 κιλά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ο οργανισμός σου αρχίζει να λειτουργεί καλύτερα, το δέρμα σου λάμπει, ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα, δείχνεις πιο νέα ή νέος και φυσικά μειώνεται η κυτταρίτιδα! Κι όλα αυτά όχι χάρη σε κάποιο νυστέρι, αλλά χάρη σε μια δίαιτα ή καλύτερα ένα μοντέλο διατροφής.
Πρόκειται για την αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC, που παράλληλα με το αδυνάτισμα χαρίζει υγεία και νεότητα. Ο Msc διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκηςσυγκέντρωσε εμπειρίες και σπουδές 20 χρόνων στο νέο του βιβλίο «Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC». Η συγκεκριμένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές ανώτατης βιολογικής αξίας με σημαντική αντιοξειδωτική περιεκτικότητα (ORAC), οι οποίες είναι εύκολο να καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας!
Η δίαιτα ORAC θα έλεγε κανείς ότι είναι ιδανική για εμάς του Έλληνες, αφού στηρίζεται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Επίσης, μπορεί εύκολα ο καθένας να ακολουθήσει αυτή τη διατροφή, αφού μπορεί να βρει τις συνηστόμενες τροφές οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.
Τι είναι ο δείκτης Orac
«Πρόκειται ουσιαστικά για μια μονάδα μέτρησης των αντιοξειδωτικών ουσιών στις τροφές. Όπως οι θερμίδες απεικονίζουν την ενέργεια που παρέχουν οι τροφές, έτσι και ο δείκτης ORAC μετράει την ικανότητα αντιοξειδωτικής δράσης τους. Είναι το αντιοξειδωτικό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή η μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής απαίτησης του οργανισμού και πρόσληψης από τα τρόφιμα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδων)», εξηγεί ο κ. Γρηγοράκης.
Τι είναι τα αντιοξειδωτικά
«Ο όρος «αντιοξειδωτικά» μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και ανέτρεψε όλα όσα πιστεύαμε μέχρι πρότινος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των βιταμινών. Στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες και να περιορίζουν ή να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που προκαλούν», περιγράφει ο Msc διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης. Όταν τα αντιοξειδωτικά λείπουν από τον οργανισμό, αυτός δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Η απουσία τους, λοιπόν, συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και τόσα άλλα.
Το πρόγραμμα
Δευτέρα
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά με δημητριακά ολικής αλέσεως, 1 φρούτο, καφές ή τσάι
Δεκατιανό: 2 μπισκότα πλούσια σε δημητριακά
Μεσημεριανό: 1 μερίδα γεμιστά με λίγες πατάτες, 1 μερίδα τυρί φέτα, 5-6 μέτριες ελιές
Σνακ: 1 γιαούρτι 2% & 2 φρυγανιές σικάλεως
Βραδινό: Σαλάτα ρόκα με σολομό & λίγο λάδι
Τρίτη
Πρωινό: 2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη, μαρμελάδα ή μέλι, καφές ή τσάι
Δεκατιανό: 1 μπανάνα
Μεσημεριανό: 1 μερίδα μπιφτέκια ψητά, 1 μερίδα ρύζι, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι
Σνακ: 1/2 σοκολάτα υγείας (50 γραμμ.)
Βραδινό: 1 ντάκος (κρητικό παξιμάδι), σαλάτα εποχής, 4 ελιές, τυρί
Τετάρτη
Πρωινό: 1 τοστ με τυρί & γαλοπούλα με ελαιόλαδο, 1 ποτήρι χυμός φρούτων, καφές ή τσάι
Δεκατιανό: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά
Μεσημεριανό: 1 μερίδα φακές, 1 μερίδα τυρί φέτα, 5-6 μέτριες ελιές
Σνακ: 1 μπανάνα, 1 μήλο
Βραδινό: Τονοσαλάτα με λίγο λάδι
Πέμπτη
Πρωινό: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά, 3 φρυγανιές σικάλεως, καφές ή τσάι
Δεκατιανό: 2 κράκερ σικάλεως
Μεσημεριανό: Ψάρι φούρνου με λίγες πατάτες, παντζάρια βραστά με λίγο λάδι
Σνακ: 1 ποτήρι γάλα & 2 μπισκότα πλούσια σε δημητριακά
Βραδινό: Χωριάτικη σαλάτα με λίγο λάδι, 1 φέτα μαύρο ψωμί
Παρασκευή
Πρωινό: 1 φέτα μαύρο ψωμί, 1 μερίδα τυρί φέτα, 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά, καφές ή τσάι
Δεκατιανό: 1 αχλάδι
Μεσημεριανό: 1 μερίδα φασολάκια λαδερά, 1 μερίδα τυρί φέτα, 1 φέτα μαύρο ψωμί
Σνακ: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά, 1 μήλο
Βραδινό: 1 ομελέτα (2 αβγά, λαχανικά), σαλάτα εποχής με λίγο λάδι
Σάββατο
Πρωινό: 1 τοστ με τυρί & γαλοπούλα με ελαιόλαδο, 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά, καφές ή τσάι
Δεκατιανό: 2 μπισκότα πλούσια σε δημητριακά
Μεσημεριανό: Κοτόπουλο κοκκινιστό με λίγο ρύζι, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι
Σνακ: 1 παστέλι (80 γραμμ.)
Βραδινό: Φρουτοσαλάτα (μήλο, μπανάνα κ.ά.) με καρύδια, μέλι και κανέλα
Κυριακή
Πρωινό: 1 αβγό βραστό, 1 φέτα μαύρο ψωμί, 1 ποτήρι χυμός φρούτων, καφές ή τσάι
Δεκατιανό: 2 κουτ. σούπας ξηροί καρποί
Μεσημεριανό: 1 μερίδα μπριζόλα ψητή, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι, 1 μερίδα τυρί φέτα
Σνακ: 1 φέτα μαύρο ψωμί, 1 κουτ. γλυκού μέλι
Βραδινό: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά, 1 μερίδα ρύζι βραστό
πηγή: youweekly.gr