Ακόμα δεν άρχισε η σχολική χρονιά και το παιδί σας πήρε αποβολή από το σχολείο. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
Συζητήστε με τον έφηβο τους λόγους για τους οποίους απεβλήθη από το σχολείο.
Αναλογιστείτε πιθανές δικές σας ευθύνες.
Επειδή κατά κανόνα τα παιδιά που αποβάλλονται είναι εκείνα που παρουσιάζουν βίαιη, επιθετική ή παραβατική συμπεριφορά, θα πρέπει να εμβαθύνετε στα αίτια της.
Οι χειρισμοί χρειάζεται να είναι προσεκτικοί γιατί πολλά παιδιά με βίαιη συμπεριφορά μπορεί να αισθανθούν ξαφνικά τόσο ανάξια, που είτε να οδηγηθούν σε ακόμα πιο ακραίες συμπεριφορές είτε να στρέψουν εναντίον του εαυτού τους την εχθρότητα που μέχρι τώρα έστρεφαν εναντίον των άλλων.
Παρουσιάστε στο παιδί το νέο σχολείο σαν αυτό που πραγματικά είναι: μια δεύτερη ευκαιρία.
Αν το παιδί έκανε παρέα με παιδιά που είχαν παρόμοια συμπεριφορά, καλό είναι να το πείσετε να απομακρυνθεί από αυτά με την ευκαιρία της αλλαγής του σχολείου.
Σε περίπτωση όμως που τα παιδιά της παραβατικής παρέας είναι γειτονόπουλα, η αλλαγή σχολείου πιθανόν δε θα απαλλάξει το παιδί σας από την επιρροή. Η παρέα θα συνεχιστεί και το παιδί σας θα έχει πολλές πιθανότητες να επαναλάβει την αρνητική συμπεριφορά του και στο νέο σχολείο.
Προσπαθείτε να εξομαλύνετε όσα προβλήματα υπάρχουν στην οικογένεια που ενδεχομένως επηρέασαν τον έφηβο.
Καμιά φορά η πολύ επιθετική συμπεριφορά κρύβει προβλήματα που ο γονιός δεν είναι εύκολο να αξιολογήσει, όπως η χρήση ουσιών.
Αν διαπιστώσετε έπειτα από διάστημα 1-2 μηνών ότι ο έφηβος παρουσιάζει προβλήματα και στο νέο περιβάλλον, μη χάσετε άλλο χρόνο, απευθυνθείτε σε ειδικό.
Από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Καππάτου "Παιδιά στην εφηβεία γονείς σε κρίση "
http://www.akappatou.gr/
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.