Οι μαθησιακές δυσκολίες περιλαμβάνουν ένα τεράστιο φάσμα διαταραχών που επηρεάζουν το πώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις πληροφορίες και κάνουν δύσκολη την κατανόηση ορισμένων εννοιών. Τα παιδιά με αυτό το πρόβλημα έχουν συνήθως μέτρια ή άνω του μετρίου νοημοσύνη αλλά αγωνίζονται με μερικά είδη μάθησης. Και όταν δεν τα καταφέρνουν με απλά πράγματα, εκνευρίζονται και θυμώνουν γιατί δεν ξέρουν πώς να κάνουν ενώ θέλουν.
Τι προκαλεί τις μαθησιακές δυσκολίες; Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι μαθησιακές δυσκολίες είναι το αποτέλεσμα ελαφριών νευρολογικών προβλημάτων επηρεάζοντας τον τρόπο που ο εγκέφαλος λαμβάνει, ερμηνεύει και στέλνει την πληροφορία. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν ξεκάθαρα το αίτιο, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν στις μικρές ανωμαλίες της εγκεφαλικής ανάπτυξης. Και συνήθως είναι εκ γενετής.
Πόσο συνηθισμένες είναι οι μαθησιακές δυσκολίες; Τα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας υποστηρίζει ότι το 6% των μαθητών έχει μία μαθησιακή δυσκολία, περισσότερους ή συνδυασμούς. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στις διαταραχές ομιλίας, στα προβλήματα που περιλαμβάνουν γραφή, ανάγνωση και μαθηματικά και σε δυσκολίες που αφορούν στη μνήμη και το συντονισμό. Πολλοί άνθρωποι όμως μπερδεύουν την προσοχή με τις μαθησιακές δυσκολίες. Αλλά οι διαταραχές προσοχής διαφέρουν από τις μαθησιακές διαταραχές.
Πώς και πότε γίνεται η διάγνωση στα παιδιά; Συνήθως το πρόβλημα εντοπίζεται στις πρώτες τάξεις του σχολείου, όπου το παιδί μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει. Η πραγματική διάγνωση όμως δεν γίνεται από τους δασκάλους, αλλά από τους ειδικούς διαταραχών.
Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου αν διαγνωστεί; Το βασικότερο είναι να μην αγνοήσετε το πρόβλημα και να βοηθήσετε το παιδί με μαθήματα και δασκάλους που ειδικεύονται στις μαθησιακές δυσκολίες. Εξίσου σημαντικό είναι να είστε κοντά του συναισθηματικά και να δείχνετε ενσυναίσθηση όταν νιώθει ότι δεν αξίζει ή δεν μπορεί να τα καταφέρει. Χρειάζεται να το στηρίζετε και να το επιβραβεύετε για τις ικανότητές του.