Τα δώρα της Ελλάδας στην ανθρωπότητα δεν μπορούν να καταγραφούν σε ένα σύντομο άρθρο. Μπορούν όμως να αναφερθούν οι εξέχουσες προσωπικότητες του αρχαίου και σύγχρονου γίγνεσθαι οι οποίες με τον τρόπο τους άλλαξαν τον κόσμο είτε μέσω εφευρέσεων είτε συμβάλλοντας σε σημαντικές ανακαλύψεις.
Οι παλιοί
Μέγας Αλέξανδρος
Ο Μακεδόνας στρατηλάτης άνοιξε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Ανατολής χάρη στις κατακτήσεις του, διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στις χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου και προκάλεσε τη διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας και ηθών σε όλον τον – τότε – γνωστό κόσμο. Χάρη στον Μέγα Αλέξανδρο ανέτειλε η ελληνιστική εποχή και το ελληνικό πνεύμα.
Ηρόδοτος
Ο... «μπαμπάκας» της Ιστορίας υπήρξε ο πρώτος o ο οποίος κατανόησε την αξία που έχει για τον άνθρωπο η ιστορία και κατέβαλε αξιόλογη προσπάθεια για αμερόληπτη και αντικειμενική έκθεση των γεγονότων, τα οποία φρόντισε να διασωθούν προς γνώση (και συμμόρφωση) των επόμενων γενεών.
Θαλής
Επινόησε την αρχή των πάντων εκφράζοντάς την με μια αναλογία με στοιχείο της φύσης, το νερό, χωρίς μύθους ή αλληγορίες και μίλησε πρώτος για μια μεγάλη πανανθρώπινη ιδέα περί σύμπαντος. Πως όλα είναι ένα και όλα έχουν μια κοινή αφετηρία. Στην γεωμετρία, εισήγαγε τον απαγωγικό συλλογισμό και την υπόθεση στην αναζήτηση της αλήθειας μετατρέποντάς την σε Επιστήμη, ενώ εισήγαγε νέο ρόλο στο γεωμετρικό σχήμα, κάνοντάς το για πρώτη φορά στην ιστορία αντικείμενο μελέτης και μαθηματικού στοχασμού.
Αριστοτέλης
Ο κορυφαίος φιλόσοφος άλλαξε καθοριστικά τόσο τη σκέψη και τα γράμματα όσο και τις επιστημονικές μεθόδους, χάρη στο αριστοτελικό σύστημα το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για τη μετέπειτα δυτική σκέψη στους αιώνες που θα ακολουθούσαν. Η «ευδαιμονία» που παρουσίασε μέσα από τα έργα του ήταν ο πιο απλός τρόπος έκφρασης της απόλυτης αίσθησης ευτυχίας η οποία συμπεριλάμβανε το να ανήκεις σε κάτι μεγαλύτερο από εσένα. Η ηθική αυτή φιλοσόφηση, εξήγησε το πώς όταν λαμβάνουμε σοφές αποφάσεις στη ζωή, οδηγούμαστε σε μια κατάσταση ευτυχίας η οποία όχι μόνο οφελεί εμάς, αλλά και τον κόσμο γύρω μας.
Ιπποκράτης
Η προσφορά του στην παγκόσμια Ιατρική Επιστήμη ήταν ανεκτίμητη, μιας και χάρη στην ιπποκρατική μέθοδο η Ιατρική απαλλάχτηκε από της δεισιδαιμονίες και απορρίφθηκαν δοξασίες όπως το ότι η προέλευση των νόσων είναι… θεϊκή. Ο Ιπποκράτης έβαλε τις (γερές) βάσεις για ολόκληρη την επιστήμη της Ιατρικής.
Σωκράτης
Δίκαια θεωρείται ως ο θεμελιωτής της ηθικής φιλοσοφίας, αφού έστρεψε το φως της σκέψης από τη φύση στη ψυχή και κατ’ επέκταση στην ηθική συμπεριφορά του ανθρώπου. Με αυτήν την ανθρωποκεντρική στροφή που εφάρμοσε στα χρόνια που έζησε κατέκτησε με ευκολία μια θέση στο πάνθεον των σημαντικότερων φιλοσόφων της ανθρωπότητας. Και όλα αυτά χωρίς καν να οργανώσει κάποιο φιλοσοφικό σύστημα, απλά και μόνο με το προσωπικό του παράδειγμα ζωής και με τη δύναμη κριτικού στοχασμού. Πέρα από αυτό όμως, συνέβαλε μοναδικά στο να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στην ηθική θεωρία, καθιστώντας την ανοικτή και διαθέσιμη στον καθένα που είχε τη θέληση να την γνωρίσει.
Αρχιμήδης
Καθρέφτες που έβαζαν φωτιά στα πλοία, καταπέλτες που πετούσαν πέτρες σε τεράστια μεγέθη, ανυψωτικά μηχανήματα ικανά να σηκώσουν ολόκληρα πλοία, ζυγαριές… στεμμάτων με βάση το νερό και δεκάδες ακόμα τρομερές μηχανές οι οποίες αναπαρήγαγαν – ή προσπάθησαν να αναπαράξουν – μετέπειτα πολιτισμοί αποδίδονται στον κύριο Εύρηκα, Αρχιμήδη.
Και οι σύγχρονοι
Γεώργιος Παπανικολάου
Δύο λέξεις: Τεστ Παπ. Η μόνη ασφαλής απλή και ανώδυνη μέθοδος για μια έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας ανήκει στον Γεώργιο Παπανικολάου και έσωσε κυριολεκτικά ζωές, αφού από το 1956 και μετά ανιχνεύει προκαρκινικές αλλαγές στη μήτρα, όταν αυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Από τα λαμπρότερα μυαλά που ανέδειξε η Ελλάδα, με IQ που οι θαυμαστές του αναφέρουν ως «ανώτερο του Ευκλείδη» και ισάξιο του Αϊνστάιν, ο μαθηματικός Κωσταντίνος Καραθεοδωρή συνέβαλε μέσα από αλληλογραφίες με τον διάσημο Φυσικό στην εξέλιξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, ενώ το σπουδαίο ταλέντο αναδείχτηκε μέσα από δεκάδες μελέτες. Μεταξύ τους και μια που έγραψε ιστορία, εκείνη με τον τίτλο «Περί των καμπυλών του στυλοβάτου του Παρθενώνα και περί της αποστάσεως των κιόνων αυτών».
Αριστείδης Κωστάκης
Μπορεί να μην είναι το ίδιο δημοφιλής με τους υπόλοιπους της λίστας, όμως η συμβολή του σε συνεργασία με τον Sir Roy Calne το 1977 στην ανάδειξη της σημασίας και της δράσης της κυκλοσπορίνης στην μεταμόσχευση ήταν καταλυτική. Η ανακάλυψη της κυκλοσπορίνης σε συνδυασμό με την πρόοδο της ιατρικής έδωσαν τεράστια ώθηση στις μεταμοσχεύσεις χαρίζοντας ελπίδα και ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.