Θεραπεία του αυτισμού με βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον οργανισμό
Ελπίδες για αντιμετώπιση του αυτισμού με βλαστοκύτταρα δίνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Ο αυτισμός σήμερα δεν θεραπεύεται.
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική παρέμβαση μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες και να αυτοεξυπηρετούνται. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία και ο αυτισμός αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση.
Η μελέτη διεξάγεται από επιστήμονες της Παιδιατρικής Νευρολογικής Κλινικής τουΝοσοκομείου Sutter στο Σακραμέντο και σε αυτήν τη φάση μετέχουν 30 παιδιά ηλικίας απόδύο έως επτά ετών τα οποία θα λάβουν τα δικά τους βλαστοκύτταρα που είχαν φυλαχθείκατά τη στιγμή της γέννησής τους.
Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι προσπάθειες για να βρεθεί η θεραπεία που θα ανατρέψει αυτά που γνωρίζαμε έως σήμερα. Πρόσφατα εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό FDA των ΗΠΑ κλινική μελέτη για τη θεραπεία του αυτισμού με τη χρήση βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος των ίδιων των παιδιών. Τη μελέτη διεξάγουν οι επιστήμονες της Παιδιατρικής Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Sutter στο Σακραμέντο και σε αυτή συμμετέχουν αυτιστικά παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος κατά τη στιγμή της γέννησης.
Προς το παρόν είναι πειραματική θεραπεία, η αποτελεσματικότητα της οποίας δεν έχει αποδειχθεί. Στην πρώτη φάση της μελέτης 30 παιδιά ηλικίας από δύο έως επτά ετών θα λάβουν τα δικά τους βλαστοκύτταρα που είχαν φυλαχθεί. Η αξιολόγησή τους θα γίνει έξι μήνες μετά τη θεραπεία με βάση ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα δίνει απαντήσεις για την εξέλιξη της ομιλίας, της κοινωνικότητας και των υπόλοιπων διαταραχών του αυτισμού.
Οι έρευνες των επιστημόνων βασίζονται στην υπόθεση ότι ο αυτισμός μπορεί να οφείλεται στην κακή αιμάτωση του εγκεφάλου και στις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν ισχύει η θεωρία της καταστροφής των νευρικών κυττάρων και των τριχοειδών αγγείων του εγκεφάλου, τότε η χορήγηση των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι πιθανό να έχει θετική επίδραση αφού αυτό περιέχει βλαστοκύτταρα που εξελίσσονται σε νευρογλοιακά κύτταρα και επίσης προενδοθηλιακά-αγγειογενετικά κύτταρα.
Τα βλαστοκύτταρα εγκαθίστανται στον εγκέφαλο και τα όποια αποτελέσματα της δράσης τους φαίνονται αφού περάσουν από έξι έως 12 μήνες από τη χορήγησή τους. Επιπροσθέτως, τα νευρογλοιακά κύτταρα αποκαθιστούν τις κατεστραμμένες αποφυάδες των νευρικών κυττάρων, ενώ τα προενδοθηλιακά δημιουργούν μικρά αγγεία που βελτιώνουν την αιμάτωση και την οξυγόνωση του εγκεφάλου.
Λόγω του ότι η έλλειψη επαρκών συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων ενοχοποιείται για τον αυτισμό, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα μπορεί να δώσει λύσεις καθώς αποκαθιστά τις ελλιπείς συνάψεις. Στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από λίγες εβδομάδες. Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο αυτισμός οφείλεται σε ανοσολογικά αίτια, τα οποία οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή και καταστροφή των νευρικών κυττάρων.
Με αυτό το δεδομένο τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα έχουν ισχυρή θεραπευτική δράση. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα δείξουν στην πράξη αν το καταλληλότερο είδος κυττάρων για τη θεραπεία είναι τα αιμοποιητικά ή τα μεσεγχυματικά, ανάλογα με το αίτιο που προκάλεσε τον αυτισμό.
Στην περίπτωση που ευθύνεται η δυσπλασία των αγγείων και η καταστροφή των νευρικών κυττάρων, λόγω κακής οξυγόνωσης, τότε το καταλληλότερο είδος κυττάρων αναμένεται να είναι τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Αντίθετα, αν ο αυτισμός οφείλεται σε ανοσολογική διαταραχή, τότε καταλληλότερο είδος κυττάρων ίσως αποδειχθούν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα.
Οι επιστήμονες τονίζουν, πάντως, ότι λόγω του ότι τα αίτια του αυτισμού ίσως είναι πολλαπλά, μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης χορήγησης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και μεσεγχυματικών από τον ιστό του ομφάλιου λώρου.
Και τα δύο είδη βλαστοκυττάρων χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια με ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες στην περίπτωση που προέρχονται από το ίδιο το άτομο και όταν έχουν επεξεργαστεί σε εργαστήρια που μπορούν να εξασφαλίσουν την ποιότητά τους.
https://www.ethnos.gr
Περισσότερα θέματα για τον αυτισμό εδώ.